Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego będzie najlepsza? Ranking

Ekspresy ciśnieniowe służą do przygotowania espresso, które stanowi bazę do wszystkich kaw mlecznych. Jeśli posiadacie taki ekspres lub planujecie jego zakup to z pewnością zastanawiacie się jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego będzie najsmaczniejsza?

Czy rodzaj kawy ma znaczenie?

Kawy do ekspresu ciśnieniowego szukacie wśród mieszanek przeznaczonych pod espresso, wypalonych w stopniu średnim i ciemnym. Istnieją tylko dwa gatunki kawy — Arabika i Robusta. Ta pierwsza ma więcej smaków i aromatów, jest trudniejsza w uprawie, ale uchodzi za najlepszy gatunek. Robusta jest bardziej uboga w smaki, ale bogata w kofeinę i doskonale łączy się z mlekiem. Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego? Kawy 100% Arabiki sprawdzą się dla osób, które cenią sobie złożoność smaku, a blendy Arabiki z Robustą z pewnością docenią amatorzy mocnej w smaku, klasycznej kawy, która dobrze łączy się z mlekiem.


Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego - ranking

Arcaffe Gorgona


Jeśli zastanawiacie się jaka kawa najlepsza do ekspresu ciśnieniowego dla fanów klasycznej kawy włoskiej to odpowiedź brzmi: Gorgona od Arcaffe. To mieszanka najlepszej jakości Arabiki i Robusty z różnych regionów, która świetnie sprawdzi się jako baza do kaw mlecznych.

Nuty smakowe: orzechy, czekolada, lukrecja

Hard Beans Brazylia Samambaia


Brazylia Samambaia od Hard Beans dobrze odnajdzie się w ekspresie ciśnieniowym, jako kawa pod espresso i kawy mleczne. Jaśniejsze palenie pozwala na wydobycie z kawy ciekawych nut smakowych, a klasyczna z pozoru Brazylia może Was tu pozytywnie zaskoczyć. 

Nuty smakowe: nugat, orzechy, czerwone jabłka

HAYB Blue Espresso


Jaka najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego jeśli poszukujecie dobrego kompromisu między klasyką, a awangardą? HAYB Blue Espresso to niby tradycyjny blend, a jednak z lekko nowoczesnym, owocowym odchyłem. Słodka, gładka kawa z Brazylii, Gwatemali i Etiopii.

Nuty smakowe: mleczna czekolada, marcepan, jagody

Hard Beans Gorilla Blend Peru Gwatemala


Hard Beans Gorilla Blend to dobrze zbalansowana mieszanka ziaren z Peru i Gwatemali stworzona przez polską palarnię. W filiżance odnajdziecie sporo złożonych smaków do rozkoszowania się zarówno w towarzystwie mleka jak i bez niego.

Nuty smakowe: orzechy, żółte owoce, pomarańcze

Nowość
The Coffee Collective - Espresso Blend 250g

Producent: THE COFFEE COLLECTIVE

Data palenia: 29.01.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona przez duńską palarnię The Coffee Collective. Palona w ciemnym stopniu, idealna do espresso. W jej smaku można wyczuć naturalne nuty śliwek i pralin z orzechów laskowych.
Gardelli Speciality Coffees - Etiopia Konga Amederaro Special Process Omniroast 250g

Producent: GARDELLI SPECIALITY COFFEES

Data palenia: 15.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana przez Rubensa Gardelliego, Mistrza Świata w wypalaniu kawy w 2017 roku. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i espresso. W smaku wyczuwalne są nuty papai, lawendy, winogrona, brzoskwini i jagody.Kraj: EtiopiaRegion: YirgacheffeMetoda obróbki: Special Process - Raised BedsOdmiana: HeirloomPołożenie upraw: 2000 m n.p.m.
Promocja
COFFEE PLANT - Honduras Las Calaveras Natural Espresso 250g (outlet)

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 10.12.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty leśnych jagód, truskawki, mlecznej czekolady i czereśni.Kraj pochodzenia kawy: HondurasRegion: El MatazanoFarma: Las CalaverasProducent: Carlos Alonso CastilloOdmiana: Amarillo, PacasMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1400 - 1550 m n.p.m.FARMALas Calaveras powstała w 1986 roku, kiedy Carlos Alonso Castillo kupił swoją pierwszą działkę, po tym jak przez lata pracował na pobliskich farmach i oszczędzał, aby w przyszłości zacząć uprawę kawy. Rodzina Castillo jest już drugim pokoleniem plantantorów kawy, którzy obecnie skupiają się na produkcji wysokiej jakości kawy i znalezienia odbiorców na całym świecie.Plantacja Las Calaveras położona jest na wysokości między 1400, a 1550 m n.p.m. w regionie La Paz w południowo-zachodniej części Hondurasu. Rdzenni mieszkańcy nazywają okolicę ""miejscem kamienia: ze względu na górzysty teren porośnięty dżunglą.Finca as Calaveras to farma o powierzchni 12 ha zajmująca się ona produkcją kawy wysokiej jakości. Poza kawą, na farmie produkowane są także banany stanowiące dodatkowy dochód rodziny. Alonso wykorzystuję kilka techniki kultywacji, które pomagają mu oszczędzać zasoby oraz dbać o planetę.OPINIA ROASTERAKawy z Hondurasu bardzo rzadko goszczą w naszej ofercie, co nie oznacza, że nie jest to origin, którego unikamy. Raczej podchodzimy do niego z dużymi oczekiwaniami i szukamy słodkich, owocowych kaw wyróżniających się z tłumu. I taki jest właśnie ten Honduras, który w profilu ma głównie owocowe. Pachnie owocowo - trochę truskawek, jagód, czerwonych owoców. W smaku również pierwsze skrzypce grają owoce - jagody leśne, czereśnie oraz truskawka dopełnione mleczną czekoladą. Całość jest bardzo słodka o średniej, owocowej kwasowości, średnio wysokim body i niezłym balansie. Ziarna te pochodzą z klasycznej obróbki naturalnej.PRZEPISHonduras Las Calaveras bardzo łatwo doparzyć i wydobyć całą jego słodycz oraz aromat. Przy użyciu 18 g zmielonego ziarna, parz do uzyskania 38 g espresso. Młynek ustaw tak, by czas parzenia wynosił 30-31 sekund.
Najniższa cena: 55,00 zł
55,00 zł
Nowość
Gardelli Speciality Coffees - Uganda Lala Salama - Kawa Bezkofeinowa Omniroast 250g

