Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu automatycznego? Ranking

Codziennie, w polskich biurach i domach, automatyczne ekspresy ciśnieniowe, nasi prywatni bariści, parzą nam niezliczone ilości kaw. W tym artykule omówiliśmy ogólne zasady parzenia różnych kaw w poszczególnych typach ekspresów do kawy. Dziś jednak skupimy się na cichych bohaterach, którzy sami dozują, ubijają, zaparzają i spieniają mleko bez naszego udziału – sprawdźmy, jaka dobra kawa ziarnista nada się do ekspresu automatycznego!


Arcaffe Roma


Jaka kawa do ekspresu dla fanów włoskiej klasyki? Zdecydowanie Arcaffe Roma! Posiada delikatny, ale jednocześnie kompleksowy profil smakowy. Delikatne body, średnia kwasowość i wysoka słodycz – to wszystko poczujemy pijąc przygotowane z Romy espresso. W połączeniu z mlekiem, kawa nieco zmienia swoje oblicze, dając wyważony, odrobinę słodki i czekoladowy napój.


HAYB Brasil Espresso


HAYB Brasil Espresso to kawa pochodząca z Brazylii. Jest to delikatna kawa o słodkim profilu smakowym, z nutami karmelu, czekolady i nugatu. Doskonale nadaje się do przygotowania espresso o łagodnym, zbalansowanym smaku. Idealna pod codzienne espresso, jak i mlecznych.


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki to kawa o pełnym body i niskiej kwasowości, z nutami czekolady, karmelu i orzechów. Doskonale nadaje się do przygotowania espresso o bogatym i intensywnym smaku lub z dodatkiem mleka, które nieco złagodzi jej charakter, ale pozwoli nadal cieszyć się czekoladowymi nutami.


Hi! Coffeedesk Esko!


Hi! Coffeedesk Esko! to pobudzająca i intensywna mieszanka ziaren, o waniliowo – czekoladowym smaku, z odrobiną owocowego akcentu. Świetny wybór, niezależnie od tego, czy wolicie pić kawę czarną, czy z mlekiem.

Kofi Brand Brazylia Guaxupe

Kofi Brand Brazylia Guaxupe to klasyczna brazylijska kawa espresso. Charakteryzuje się delikatnym profilem smakowym, z nutami karmelu, czekolady i orzechów. Jest to kawa o średnim body i niskiej kwasowości, idealna do przygotowania espresso o łagodnym, słodkim smaku, a także do kaw mlecznych.

To co w takim razie zrobić i jaką kawę do ekspresu automatycznego wybrać?

Jeżeli jesteście jeszcze przed zakupem swojego wymarzonego domowego baristy, to sprawdźcie jego parametry! Stalowe żarna, jasny interfejs, regulacja grubości mielenia i dużej ilości parametrów to te najważniejsze cechy dobrego kombajnu do parzenia kaw. Oczywistym wyborem zawsze będą ekspresy wiodących marek – Jura i Nivona. Dobre zaplecze serwisowe, dostępność części zamiennych i wysoka jakość wykonania zapewnią nam długie i bezproblemowe użytkowanie. Oprócz tego, należy dbać o swój sprzęt, troszczyć się o jego regularny serwis i czyścić najlepszymi środkami chemicznymi dedykowanymi do ekspresów.

Promocja
Pellini Espresso Vellutato No 2

Producent: PELLINI

Pellini Espresso Vellutato No 2 to włoska mieszanka wysokiej jakości mielonych ziaren arabik z Ameryki Południowej (95%) oraz niewielkiego dodatku robusty (5%). Kawa jest ciemno palona i mielona, doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W filiżance możesz spodziewać się wyjątkowo czekoladowego smaku, dużej kremowości oraz przyjemnego aromatu. Smakuje świetnie zarówno w postaci czarnego naparu, jak i z dodatkiem mleka.
Najniższa cena: 20,90 zł
26,00 zł
Promocja
Coffeelab - Brazylia Santos Espresso 1kg

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 06.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w z warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W filiżance można oczekiwać nut kakao i mlecznej czekolady. Kraj pochodzenia: Brazylia Region: Minas Gerias Obróbka: Natural Odmiana: Yellow Bourbon, Caturra, Catuai
Najniższa cena: 100,00 zł
100,00 zł
KYOTO - Brazylia Chocolater Espresso 1kg

Producent: KYOTO

Data palenia: 22.08.2024

Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii, wypalona we wrocławskiej palarni KYOTO Coffee Roasters. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego oraz kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, orzechów i owoców. Delikatnie słodka, o umiarkowanej kwasowości.
Diemme Caffe - Miscela Aromatica 500g

