Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego będzie najlepsza? Ranking
Ekspresy ciśnieniowe służą do przygotowania espresso, które stanowi bazę do wszystkich kaw mlecznych. Jeśli posiadacie taki ekspres lub planujecie jego zakup to z pewnością zastanawiacie się jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego będzie najsmaczniejsza?
Czy rodzaj kawy ma znaczenie?
Kawy do ekspresu ciśnieniowego szukacie wśród mieszanek przeznaczonych pod espresso, wypalonych w stopniu średnim i ciemnym. Istnieją tylko dwa gatunki kawy — Arabika i Robusta. Ta pierwsza ma więcej smaków i aromatów, jest trudniejsza w uprawie, ale uchodzi za najlepszy gatunek. Robusta jest bardziej uboga w smaki, ale bogata w kofeinę i doskonale łączy się z mlekiem. Jaka jest najlepsza kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego? Kawy 100% Arabiki sprawdzą się dla osób, które cenią sobie złożoność smaku, a blendy Arabiki z Robustą z pewnością docenią amatorzy mocnej w smaku, klasycznej kawy, która dobrze łączy się z mlekiem.
Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego - ranking
Hard Beans Brazylia Samambaia
Brazylia Samambaia od Hard Beans dobrze odnajdzie się w ekspresie ciśnieniowym, jako kawa pod espresso i kawy mleczne. Jaśniejsze palenie pozwala na wydobycie z kawy ciekawych nut smakowych, a klasyczna z pozoru Brazylia może Was tu pozytywnie zaskoczyć.
Nuty smakowe: nugat, orzechy, czerwone jabłka
Hard Beans Gorilla Blend Peru Gwatemala
Hard Beans Gorilla Blend to dobrze zbalansowana mieszanka ziaren z Peru i Gwatemali stworzona przez polską palarnię. W filiżance odnajdziecie sporo złożonych smaków do rozkoszowania się zarówno w towarzystwie mleka jak i bez niego.
Nuty smakowe: orzechy, żółte owoce, pomarańcze
Kofi Brand Brazylia Guaxupe
Brazylia Guaxupe od Kofi Brand to jedna z najbardziej kultowych kaw Coffeedeska. Mieszanka idealna do wszystkiego, do mleka, jako samo espresso, jako baza do americano. Klasyczna, niekontrowersyjna, ale wysokiej jakości
Nuty smakowe: miód, migdały, czekolada
Kawa w ekspresie kolbowym - podsumowanieJaką kawę do ekspresu ciśnieniowego wybrać? Podsumowanie
Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego? Taka, która najbardziej Wam smakuje! Jeśli wolicie mleko z dodatkiem kawy od wyrazistego espresso to gwarantujemy, że nie przyjedzie do Was policja specialty robić wykład o wyższości czarnej kawy nad mleczną. Warto jednak pamietać, aby kawa była świeżo palona, mielona bezpośrednio przed parzeniem, no i oczywiście, najlepszej jakości!