Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaka kawa do AeroPressu będzie najlepsza?

AeroPress choć wciąż tak młody w świecie kawy, już osiągnął kultowy status, doczekał się własnych zawodów i ma wielu wyznawców. Prostota budowy i użytkowania oraz nieskończona ilość możliwości parzenia i kombinacji sprawia, że wciąż jest to jeden z bardziej ekscytujących zaparzaczy. Jaka kawa do AeroPressu sprawdzi się najlepiej?

Kawa Miesiąca

Kawa Miesiąca to nasz comiesięczny wybór ziaren pod przelewy i espresso, zawsze coś innego, zawsze jakaś fajna palarnia i to w wybitnie dobrej cenie. Kiedy nie macie pomysłu jaka kawa do AeroPressu może Wam zasmakować, możecie zaryzykować kawę miesiąca i prawdopodobnie się nie rozczarujecie! Wybierzcie opcję pod przelew chyba, że macie nakładkę Prismo, wtedy możecie wyczarować nawet kawę zbliżoną do espresso.

Czego spodziewać się w filiżance: co miesiąc czegoś nowego!


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter


Audun Brazylia Fazenda Miaki to bardzo dobra kawa na start przygody z kawą przelewową, niekontrowersyjna w smaku, stonowana, ale wciąż pyszna i prezentująca możliwości ziarenek o najwyższej jakości.

Czego spodziewać się w filiżance: niskiej kwasowości, dużo czekoladowej słodyczy.


Heresy Elixir Unstable Filter Blend


Heresy Unstable Elixir czyli blend kawy pod metody przelewowe — w 69% Honduras, a w 31% akurat tego co dobrego Roaster Piotr Jeżewski miał w worku. Owocowa kawa do popijania i zabawiania się w zgadywanie.

Czego spodziewać się w filiżance: nie można wejść dwa razy do tej samej rzeki, zawsze czeka Cię coś nowego, ale generalnie słodyczy, owoców i karmelowej nuty.

Nowość
HAYB x Coffeedesk - Uganda Gombe Washed + Barrel Aged Filter 250g

Producent: HAYB

Data palenia: 28.02.2025

Kawa w beczce po piwie typu imperialny stout? Wynik był pewny - dlatego HAYB i Coffeedesk nie wahali się ani minuty przed kolejną edycją tego hitowego projektu.Potężna, a nawet imperialna [!] słodycz - znowu się nam udało! Pełna, lepka kawa z ciężkim body. Ziarna z Ugandy dają trochę nut kwiatowych i białych owoców. To washed, więc wszystko tu gra czyściutko. Delikatne smaki z Ugandy to jednak drobne stokrotki w tym bogatym bukiecie - wzbogacają kompozycję, ale to nie one brylują na pierwszym planie. Beczka Artezanu to jednak mocny zawodnik i wychodzi tu nam na prowadzenie, dodając wyjątkowej słodyczy.Zapytacie: po co w ogóle wrzucać kawę do beczki, jeśli sama w sobie jest już dobra? Żeby była jeszcze ciekawsza. Beczka dodaje do złożonego profilu kawy deserowych nut wanilii, słodyczy i aromatu szlachetnego alkoholu. Dzięki temu, że używamy beczek od browarów, po ciężkich i mocnych piwach, nie bezpośrednio od destylarni, proces zwiększa słodycz kawy, bez dodatku agresywnych alkoholowych nut; kawa jest zbalansowana i elegancka.To ziarno to wybór raczej dla fanów słodyczy i lekko alkoholowych nut.Kawka smakuje jak ekskluzywny deser. Mimo że wypaliliśmy ją pod filtr, polecamy przetestować też z mlekiem - nic się nie zważy, a dodatkowo podbijesz słodycz w tym pokręconym naparze. A może pokombinujesz i spróbujesz jej w espresso? Enjoy!
Nowość
Five Elephant - Gwatemala La Nueva Montana Honey Filter 250g