Producent: DIEMME CAFFE

Aromatica to mieszanka arabiki i robusty dla miłośników wyraźnych smaków. Pełne body, wysoka kremowość, długo utrzymujący się, przyjemny posmak i delikatne nuty suszonych owoców i przypraw - to znajdziesz w filiżance. Świetnie sprawdzi się zarówno w przypadku kaw czarnych, jak i tych z dodatkiem mleka. Kompozycja składa się z następująch ziaren (Arabika/Robusta - 75/25): - Brazylia - Alta Mogiana - Tanzania - Kilimanjaro - Indie - Arabica - Salwador - High Grow - Indie - Cherry Robusta.
Nowość
Coffeelab - Chiny KongQue Washed Espresso 1kg

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 17.09.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Chin, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku można wyczuć nuty pomarańczy w czekoladzie, aronii i przypraw. Kraj pochodzenia kawy: Chiny Region: Yunnan Metoda obróbki: Washed Odmiana: Catimor Położenie upraw: 1400 - 1600 m n.p.m. REGION W Chinach mówi się, że KongQue, paw, przynosi szczęście rodzinom, na których ziemi gniazduje. Wierzymy, że KongQue wprowadzi Cię w świat smaków, które mają moc przeniesienia na odległe wzgórza Yunnanu. To tutaj, w zachodniej części Chin, w regionie pełnym bujnych lasów, krystalicznych strumieni i chłodnych górskich wiatrów, rodzi się kawa, która zaskakuje swoją złożonością i głębią. Region ten charakteryzuje się dużymi różnicami temperatur między dniem a nocą, co wpływa na powolny proces dojrzewania kawowca, pozwalając na rozwinięcie pełnej gamy smaków i aromatów. Ziarna KongQue przetwarzane są w okolicach Pu’er – w sercu kawowego przemysłu Yunnanu, gdzie znajdują się kluczowe młyny do suszenia i przetwarzania kawy.  OBRÓBKA  KongQue przechodzi przez proces fully washed, nadając kawie klarowności i charakteru. Ziarna są ręcznie zbierane i selekcjonowane, aby wybrać tylko te o akuratnej dojrzałości. Następnie, po oddzieleniu miąższu, są delikatnie myte i suszone na powietrzu. Ten czasochłonny proces sprawia, że w naparze wyczuwalna jest bogata struktura i aksamitna tekstura, która harmonijnie łączy się z pełnym body. Kwasowość dodaje subtelnej świeżości, słodycz nadaje przyjemnej delikatności, a body zapewnia satysfakcjonującą głębię i długo utrzymujący się posmak. Taka kombinacja sprawia, że KongQue zachwyci w espresso, jak i mlecznych kompozycjach. OPINIA ROASTERA Wojciech Rzytki: Chiny KongQue to nowe spojrzenie na jesienne espresso. Duża ilość czekolady podbita kwasowością pomarańczy i aronii. Posmak przypominający zioła i przyprawy. Po kawach, które szokują swoją kwasowością i oblepiającym body, KongQue to jesienna bryza, która pozwoli w naszych domach zadomowić się na dłużej. Ps. Z mleczkiem smakuje jak babcine pierniczki. PRZEPIS Doza: 17 g Czas paczenia: 22-23 sekundy Uzysk: 35-36 g
Nowość
The Barn - Brazylia Fazenda da Mata Natural Espresso 250g

Producent: THE BARN

Data palenia: 24.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w berlińskiej palarni The Barn. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku pojawiają się nuty przypominające orzechy makadamia i czekoladę. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Sau Paulo Farma: Fazenda da Mata Producent: Adonis Cerri Metoda obróbki: Washed Odmiana: Obata Położenie upraw: 1200 - 1400 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 87 / 100 punktów
Nowość
Paso Paso - Kostaryka Diego Robelo Peaberry Washed Omniroast 250g

Producent: PASO PASO

Data palenia: 28.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kostaryki, wypalona w niemieckiej palarni Paso Paso. Palona w średnim stopniu (omniroast), idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywych metod parzenia, jak i pod espresso.. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do owoców, migdałów i cytryn. Kraj pochodzenia ziarna: Kostaryka Region: Turrialba Farma: Aquiares Producent: Diego Robelo Odmiana: Caturra Metoda obróbki: Washed Wynik w cuppingu: 84 / 100 punktów Położenie upraw: 900-1300 m n.p.m.
Darmowa dostawa
Wilfa - Spring Czajnik elektryczny - Czarny

Producent: WILFA

Spring to czajnik elektryczny marki Wilfa o pojemności 1,7 litra. Urządzenie szybko podgrzewa wodę, jest solidnie wykonane i przykuwa oko minimalistycznym skandynawskim designem. Czajnik Wilfa Spring charakteryzuje eleganckie wzornictwo w matowej kolorystyce i z drewnianą rączką. Ma pojemność 1,7 litra i dzięki 2000 watów mocy szybko gotuje wodę. Po zakończeniu gotowania automatycznie się wyłącza, co zwiększa bezpieczeństwo jego użycia.

