Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaka kawa do ekspresu kolbowego będzie najlepsza?

Ekspresy kolbowe idealnie sprawdzą się dla osób, które marzą o odwzorowaniu jak najwierniej kawiarnianych warunków we własnej kuchni. Przygotowanie dobrego espresso i kawy mlecznej nie uda się oczywiście bez dobrych ziaren. Jaka kawa do ekspresu kolbowego sprawdzi się najlepiej?

Jaki rodzaj kawy do ekspresu kolbowego wybrać?

Odpowiedź na to, jaki rodzaj kawy do ekspresu kolbowego będzie najlepszy jest ściśle związana z waszymi kubkami smakowymi. Wiadomo, że fanatycy włoskiej kawy nie będą zachwyceni soczystym espresso z jasno wypalonej kawy, dlatego Wasze preferencje są tu niezwykle ważne. Zasadniczo jednak kawa do espresso powinna być wypalona w stopniu ciemnym (dla amatorów tradycyjnych smaków) lub średnim (dla szukających wrażeń).


Kawa do ekspresu kolbowego - ranking

HAYB Black Espresso Blend


Black Espresso Blend to klasyczne espresso od warszawskiej palarni HAYB. Kremowa uczta w klasycznym stylu, która świetnie komponuje się z mlekiem. Jeśli lubicie kawę o mocnym, wyrazistym smaku czekolady i orzechów to z pewnością Black Blend przypadnie Wam do gustu.

Nuty smakowe: gorzka czekolada, orzechy, melasa

Arcaffe Roma


Jaką kawę można zrobić w ekspresie kolbowym jeśli chcemy poczuć się jak we włoskiej kawiarni? Arcaffe Roma to prawdziwy włoski klasyk, mieszanka przygotowywana od niemal stu lat z wyjątkową pieczołowitością. Smak tej kawy jest jednocześnie kompleksowy i delikatny. Delikatnie kwasowa, z intensywną słodyczą, sprawdzi się idealnie jako espresso i w towarzystwie mleka.

Nuty smakowe: orzechy brazylijskie, mleczna czekolada

Heresy Illuminati Blend Espresso


Polska palarnia Heresy proponuje kompromis między nowoczesnym, słodko-owocowym espresso, a zbalansowanym, tradycyjnym smakiem — Heresy Illuminati Blend Espresso. Znajdziemy w niej nieco więcej owoców niż w klasycznych, czekoladowych kawach. Dobra zarówno solo jak i z mlekiem.

Nuty smakowe: karmel, dżem jagodowy

Bergstrands Kafferosteri Moomin Coffee Moominmamma


Jeśli zastanawiacie się jaka kawa mielona do ekspresu kolbowego sprawdzi się najlepiej jako prezent to Waszą uwagę powinna zwrócić Muminkowa kawa ze szwedzkiej palarni Bergstrands Kafferosteri Moominmamma. Wypalona w średnim stopniu, przeznaczona do parzenia jako espresso w wygodnej, zmielonej formie.

Nuty smakowe: pomarańcze, figi

Nowość
Nomad Coffee - Kolumbia Chambaku Washed - Kawa Bezkofeinowa Espresso 250g

Producent: NOMAD COFFEE

Data palenia: 30.01.2025

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona przez hiszpańską palarnię Nomad Coffee. Palona Średnio, idealna do espresso. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, cukru Muscovado i złotego jabłka.Kraj pochodzenia ziarna: KolumbiaRegion: ChambakuMetoda obróbki: Washed decaffeinationOdmiana: CastlePołożenie upraw: 1400 - 1700 m n.p.m.
Gardelli Speciality Coffees - Etiopia Konga Amederaro Special Process Omniroast 250g

Producent: GARDELLI SPECIALITY COFFEES

Data palenia: 15.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana przez Rubensa Gardelliego, Mistrza Świata w wypalaniu kawy w 2017 roku. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i espresso. W smaku wyczuwalne są nuty papai, lawendy, winogrona, brzoskwini i jagody.Kraj: EtiopiaRegion: YirgacheffeMetoda obróbki: Special Process - Raised BedsOdmiana: HeirloomPołożenie upraw: 2000 m n.p.m.
Rocket Bean - Rocket Fuel Espresso 500g

