Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaka kawa do ekspresu kolbowego będzie najlepsza?

Ekspresy kolbowe idealnie sprawdzą się dla osób, które marzą o odwzorowaniu jak najwierniej kawiarnianych warunków we własnej kuchni. Przygotowanie dobrego espresso i kawy mlecznej nie uda się oczywiście bez dobrych ziaren. Jaka kawa do ekspresu kolbowego sprawdzi się najlepiej?

Jaki rodzaj kawy do ekspresu kolbowego wybrać?

Odpowiedź na to, jaki rodzaj kawy do ekspresu kolbowego będzie najlepszy jest ściśle związana z waszymi kubkami smakowymi. Wiadomo, że fanatycy włoskiej kawy nie będą zachwyceni soczystym espresso z jasno wypalonej kawy, dlatego Wasze preferencje są tu niezwykle ważne. Zasadniczo jednak kawa do espresso powinna być wypalona w stopniu ciemnym (dla amatorów tradycyjnych smaków) lub średnim (dla szukających wrażeń).


Kawa do ekspresu kolbowego - ranking

HAYB Black Espresso Blend


Black Espresso Blend to klasyczne espresso od warszawskiej palarni HAYB. Kremowa uczta w klasycznym stylu, która świetnie komponuje się z mlekiem. Jeśli lubicie kawę o mocnym, wyrazistym smaku czekolady i orzechów to z pewnością Black Blend przypadnie Wam do gustu.

Nuty smakowe: gorzka czekolada, orzechy, melasa

Arcaffe Roma


Jaką kawę można zrobić w ekspresie kolbowym jeśli chcemy poczuć się jak we włoskiej kawiarni? Arcaffe Roma to prawdziwy włoski klasyk, mieszanka przygotowywana od niemal stu lat z wyjątkową pieczołowitością. Smak tej kawy jest jednocześnie kompleksowy i delikatny. Delikatnie kwasowa, z intensywną słodyczą, sprawdzi się idealnie jako espresso i w towarzystwie mleka.

Nuty smakowe: orzechy brazylijskie, mleczna czekolada

Heresy Illuminati Blend Espresso


Polska palarnia Heresy proponuje kompromis między nowoczesnym, słodko-owocowym espresso, a zbalansowanym, tradycyjnym smakiem — Heresy Illuminati Blend Espresso. Znajdziemy w niej nieco więcej owoców niż w klasycznych, czekoladowych kawach. Dobra zarówno solo jak i z mlekiem.

Nuty smakowe: karmel, dżem jagodowy

Bergstrands Kafferosteri Moomin Coffee Moominmamma


Jeśli zastanawiacie się jaka kawa mielona do ekspresu kolbowego sprawdzi się najlepiej jako prezent to Waszą uwagę powinna zwrócić Muminkowa kawa ze szwedzkiej palarni Bergstrands Kafferosteri Moominmamma. Wypalona w średnim stopniu, przeznaczona do parzenia jako espresso w wygodnej, zmielonej formie.

Nuty smakowe: pomarańcze, figi

Story Coffee - Dolce Espresso Blend 1kg

Producent: STORY COFFEE ROASTERS

Data palenia: 23.10.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty z Brazylii i Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni Story Coffee Roasters. Palona w średnim stopniu, doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty mlecznej czekolady, jagód i truskawek. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia / Etiopia Region: Alta Mogiana / Guji Metoda obróbki: Natural Odmiana: Mundonuovo, Catuai / Heirloom Położenie upraw: 900 - 1200 / 1900 m n.p.m.
Hard Beans - Alpaca Blend Espresso 1kg

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 16.09.2024

Alpaca Blend to mieszanka kaw jakości specialty stworzona przez polską palarnię Hard Beans. Ziarno jest palone w średnim stopniu pod espresso - doskonała do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Blend skłąda się z ziarna z Brazylii, Gwatemali i Etiopii. Owocowa i słodka, o wyróżniających się nutach czarnej herbaty, migdałów i grejpfruta. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia, Gwatemala, Etiopia Region: Campo das Vertentes, Santa Barbara Mario Recinos, Sidama Daye Bensa Obróbka: Natural, Washed Zbiór: 2021 Odmiana: Caturra, Catuai, Heirloom, Acaia, Mundo Novo, Yellow Catucai
Promocja
Zestaw kawa Arcaffe 2x1kg

