Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaka kawa do ekspresu przelewowego? Ranking

Ekspresy przelewowe przeżywają ostatnio swoją drugą młodość. Jeszcze kilka lat temu były kojarzone z przeparzoną, gorzką, przypaloną kawą laną litrami. Dziś dobry ekspres przelewowy zdobi niejedną, współczesną kuchnię oraz dobre kawiarnie. To doskonały sprzęt na prostą, smaczną, powtarzalną, czarną kawę przelewową każdego dnia. Pod warunkiem, że wsypiecie do środka coś dobrego. A jaka jest najlepsza kawa do ekspresu przelewowego? Popatrzmy.

Najlepsza kawa do ekspresu przelewowego - ranking



Brazylia


Jako kawa przelewowa świetnie powinna się sprawdzić niejedna jasno palona kawa z Brazylii lub mieszanki z dobrych, na przykład polskich palarni, gdzie większość składu stanowi kawa właśnie z tego regionu świata. Można się tu wtedy spodziewać przyjemnej, czekoladowej słodyczy, posmaku orzechów czy karmelu, z niewielkim dodatkiem czerwonych, słodkich, suszonych owoców. Takie kawy dobrze skomponują się z odrobiną mleka.

Przykładowe kawy: Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha MiakiHard Beans Brazylia SamambaiaHeresy Antidotum.


Gwatemala


Popatrzcie też na dobre kawy z Gwatemali. To region, z którego kawy cechują się najczęściej sporą słodyczą idącą w czekoladowe nuty, ale pojawią się także akcenty czerwonych owoców.

Przykładowa kawa: Story Coffee Poranny Klasyk


Etiopia


Kawa to niesamowite bogactwo smaków. To widać przede wszystkim w kawach przeznaczonych właśnie do metod przelewowych. Kawy z Etiopii mają niezwykle różnorodne profile smakowe. Od cytrusowo-herbacianych, po przypominające dżemy i konfitury z dodatkiem kakao. Zatem jaka kawa do ekspresu przelewowego dla osób lubiących lekkie czarne kawy i fanów poznawania nowych smaków? Kawa z Etiopii z pewnością Was nie zawiedzie!

Przykładowe kawy: Hi! Coffeedesk Holy CupHAYB Się Przelewa KwiatBracia Ziółkowscy Etiopia Szybki PrzelewJohan & Nyström Strawberry Fields


Kenia


Jaka kawa do przelewu dla miłośników owoców? Intensywnie porzeczkowe i malinowe Kenie zachwycą Was swoimi smakami. Ziarna z Kenii zazwyczaj są sezonowe, dlatego zachęcamy do próbowania nowości z tego regionu, wypalanych przez różne palarnie.

Przykładowa kawa: Hi! Coffeedesk Juicy Monster


Rwanda


Kawy z Rwandy to kolejne owocowe propozycje, które jednak mogą w smaku mieć nieco więcej czekoladowych i karmelowych nut, niż ziarna z Kenii. Fani soczystych i orzeźwiających kaw z Etiopii i Kenii, z pewnością polubią się także z ziarnami z tego kraju.

Polecane kawy: Hi! Coffeedesk Mad JungleHAYB Się Przelewa OwocLaCava Juicy BRU

slide 1 to 4 of 10

Klasycznie

Parzenie kawy w ekspresie przelewowym sprawdzi się zarówno u współczesnej rodzinki hipsterów z dwoma eko-psami i kotem-weganinem jak i w małomiasteczkowym, radomskim bloku z wielkiej płyty u Mirka i Zosi. Pomiędzy tymi biegunami także! Słowem, wszędzie tam, gdzie chce się dobrej, czarnej kawy. A dobra, czarna kawa to pojęcie dość względne. Mówiąc oczywiście o kwestii gustu, a nie jakości.

Lubicie zwykłą białą kawę, bez fikuśnych wzorków z pianki? Jaką więc kawę do ekspresu przelewowego wybrać? Nic prostszego. Do ekspresu przelewowego nie polecamy kaw ciemno palonych, w stylu włoskim. Te wyjdą płaskie, gorzkie, bez głębi i słodyczy, nawet po dodaniu mleka. Nie będzie się to różniło od tych kaw z dawnych lat.