Producent: ROCKET BEAN

Data palenia: 02.01.2025

Flagowa mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality pochodzących z Brazylii i Kolumbii, wypalona przez łotewską palarnię Rocket Bean. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W jej smaku pojawiają się naturalne nuty przypominające kakao, pomelo, słód, wanilię i karmelizowane jabłka.Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia / KolumbiaRegion: Chalchamayo / El MangoMetoda obróbki: Natural / WashedPołożenie upraw: 1200 - 1800 m n.p.m.
Promocja
SIMPLo - Bang Bang Espresso 250g (outlet)

Producent: SIMPLO

Data palenia: 15.11.2024

Mieszanka kaw ziarnistych pochodzących z Brazylii, Peru i Wietnamu, wypalona w warszawskiej palarni SIMPLo. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku pojawia się sporo słodyczy, szczególnie nuty przypominające kakao, orzechy włoskie, suszone śliwki i goździki. Kawa ma średnie body i posmakuje miłośnikom włoskiego espresso z nowoczesnym sznytem. Po dodaniu mleka, smak zbliża się do orzechów makadamia.Kraj pochodzenia kawy: Brazylia, Peru, WietnamRegion: Minas Gerais, Cajamarca, Central HighlandsPołożenie upraw: 1300 - 1600 m n.p.m.Odmiana: Typica, Caturra, RobustaMetoda obróbki: Natural, Washed, Wet polished
Najniższa cena: 49,00 zł
49,00 zł
Promocja
COFFEE PLANT - Peru Papagayo Espresso 1kg (outlet)

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 21.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Peru, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty orzecha pekan, kakao, grejpfruta, śliwki i kwiatów.Kraj pochodzenia ziarna: PeruMetoda obróbki: WashedOdmiana: Caturra, Typica, BourbonZiarna z Peru są bardzo bogate w smak, mimo typowo południowo-amerykańskiego terroir. Są cięższe niż kawy ze Środkowej Ameryki, ale unikalny charakter ziaren peruwiańskich jest doceniany na świecie i w środowisku specialty. Charakteryzują się ciekawymi nutami i, tak jak w przypadku Peru Papagayo, złożonym, kompleksowym profilem. Peru Papagayo ma głównie orzechowy profil, przypominający orzechy pekan z ich specyficzną karmelową nutą. Mimo słodyczy i gęstości w espresso nie zabraknie aromatu grejpfruta i lekkiego cytrusu oraz kakaowego smaku z delikatnymi akcentami kwiatowymi. Peru Papagayo jest kawą bogatą i dobrze zbalansowaną. Peru Papagayo oznaczone jest jako SHB EP. Kawa specialty SHB EP (Strictly Hard Bean, European Preparation) uznawana jest za jedną z wyższych klas kawy, a jej jakość wynika z kilku kluczowych czynników. Ziarna klasyfikowane jako SHB pochodzą z regionów położonych na dużych wysokościach, zazwyczaj powyżej 1200 metrów nad poziomem morza. Wyższa wysokość sprzyja wolniejszemu dojrzewaniu owoców, co prowadzi do bardziej złożonych smaków i aromatów. Ziarna EP muszą spełniać surowe normy jakościowe, co oznacza, że mogą zawierać maksymalnie 5 defektów na 300 gramów kawy. Oznacza to, że kawa jest starannie przetwarzana i sortowana.PRZEPISPeru Papagayo posiada typowy dla regionu cięższy profil. Charakter nadaje jej delikatna kwasowość i aromaty. Warto podkreślić wszystkie te cechy. 18 g kawy w kolbie parz do uzyskania 37 g objętości espresso. Czas parzenia idealny dla Peru to 29 sekund.
Najniższa cena: 199,00 zł
199,00 zł
Rocket Bean - Guatemala Huehuetango Sweet Dream Washed Espresso 500g

Producent: ROCKET BEAN

Data palenia: 02.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Gwatemali, wypalona w łotewskiej palarni Rocket Bean. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się pod espresso - do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W jej smaku pojawiają się nuty przypominające krem z orzechów laskowych i czekolady, śliwkę i żurawinę.Kraj pochodzenia ziarna: GwatemalaRegion: HuehuetenangoProducent: Primavera FamilyMetoda obróbki: WashedOdmiana: Caturra, Catuai, BourbonPołożenie upraw: 1500 - 1901 m n.p.m.
HAYB Yellow DARK Espresso Blend 250g, kawa ziarnista