Producent: ARCAFFE

Roma to najbardziej klasyczna mieszanka z Arcaffe. Produkowana niezmiennie od 1926 (wyłączając czas wojny). Jej nazwa to hołd dla baru Roma, który był pierwszym espresso barem w Livorno skąd pochodzi palarnia. Roma to kawa o kompleksowym, i jednocześnie delikatnym profilu smakowym z wyraźnym tytoniowym finiszem, który zawdzięcza kawie z Indii wchodzącej w jej skład. Aromat to karmel, delikatne wypieki oraz leśne owoce - te ostatnie to zasługa ziaren z Etiopii. Delikatne body, średnia kwasowość oraz wyraźna słodycz obecne są dzięki kawom z Ameryki Pd. - głównie Brazylii. Kawa ta świetnie sprawdzi się jako espresso - bez żadnych dodatków najlepiej pokazuje swoje oblicze i pozwala docenić obecność poszczególnych arabik wchodzących w jej skład. Każde ziarno ma tutaj swoje '5 minut', a efekt końcowy jest dowodem na kunszt twórców te mieszanki. Warto również wspomnieć, że wszystkie składniki są wypalane osobno i mieszane dopiero po zakończeniu tego procesu. Pozwala to na indywidualne dopasowanie profilów palenia dla poszczególnych ziaren i wydobycie ich charakteru w najwyższym stopniu. Roma połączona z mlekiem da nam niezwykle delikatne, kremowe i słodkie cappuccino - orzechy brazylijskie, mleczna czekolada, owsianka - idealna kombinacja na rozpoczęcie nowego dnia. Receptura: Doza: 16 g Uzysk: 32-36g Czas ekstrakcji: 27-32 sek. Temp: 94 C Ziarna, które znajdują się w mieszance to: - Gwatemala, Finca El Hato Blue - Etiopia, Sidamo special selection - Salwador, Finca San Luis - Brazylia - washed, Fazenda Lagoa do Morro - Indie, Vellakadai estate - Brazylia - natural, Fazenda Samambaia Są to kawy certyfikowane przez "CSC ® - Certified Speciality Coffee Association of Italy" - wszystkie opakowania są opatrzone etykietą z numerem i hologramem świadczącym o wysokiej jakości i zapobiegającym fałszerstwom. Więcej o tej kawie przeczytasz na naszym Blogu: https://www.coffeedesk.pl/blog/espresso-miesiaca-luty-arcaffe-roma/  
278,00 zł
Nowość
Miga Coffee - Rimini Espresso 250g

Producent: MIGA COFFEE

Data palenia: 09.09.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazylii i Ugandy, wypalona w polskiej palarni Miga Coffee. Kawa palona w średnim stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do gorzkiej czekolady i orzechów. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia / Uganda Metoda obróbki: Natural Odmiana: Arabica, Robusta OPAKOWANIE Nasze opakowania nadają się do kompostowania i nie powodują żadnych negatywnych skutków dla samego procesu, powstałego kompostu i ogólnie dla środowiska. Opakowania 1kg wykonane są z mono materiału nadającego się do 100% recyklingu oraz są neutralne dla klimatu dzięki kompensacji CO2. OPINIA ROASTERA Dzięki połączeniu arabiki i robusty otrzymaliśmy kawę o bardzo niskiej kwasowości, wysokiej słodyczy, grubej cremie i mocy kofeiny, która zaspokoi wszystkich tych poszukujących intensywnych doznań i pobudzenia.
Audun Coffee - Cuba Espresso Blend 500g

Producent: AUDUN

Data palenia: 07.10.2024

Cuba Espresso to mieszanka kaw ziarnistych z Kuby i z Afryki. Wypalana przez Auduna Sorbottena, Mistrza Świata Roasterów z 2015 roku. Gęsta i gładka, w smaku dużo czekoladowej słodyczy i niska kwasowość. Oddzielnie wypala się ziarno kubańskie i afrykańskie, a następnie są one mieszane. Blend idealny do tradycyjnego zaparzania espresso, świetnie sprawdzi się także w kawiarce i w połączeniu z mlekiem.
Promocja
Bialetti Perfetto Moka Classico 250g