Producent: GARDELLI SPECIALITY COFFEES

Data palenia: 17.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Ugandy, wypalana przez Rubensa Gardelliego, Mistrza Świata w wypalaniu kawy w 2017 roku. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i espresso. W smaku wyczuwalne są nuty orzechów laskowych, mlecznej czekolady, śliwki i brzoskwini.Kraj: UgandaRegion: Upper BukyaboMetoda obróbki: Special Process - Raised BedsOdmiana: SL14, SL28 & NyasalandPołożenie upraw: 1800 - 2200 m n.p.m.
Nowość
Kafar - Kolumbia Tolima Washed Espresso 1kg

Producent: KAFAR

Data palenia: 13.03.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w gliwickiej palarni Kafar. Palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku można wyczuć nuty czekolady, migdałów i czerwonych jabłek.Kraj pochodzenia kawy: KolumbiaRegion: TolimaOdmiana: Castillo, CaturraMetoda obróbki: Washed
Promocja
Doubleshot - Start Espresso Natural Washed Espresso 300g (outlet)

Producent: DOUBLESHOT

Data palenia: 12.11.2024

Moeszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Gwatemali i Brazylii, wypalona w czeskiej palarni Doubleshot. Średnio palona, sprawdzi się w espresso i ekspresach przelewowych. W smaku wyczuwalne są nuty karmelu, kakao i orzechów laskowych.Kraj pochodzenia kawy: Gwatemala / BrazyliaFarma: Bella Vista / Fazenda Ambiental FortalezaMetoda obróbki: Washed i NaturalOdmiana: Borubon, Catuai
Najniższa cena: 60,00 zł
60,00 zł
Promocja
Onyx Coffee Lab - Geometry Omniroast 284g (outlet)

Producent: ONYX COFFEE LAB

Data palenia: 15.11.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Onyx Coffee Lab. Palona w średnim stopniu, odpowiednia do wszystkich metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do jagód, owoców pestkowych, Earl Grey i wiciokrzewu.Metoda obróbki:  washed Odmiana: mixed
Najniższa cena: 99,00 zł
99,00 zł
Nowość
CoffeeLab - Peru Aromas del Valle Washed Espresso 1kg

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 24.02.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w z warszawskiej palarni CoffeeLab. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W filiżance można oczekiwać nut suszonych fig, karmelu i migdałów.Kraj pochodzenia: PeruRegion: CajamarcaObróbka: WashedOdmiana: Catimor
Casino Mocca - Rwanda Simbi Natural Espresso 200g

Producent: CASINO MOCCA

Data palenia: 09.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w węgierskiej palarni Casino Mocca.Palona wśrednim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku można wyczuć nuty malin, pomelo i dzikiej róży.Kraj pochodzenia kawy: RwandaRegion: HuyeMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Red BourbonPołożenie upraw: 1650 - 2250 m n.p.m.
Casino Mocca - Burundi Nemba Washed Espresso 200g

Producent: CASINO MOCCA

Data palenia: 13.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Burundi, wypalona w węgierskiej palarni Casino Mocca.Palona wśrednim stopniu, przeznaczona do espresso - sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku można wyczuć nuty pomelo, dzikiej róży i liczi.Kraj pochodzenia kawy: BurundiRegion: KayanzaMetoda obróbki: washedOdmiana: Red BourbonPołożenie upraw: 1500 - 1800 m n.p.m.

Kofi Brand Brazylia Guaxupe

Brazylia Guaxupe od Kofi Brand to jedna z najbardziej kultowych kaw Coffeedeska. Mieszanka idealna do wszystkiego, do mleka, jako samo espresso, jako baza do americano. Klasyczna, niekontrowersyjna, ale wysokiej jakości

Nuty smakowe: miód, migdały, czekolada

Kawa w ekspresie kolbowym - podsumowanieJaką kawę do ekspresu ciśnieniowego wybrać? Podsumowanie

Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego? Taka, która najbardziej Wam smakuje! Jeśli wolicie mleko z dodatkiem kawy od wyrazistego espresso to gwarantujemy, że nie przyjedzie do Was policja specialty robić wykład o wyższości czarnej kawy nad mleczną. Warto jednak pamietać, aby kawa była świeżo palona, mielona bezpośrednio przed parzeniem, no i oczywiście, najlepszej jakości!


Zobacz również