Producent: FIVE ELEPHANT

Data palenia: 30.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty czereśni, pomarańczy i miodu.Kraj pochodzenia ziarna: GwatemalaRegion: FrijanesOdmiana: Red Catuai, Yellow CatuaiMetoda obróbki: HoneyPołożenie upraw: 1500 - 1800 m n.p.m.
Nowość
Hard Beans - Gwatemala Finca La Maravilla H1 Washed Filter 250g

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 17.12.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Kawa palona w jasnym stopniu, przeznaczona do przelewowych metod parzenia. W jej smaku wyczujesz nuty przypominające dżemu jeżynowego, borówki i śliwki.Kraj pochodzenia ziarna: GwatemalaRegion: HuehuetenangoMetoda obróbki: WashedOdmiana: H1Położenie upraw: 1500 - 1850 m n.p.m.
Promocja
Onyx Coffee Lab - Kenia Eclipse Natural Omniroast 284g (outlet)

Producent: ONYX COFFEE LAB

Data palenia: 14.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w palarni Onyx Coffee Lab. Palona w średnim stopniu, odpowiednia do wszystkich metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do ciemnej czekolady, melasy, melona i kaki.Kraj pochodzenia ziarna: KeniaOdmiana: MixedMetoda obróbki: Washed
Najniższa cena: 154,00 zł
154,00 zł
Nowość
Gardelli Speciality Coffees - Kolumbia El Desarrollo Washed Omniroast 250g

Producent: GARDELLI SPECIALITY COFFEES

Data palenia: 17.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalana przez Rubensa Gardelliego, Mistrza Świata w wypalaniu kawy w 2017 roku. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i espresso. W smaku wyczuwalne są nuty czerwonego jabłka, jeżyny i karmelu.Kraj: KolumbiaRegion: HuilaMetoda obróbki: WashedOdmiana: Caturra, ColombiaPołożenie upraw: 1400 - 1900 m n.p.m.
La Cabra Ethiopia Yirgacheffe Chelbesa Washed OMNI 250g, kawa ziarnista

Producent: LA CABRA

Data palenia: 02.12.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w duńskiej palarni La Cabra. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia, jak i pod espresso. Kawa o nutach porzeczek i aromacie kwiatów.Kraj pochodzenia kawy: EtiopiaRegion: YirgacheffeProducent: METADMetoda obróbki: WashedOdmiana: HeirloomPołożenie upraw: 2200 m n.p.m.
Nowość
Solberg & Hansen - Kolumbia La Trinidad Geisha Washed Filter 250g

Producent: SOLBERG & HANSEN

Data palenia: 10.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w norweskiej palarni Solberg & Hansen. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. Delikatna i słodka, o nutach winogron, bergamotki i kwiatów.Ziarno cenionej odmiany Geisha.Kraj: KolumbiaFarma: TrinidadProducent: Alejandro LloredaOdmiana: GeishaWysokość upraw: 1620 m n.p.m.Obróbka: Washed
Promocja
LaCava - Kolumbia Paola Trujillo Filter 200g (outlet)

