Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaka kawa do French Pressa będzie najlepsza

French Press to jedna z prostszych metod przygotowywania kawy alternatywnej bez fusów. Wynaleziona w połowie XIX wieku i opatentowana na początku XX wieku. Sprytna budowa pozwala na łatwe zaparzenie kawy bez specjalnych umiejętności. Sam zaparzacz to nie wszystko, potrzebne są także dobre ziarna. Jaka kawa do French Pressa sprawdzi się najlepiej?

Kawa do French Pressa – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Przy tej metodzie parzenia, kawa pokaże nam swoje prawdziwe oblicze podobnie jak w cuppingu, dlatego jej jakość musi być wysoka, bo każdy mankament i defekt nie będzie miał gdzie się ukryć. Osoby, które cenią sobie prostotę parzenia z pewnością docenią French Press. Jaka kawa się w nim sprawdzi? Poleca się kawę wypaloną w jasnym i średnim stopniu, ze względu na dłuższy czas ekstrakcji, przeznaczoną pod metody przelewowe.


French Press – jaką kawę wybrać? Ranking



HAYB Się Przelewa Klasyk

HAYB Się Przelewa Klasyk to brazylia z niespodzianką w proporcji 85/15. Idealna jako codzienna, śniadaniowa kawa dla osób o tradycyjnych preferencjach kawowych. Dostępna w opakowaniach o różnej pojemności – 250 g, 500 g  i 1 kg. W sam razy kiedy nam posmakuje!

Czego spodziewać się w filiżance: czekolady, masła orzechowego, suszonych owoców.


Johan & Nyström Fika

Fika po szwedzku znaczy przerwa na ciastko i kawę! Johan & Nyström Fika to szwedzka mieszanka stworzona z myślą o przegryzaniu bułeczki w dobrym towarzystwie, z kubkiem kawy w ręku. Oprócz klasycznej wersji ziarnistej, dostępna jest także mielona – idealna dla osób nieposiadających młynka

Czego spodziewać się w filiżance: balansu i słodyczy kakao.


Heresy Antidotum Filter


Klasyczna Brazylia pozyskiwana w sposób fair trade z kooperatywy San Coffee prosto od najbardziej heretycznej palarni w Polsce. Heresy Antidotum to świetna kawa dla tych, którzy nie kochają kwaśnej kawy, ale nie odpuszczają jakości. Również dostępna w różnych gramaturach, a nawet w wersji mini – na spróbowanie.

Czego spodziewać się w filiżance: niemal nieobecna kwasowość, czekolada i orzechy.


Hi! Coffeedesk Holy Cup


Hi! Holy Cup to przelew w dobrej cenie naszego – coffeedeskowego – autorstwa. Jest to kawa z Etiopii, idealny wybór do śniadania dla osób preferujących delikatne, herbaciane i świeże nuty smakowe.

Czego spodziewać się w filiżance: kwiatów i delikatnych owoców.

Hard Beans Polska Parzucha

Hard Beans składa ukłon w stronę najbardziej zagorzałych kawowych tradycjonalistów, preferujących kawę o smaku kawy, a nie jakichś owoców i kwiatów. Polska Parzucha dostępna jest w różnych pojemnościach, w opcjach ziarnistej i mielonej.

Czego spodziewać się w filiżance: cielistego smaku czekolady i orzechów.

Nowość
Coffeelab - Honduras Jorge Anival Ventura Anaerobic Filter 250g

Producent: COFFEELAB

Data palenia: 23.09.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Hondurasu, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do jabłka, czereśni i herbaty Oolong. Kraj pochodzenia ziarna: Honduras Region: Ocotepeque Odmiana: Parainema Metoda obróbki: Anaerobic 
Bagdrip - Brazylia Box - 8 saszetek