Fanom klasyki polecamy głównie kawy z Brazylii i Gwatemali. W profilach smakowych szukajcie czekolady, kakao i orzechów. Te kawy fajnie się sprawdzą jako alternatywa dla zalewajek z mlekiem. Będzie dużo łagodniej, czyściej w smaku i przyjemniej, ale jednocześnie smaki nie pogryzą się, gdy odrobinę zabielimy ulubiony napój. Jeśli ktoś woli coś na kształt americano czy czarnej zalewajki, brazylijskie czy gwatemalskie ziarna też będą dobrą opcją. Jaśniej palone mieszanki do espresso też się sprawdzą.

Alternatywnie

Warto pamiętać, że jeśli lubicie kawowe doznania, ale nie chce się Wam stać każdego ranka z konewką, chemexemdripperem, stoperem i wagą, to ekspres przelewowy będzie doskonałym wyborem. Jaką kawę do niego wybrać? Sprawdzają się w nim bardzo dobrze właśnie takie lekko palone kawy single origin jakości specialty. Odkryjecie tu całą paletę smaków, a jednocześnie taką kawę przygotujecie w bardzo prosty sposób.

Połączenie jasnych singli specialty i parzenie kawy w ekspresie przelewowym w domu to bardzo dobre rozwiązanie, zwłaszcza jeśli przygotowujecie więcej niż jedną porcję. Trudno tu polecać kawę z jakiegoś konkretnego regionu, bo wybór zależy tylko od Waszych preferencji. Brazylie palone pod przelewy mogą mieć posmak ciężkich, dojrzałych, słodkich owoców z nutą czekolady. Kolumbia to przekrój od czekolady i orzechów po cudne maliny i pestkowce. Etiopie, Kenie i Rwandy to często raj dla miłośników owoców w kawie. Świetną opcją jest także Przelew Miesiąca, który zawsze bardzo dobrze sprawdzi się w ekspresie przelewowym, jak sama nazwa wskazuje. To dobra propozycja dla kawowych odkrywców!

Jak zaparzyć kawę w ekspresie przelewowym?

Jeśli masz już ekspres przelewowy oraz wybraną kawę, nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za przygotowanie napoju! Ile kawy na ile wody użyć oraz jak zrobić to poprawnie? To bardzo proste, ponieważ kawa w ekspresie przelewowym praktycznie robi się sama.

Dozowanie – ile kawy do ekspresu przelewowego?

Standardowo przy parzeniu kaw przelewowych stosuje się proporcję 6 g kawy na 100 ml wody. Jeśli chcesz zaparzyć kawę z 1 l wody, odmierz 60 g ziaren.


Mielenie kawy


Przy mieleniu kawy do ekspresu przelewowego należy celować w średni stopień, lub odrobinę bardziej w stronę grubszego mielenia. Świetnie sprawdzi się tu domowy młynek automatyczny od Fellow. Jeśli chcesz poczytać więcej o wyborze młynka, koniecznie zajrzyj tutaj. A jaka jest najlepsza kawa mielona do ekspresu przelewowego? Od siebie polecamy spróbować Hi! Coffeedesk Good ChiefHAYB Się Zalewa Dwa oraz Johan & Nyström Fika. Szerszy ranking kaw mielonych znajdziecie tutaj.


Filtr


Do przygotowania kawy potrzebujemy filtrów. Jeśli korzystacie z ekspresu Moccamaster, najlepiej zaopatrzyć się w pasujące filtry tej samej marki. Filtr składamy wzdłuż zgrzewów i umieszczamy w odpowiednim miejscu a następnie przepłukujemy pod bieżącą wodą.

Do tak przygotowanego filtra wsypujemy zmieloną kawę, wlewamy odpowiednią ilość wody do zbiorniczka, włączamy ekspres przełącznikiem i… magia dzieje się sama! Po kilku minutach możemy cieszyć się pysznym napojem.

Podsumowanie

Wybór kawy do ekspresu przelewowego może początkowo wydawać się bardzo trudny, ale nic bardziej mylnego. Pamiętajcie o kilku podstawowych rzeczach:

  • wybierajcie kawy palone w stopniu jasnym i średnim, które są dedykowane do metod przelewowych,
  • jeżeli lubicie kawy, które smakiem przypominają czekoladę, orzechy i kakao lub chcecie dodawać do swojego naparu mleka, sięgnijcie po kawy z Brazylii lub Gwatemali,
  • jeśli jesteście miłośnikami owocowych kaw, polecamy spróbować ziaren z Etiopii, Kenii lub Rwandy.

Zachęcamy do eksperymentowania i poszukiwania Waszej ulubionej kawy do ekspresu przelewowego.



Zobacz również