Producent: LACAVA

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni LaCava. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty mandarynki, mango, brzoskwini, kwiatów i karmelu.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion: Caldono, CaucaFarma: Patio BonitoProducent: Paola TrujilloMetoda obróbki: WashedOdmiana: SidraPołożenie upraw: 1570 - 1650 m n.p.m.Punkty w cuppingu: 89 / 100 pktKawa, która urzeka egzotycznym, ale eleganckim charakterem. Rzadka odmiana botaniczna Sidra jest często używana na zawodach baristycznych z uwagi na nieprawdopodobną jakość i unikalną sensorykę. Colombia Paola Trujillo to kawa, która otwiera przed Tobą świat tropikalnych przyjemności. Pierwszy łyk wita soczystym powiewem mandarynki, której świeżość stapia się z dojrzałym mango, przywodząc na myśl egzotyczny sad skąpany w słońcu. W tle pojawiają się delikatne, eteryczne akcenty białych kwiatów, jakby unoszący się w powietrzu lekki zapach wiosennego ogrodu. Karmelowa słodycz z subtelną brzoskwiniową nutą wypełnia podniebienie, tworząc łagodny, aksamitny finisz, który zaprasza do kolejnego łyka i pozostaje na długo w pamięci. Paola Trujillo, młoda plantatorka z Patio Bonito, jest mistrzynią w sztuce obróbki kawy. W swoim unikalnym procesie fermentacji pozwala owocom kawy spędzić 30 godzin w wodzie. Ta technika wydobywa z ziaren intensywną słodycz i klarowność smaku. Następnie są one delikatnie oddzielane od miąższu i płukane, aby zachować ich kwiatowy charakter. To kawa pełna intensywności i precyzji, będąca efektem ogromnej pasji i doświadczenia producentki.OPINIA ROASTERATa kawa dostarcza wielu wrażeń. Tropiki, kwiaty i cytrusy. Nie bez powodu często pojawia się na scenie Mistrzostw Świata Barista. To moja pierwsza styczność z tą odmianą. Jednak myta obróbka, która podkreśla wyjątkowość tej odmiany, pomogła mi w wyborze profilu który podkreśli jej złożoną kwasowość i gładką teksturę.
Najniższa cena: 129,00 zł
129,00 zł
Kafar - Kolumbia El Recreo Natural Filter 250g

Producent: KAFAR

Data palenia: 13.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku można wyczuć nuty żurawiny, czekolady deserowej, przypraw i wiśni.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion: RecreoFarma: Alirio RodriguezOdmiana: CaturronMetoda obróbki: NaturalOcena w cuppingu: 87 / 100 pkt
Nowość
Five Elephant - Etiopia Magarissa Buku #3 Washed Filter 250g

Producent: FIVE ELEPHANT

Data palenia: 30.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty brzoskwini, czarnej porzeczki i rooibosa.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaRegion: HambelaProducent: Addisu KidaneOdmiana: HeirloomMetoda obróbki: WashedPołożenie upraw: 2180 m n.p.m.

COFFEE PLANT Flow Very Berry Filter

COFFEE PLANT Flow Very Berry to mieszanka kawy z Rwandy i Etiopii z polskiej palarni COFFEE PLANT. Jest palona jasno przez co na wierzch wychodzi owocowa dusza kawy.

Czego spodziewać się w filiżance: słodyczy owoców pestkowych i czerwonych.

Johan & Nyström Bourbon Jungle

Johan & Nyström Bourbon Jungle to kawa z zupełnie innej parafii niż wszystkie powyższe, palona ciemno, klasycznie, żeby nie powiedzieć konserwatywnie. Składają się na nią wysokiej jakości ziarna, więc ciemny wypał nie oznacza w tym przypadku palenia na węgiel, ale ukłon w stronę tradycjonalistów. Idealna dla fanów americano, włoskiej kawy i przeciwników kwaśnej kawy (pozdrawiam swoich rodziców).

Czego spodziewać się w filiżance: intensywnego smaku, lekkiej słodyczy z dymnym wątkiem.

Najlepsza kawa do AeroPressu - smak ma znaczenie!

Kawa specialty otwiera przed nami horyzonty smakowe o jakich dwadzieścia lat temu się kawoszom nie śniło. Jasne palenie pozwala na wydobywanie z kawy zupełnie szalonych, owocowych i kwiatowych wątków, a parzenie alternatywne, takie jak w AeroPressie, jeszcze te smaki uwypukla. Możemy toczyć jałowe spory, o to z jakiego regionu czy obróbki kawa jest najlepsza, ale dla nas sprawa jest prosta najlepsza kawa do AeroPressu to taka, która najbardziej Ci smakuje.


Zobacz również