Producent: BAGDRIP

Opakowanie 8 saszetek (8 x 11 g) Czym jest Bagdrip? Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.   Smak i pochodzenie W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Brazylii, a dokładnie z Vale da Grama, wulkanicznej doliny pomiędzy stanami São Paulo i Minas Gerais. To właśnie tam znajduje się plantacja Fazenda Rainha, gdzie uprawiana jest kawa odmiany Yellow Bourbon. Idealna, jeśli masz ochotę na coś słodkiego. W kubku możesz poczuć aromat czekolady mlecznej, orzeszków ziemnych i marcepanu. Sposób parzenia 1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka. 2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku. 3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr. 4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe! Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Nowość
Promocja
COFFEE PLANT - FLOW Blossom Filter 100g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 17.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Tanzanii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty cytrusów, żółtych owoców i kwiatu akacji. Kraj pochodzenia ziarna: Tanzania Metoda obróbki: Washed Odmiana: Kent, Bourbon, N39 SMAK Przelew idealny na jesień czy zimę to taki, który pozwala przypomnieć nam o pięknie aromatu i ogrzewa nas swoim smakiem. Natomiast latem powinien pobudzić owocowym smakiem lub ochłodzić w aromatycznym, owocowym cold brew. Flow Blossom zdaje się mieć kompetencje do wszystkich tych dziedzin. Jego aromatyczny zapach akacji oraz profil żółtych owoców przywodzą na myśl kawy najbardziej żywe i z najwyższej półki. Blend dwóch Tanzanii to strzał w dziesiątkę, jeśli lubi się cytrusy w kawie. Profil samego przelewu jest lekki, bardzo klarowny i sprawia wrażenie ulotnej przyjemności, jak zapach ulubionego kwiatu. Idealna kawa do różnych metod parzenia. OBRÓBKA Jedną z odmian ziaren w blendzie Flow Blossom jest Kent. Obróbka kawy tej odmiany, uznawanej za jedną z najbardziej cenionych w branży, odbywa się najczęściej metodą Washed (na mokro), co ma kluczowe znaczenie dla jakości finalnego produktu. Dzięki tej metodzie kawa Kent charakteryzuje się wyjątkową czystością smaku oraz wyraźną kwasowością, co sprawia, że wydobywają się z niej jasne, owocowe nuty, często porównywane do cytrusów i jagód. Kawa ta może mieć złożony profil smakowy, który zawiera delikatne akcenty czekolady i orzechów. Odmiana Kent jest znana z dobrej odporności na choroby i szkodniki, co czyni ją atrakcyjną dla rolników. Jej uprawa wymaga starannego zarządzania oraz dbałości o jakość gleby i mikroklimatu, co wpływa na finalny efekt. PARZENIE Lekki charakter tej kawy może sprawiać wrażenie, że warto użyć większej ilości ziarna do parzenia, by pogłębić jego smak. Owszem, zwiększy to jego ciężar, ale smak najlepiej radzi sobie w odpowiedniej ekstrakcji. Dlatego polecamy używać mniej kawy. Użyj 17,5 g kawy, zmielonej na 18 klikach młynka Comandante. Wodą o temperaturze 97°C zalej kawę według poniższego schematu: 0:00 - 45 ml 0:30 - 120 ml 1:00 - 180 ml 1:30 - 240 ml 2:00 - 300 ml Na koniec delikatnie zamieszaj. PLANTACJA Kawa specialty z Tanzanii, szczególnie z regionów Kusini i Iyenga, różni się pod względem smaku, klimatu i praktyk rolniczych. Kusini, położone w południowej Tanzanii, charakteryzuje się korzystnym klimatem oraz bogatymi glebami, co sprzyja uprawie kawy o jasnym, owocowym profilu z nutami cytrusów i wysoką kwasowością. Rolnicy w tym regionie często stosują metody ekologiczne, co pozytywnie wpływa na jakość ziaren. Z kolei Iyenga, znajdujące się w regionie Songwe, ma nieco mniej przewidywalny klimat, co wpływa na bogatszy smak kawy przy niższej kwasowości. W Iyenga farmerzy współpracują w kooperatywach, co sprzyja wymianie wiedzy oraz wprowadzeniu lepszych technik uprawy.  
Najniższa cena: 24,00 zł
24,00 zł
Nowość
Story Coffee - Kolumbia Bourbon Aji Washed Filter 125g