Jeżeli wypełniliśmy powyższe punkty, to nie pozostaje nic innego, tylko wybrać idealną kawę ziarnistą! Do ekspresów automatycznych powinno wybrać się kawę wypalaną pod espresso. Zazwyczaj najlepsza kawa ziarnista do ekspresu na początek nie powinna być zbyt kwaśna. Dobrym wyborem będą zatem włoskie kawy rzemieślnicze z ewentualnym potencjałem na kawy jaśniejsze w ramach eksperymentu. Jeżeli zdecydujecie się na te bardziej wysublimowane, jednorodne kawy, to zwróćcie uwagę na ich obróbkę oraz kraj pochodzenia. Kawy z Ameryki Środkowej oraz Południowej będą miały niższy stopień kwasowości od tych z Afryki. Jeżeli chcecie uniknąć jej jeszcze bardziej – wybierajcie kawy obróbki typu natural lub pulped natural, jeżeli jest ona dla Was czymś pożądanym to szukajcie kaw obróbki na mokro.

A może skusisz się na trochę owoców?

Parząc kawę w ekspresie automatycznym nie jesteś skazany na klasyczne espresso bez owocowych nut. Najprostsza opcja na spróbowanie czegoś nowego? Espresso miesiąca! Po prostu wejdź na Coffeedesk, znajdź polecane przez nas ziarna i kup je w wyjątkowej cenie. Jaka najlepsza kawa do ekspresu dla miłośników szaleństwa i ogromnej ilości owocowej kwasowości? Kawy z Afryki, a w szczególności z Kenii i Rwandy – odwdzięczą się one ogromem czerwonych owoców, soczystością malin i wiśni. Na próżno szukać tam jednak orzechów czy czekolady, które dla wielu osób są wyznacznikiem dobrego espresso.

A może coś o wysokiej słodyczy, która będzie szła w parze ze stosunkowo wysoką kwasowością? Spróbuj What The Funk od HAYB Speciality Coffee. Świetny balans między czekoladą, jagodami i truskawkami – spróbuj!

Klasyka zawsze się obroni!

Jaka kawa ziarnista do ekspresu na początek? Dobra, włoska klasyka w rzemieślniczym wydaniu, czyli nasze ulubione Arcaffe. Wybierzcie na początek małe opakowania różnych kaw z tej palarni i wśród nich wyłońcie najsmaczniejszą. Na początku najlepiej zamówić kawy o różnym stosunku arabiki do robusty. Najbardziej “robuściana”, intensywna w smaku i z dużą ilością goryczy kawa to Arcaffe Margo – 50% arabiki i 50% robusty.

Kolejna propozycja dobrej kawy ziarnistej do ekspresu, najmniej “hardkorowa” jeżeli chodzi o zatrzymanie pewnej ilości robusty, to Arcaffe Roma, o której wspomnieliśmy już wyżej. Blend wielu arabik speciality oraz domieszka dobrej jakościowo robusty dają w smaku balans, lekką kwasowość, ale dzięki robuście nadal mamy sporo goryczy i piękną cremę. Jaka kawa najlepsza do ekspresu poszukiwaczom włoskich kaw, które są 100% arabiką? Jeden z naszych faworytów, czyli Arcaffe Mokacrema – orzechy, czekolada i mnóstwo słodyczy, która kojarzy się z miodem spadziowym!

Szukajcie, a znajdziecie najlepszą kawę do ekspresu

Kawy opisane powyżej powinny być dobrym początkiem w poszukiwaniach “tej jedynej”, najlepszej kawy do ekspresu automatycznego. Ważne jest jednak zrozumienie, że “ta jedyna” potrafi zmieniać się wraz z naszymi upodobaniami, humorem i porą roku.

  • Jeśli preferujecie klasyczne, czekoladowo – orzechowe smaki lub pijecie głównie kawy mleczne, sięgnijcie po kawy z Brazylii lub włoskie mieszanki kawy, np Arcaffe.
  • Osobom szukającym owocowych i niecodziennych smaków, polecamy zerknąć na kawy z Kenii, Etiopii i Rwandy.
  • Fani espresso z porządną cremą, niech zwracają uwagę na dodatek Robusty do mieszanki – zazwyczaj ułatwi on uzyskanie tej charakterystycznej, kawowej pianki.
  • Osoby, które nie lubią nudy i ciągle poszukują nowych wrażeń smakowych, zachęcamy do testowania naszych Espresso Miesiąca.

Pamiętajcie więc, że kawa ma tysiące możliwych do wyczucia smaków i aromatów, a najlepsza kawa do ekspresu to taka, która Wam smakuje!


Zobacz również