Producent: BIALETTI

Bialetti Perfetto Moka Classico to kawa mielona o ciemnym profilu palenia. To 50% Arabika, 50% Robusta o intensywnym smaku, o wyczuwalnych nutach suszonych owoców oraz kwiatów. Mieszanka bazuje na ziarnie z Kolumbii. Ze względu na grubość mielenia, kawa jest polecana szczególnie do kawiarki. Odpowiedni stopień mielenia pozwala łatwiej zaparzyć kawę w poprawny sposób. Woda przepływa przez zmieloną kawę w odpowiednim tempie, co przekłada się na poprawną ekstrakcję i napar o oczekiwanym smaku. Odmiana: 50%  Arabika, 50% Robusta Stopień palenia: Ciemny Profil smakowy: Suszone owoce, kwiaty Składniki: kawa mielona.
Najniższa cena: 16,99 zł
23,90 zł
Instytut Kawy - Torino Espresso 1kg

Producent: INSTYTUT KAWY

Data palenia: 14.10.2024

Kawa kaw ziarnistych jakości specialty z Brazylii, Dominikany i Nikaragui wypalona przez Instytut Kawy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do orzechów włoskich, migdałow, karmelu i czekolady. W skład mieszanki wchodzą: 33% Arabika Brazylia, 33% Arabika Dominikana, 33% Arabika Nikaragua.
Lavazza Rossa Qualita - Kawa ziarnista 1kg

Producent: LAVAZZA

Popularna na całym świecie kompozycja odmian Arabiki z plantacji brazylijskich i afrykańskich Robust. Idealna do przyrządzenia cappuccino, latte i innych kaw mieszanych z mlekiem. Lavazza Rossa to doskonała kawa na dobry początek dnia.   Charakteryzuje się pełnym i łagodnym smakiem o czekoladowym aromacie. Nie może jej zabraknąć w restauracji i kawiarni, zaś w domu i biurze będzie się cieszyć powszechnym uznaniem. Opakowanie: 1kg Opis: kawa ziarnista, o normalnym poziomie zawartości kofeiny.
Nowość
Giovannacci Caffe - Kolumbia Narino Las Perlitas Omniroast 250g

Producent: GIOVANNACCI CAFFE

Data palenia: 20.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona we włoskiej palarni Giovannacci Caffe. Palona w średnim stopniu, przeznaczona zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i do espresso. W smaku wyczuwalne są nuty melona, nugatu, śliwki i czekolady. Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Odmiana: Caturra, Castillo Położenie upraw: 1800 - 2100 m n.p.m. Metoda obróbki: Honey
Promocja
Five Elephant - Kolumbia Decaf Omniroast - Kawa bezkofeinowa 250g (outlet)

Producent: FIVE ELEPHANT

Data palenia: 17.06.2024

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona w średnim stopniu, przeznaczona zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i do espresso. Dobrze zbalansowana pod kątem nut słodkich i owocowych. Wyczuwalny łagodny smak jabłek, orzechów laskowych i białych winogron.  Kraj: Kolumbia Region: Cauca Odmiana: Castillo, Colombia Metoda obróbki: Washed Wysokość uprawy: 1000 - 1100 m n.p.m. Kawa bezkofeinowa produkowana bez użycia sztucznych substancji chemicznych. W celu pozbawienia kofeiny, ziarno jest płukane wodą wysokiej jakości z dodatkiem octanu etylu, naturalnej substancji pozyskiwanej z cukru.
Najniższa cena: 73,00 zł
73,00 zł

Kawa w ekspresie kolbowym - podsumowanie

Parzenie kawy to niełatwa sztuka, wymagająca nieco cierpliwości, dokładności i finezji. Często umiejętności baristy są ważniejsze niż cena ekspresu w którym przygotowujemy espresso. Dlatego warto poszukiwać swojej ulubionej kawy, dopracowywać własną recepturę i cieszyć się procesem parzenia i picia espresso, które przygotujemy w domu. Jaka kawa do ekspresu kolbowego? Zazwyczaj najbardziej polecane są kawy ziarniste, wypalane w stopniu ciemnym lub średnim. Miłośnikom klasycznego smaku i kaw z mlekiem, polecamy szukać w nutach smakowych czekolady, orzechów lub karmelu. Fani soczystych i ciekawych smaków powinni być zadowoleni z wyboru kaw, w których znajdziemy nuty owocowe i kwiatowe.


Zobacz również