Producent: HAYB

Data palenia: 16.12.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalanych przez warszawską HAYB. W paczce znajdziesz ziarna z Brazylii i Gwatemali. Kawa palona w ciemnym stopniu, idealna do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W jej smaku dominuje słodycz o nutach czekolady, migdałów i suszonych owoców. Świetnie sprawdzi się zarówno jako czarna kawa, jak i z dodatkiem mleka.Mieszanka składa się z kaw:- 50% Brazylia- 50% Gwatemala Opinia roastera:CIEMNO/ZŁOTY ŚRODEK – BLEND NA SŁODKO, NA CIEMNOWydłużony roast zwiększa odczucie słodyczy i pełni, a także jeszcze mocniej redukuje kwasowość. To DARK Yellow Espresso Blend! W profilu sensorycznym znajdziesz wciąż te same, dobrze znane Ci z klasyków smaki – ale nieco podkręcone, bardziej w stronę słodyczy i czekolady. My szczególnie polecamy ten wariant pod domowe ekspresy automatyczne. Espresso, Americano, kawa mleczna – każda z tych opcji wyjdzie super!O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Promocja
Arcaffe Kuz - Kawa bezkofeinowa 1kg

Producent: ARCAFFE

Bezkofeinowa kawa ziarnista z Brazylii wypalana przez włoskiego producenta Arcaffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Kawa jest delikatna, lekka, a przy tym pełna smaku, w którym dominuje słodycz. Kawa jest wypalana przez rodzinę Meschini od 1975 roku z myślą o tych, którzy nie chcą odczuwać efektów kofeiny. Dzięki temu, że ziarno jest pozbawione kofeiny, możesz cieszyć się smakiem kawy o każdej porze dnia, bez obaw o kłopoty ze snem!Dekofeinizacja kawy Arcaffè Kuz przebiega z wykorzystaniem octanu etylu, który selektywnie usuwa kofeinę, pozostawiając przy tym inne składniki odpowiedzialne za smak i aromat kawy. Pozostałości octanu etylu są minimalne, a ze względu na jego naturalną obecność w ziarnach kawy oraz nieszkodliwość dla zdrowia, proces ten jest całkowicie bezpieczny.Aby zniwelować ryzyko utlenienia i utraty smaku, opakowania są zabezpieczane poprzez napełnianie azotem.
Najniższa cena: 114,99 zł
159,99 zł
Promocja
Sloane - Etiopia Anferara Natural Espresso 250g

Producent: SC SLOANE COFFEE ROASTERY SRL

Data palenia: 10.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalonaprzez SLOANE. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się przede wszystkim w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W profilu sensorycznym palarni są nuty owocow leśnych, kompotu brzoskwiniowego, śliwek w czekoladzie, kwiatów wiśni i śmietanki.Kraj pochodzenia: EtiopiaRegion: Anferara, GujiProducent: MB Coffee PLCObróbka: NaturalOdmiana: HeirloomPołożenie upraw: 2000 m n.p.m.
Najniższa cena: 51,00 zł
51,00 zł
Promocja
Onyx Coffee Lab - Geometry Omniroast 284g (outlet)

Producent: ONYX COFFEE LAB

Data palenia: 15.11.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Onyx Coffee Lab. Palona w średnim stopniu, odpowiednia do wszystkich metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do jagód, owoców pestkowych, Earl Grey i wiciokrzewu.Metoda obróbki:  washed Odmiana: mixed
Najniższa cena: 99,00 zł
99,00 zł

Kawa w ekspresie kolbowym - podsumowanie

Parzenie kawy to niełatwa sztuka, wymagająca nieco cierpliwości, dokładności i finezji. Często umiejętności baristy są ważniejsze niż cena ekspresu w którym przygotowujemy espresso. Dlatego warto poszukiwać swojej ulubionej kawy, dopracowywać własną recepturę i cieszyć się procesem parzenia i picia espresso, które przygotujemy w domu. Jaka kawa do ekspresu kolbowego? Zazwyczaj najbardziej polecane są kawy ziarniste, wypalane w stopniu ciemnym lub średnim. Miłośnikom klasycznego smaku i kaw z mlekiem, polecamy szukać w nutach smakowych czekolady, orzechów lub karmelu. Fani soczystych i ciekawych smaków powinni być zadowoleni z wyboru kaw, w których znajdziemy nuty owocowe i kwiatowe.


Zobacz również