Producent: STORY COFFEE ROASTERS

Data palenia: 04.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni Story Coffee Roasters. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty bergamotki, cytrusów, jaśminu i herbaty. Kraj pochodzenia kawy: Kolumbia Region: Huila Farma: Finca Diviso Metoda obróbki: Washed Producent: Nestora Lasso Odmiana: Aji Bourbon Położenie upraw: 1780 - 1900 m n.p.m. Punkty w cuppingu: 85 / 100 punktów Colombia Aji Bourbon Floral Symphony od Nestora Lasso to kawa, którą po prostu chce się poznać. Prosto z kolumbijskiego regionu Huila, rosnąca na wysokościach 1780–1900 m n.p.m., zachwyca delikatnymi, kwiatowymi nutami i herbacianym charakterem, który sprawia, że każdy łyk to mała podróż. To kawa, przy której można się zatrzymać i po prostu celebrować chwilę.  
Miga Coffee - Gwatemala Manos Washed Filter 250g

Producent: MIGA COFFEE

Data palenia: 22.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Gwatemali, wypalona w polskiej palarni Miga Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku pojawiają się nuty zbliżone do hibiskusa, pomarańczy i miodu. Kraj pochodzenia ziarna: Gwatemala Region: Tajumulco, San Marcos Farma: Manos Campesinas Producent: Manos Campesinas Metoda obróbki: Washed Odmiana: Catuai, Anacafe 14, Bourbon, Typica Położenie upraw: 1400 - 1700  m n.p.m. Punkty w cuppingu: 85 / 100 punktów O FARMIE Manos Campesinas została założona w 1997 roku i obecnie składa się z 15 stowarzyszonych spółdzielni, liczących łącznie 1 300 członków indywidualnych. 95% członków to rdzenni mieszkańcy: mówią własnymi językami Majów i mają swoje unikalne cechy kulturowe. Jako Roasters United w ciągu ostatnich kilku lat odwiedziliśmy przede wszystkim producentów z grup ACIPACU, Apecafel i ADEBIPROM oraz kupowaliśmy od nich kawę ekologiczną.   PROJEKT Członkowie ADEBIPROM (Asociación De Desarrollo Bienestar y Pro - Mejoramiento) mieszkają u stóp najwyższej góry Ameryki Środkowej, Tajumulco, nieaktywnego wulkanu o wysokości 4 220 m. W 2016 roku założyli mniejszą grupę ADEBIPROM. W 2019 roku Roasters United dokonał pierwszego importu z Manos Campesinas. UWAGA: kawa jest wypalona pod przelewowe metody parzenia - etykieta posiada błędne oznaczenie espresso.
Nowość
Promocja
COFFEE PLANT - FLOW Juicy Fruit Filter 100g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 17.10.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii i Tanzanii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu, cytrusów, jaśminu, moreli i śliwki. 
24,00 zł
Hi! Coffeedesk - Holy Cup Filter 250g

Producent: HI! COFFEEDESK

Data palenia: 20.08.2024

Oto subtelność w świecie kawy. Urocza i kusząca. Lubi białe kwiaty, pachnące róże i jaśmin. Delikatna i dyskretna, a jednak odważnie rozpęta burzę smaków. Nie daj się zwieść! Zaraz poznasz supermoce naszej kofeinowej ekscelencji. Profil smakowy: kwiatowo-herbaciany Kraj pochodzenia ziarna: Etiopia Region: Sidama Odmiana: Heirloom Obróbka: washed Wysokość upraw: 1800 - 2000 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 86 SCA Kawy Hi! Coffeedesk są doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają doskonałego i powtarzalnego smaku. Zawsze dostępne świeże ziarna są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają aptecznej precyzji. Idealne do zaparzaczy takich jak: Clever, Hario V60, Chemex czy klasyczny Frenchpress. Selected, matched, freshly roasted. Powiedz Hi! kawie specialty idealnej na co dzień i od święta. Dla siebie, dla znajomych, dla rodziny i dla kawowych sceptyków. Pod esko i filtr, do tańca i tak jak tylko chcesz. Z kawami Hi! Coffeedesk odtworzysz najlepsze nuty z pięciolinii specialty. Wciągają, uwodzą, zaskakują, dodają kopa i poprawiają humor jak najlepsza piosenka. W końcu to Hi-Filtered od Coffeedesk.
Audun Coffee - Kolumbia Las Perlitas Washed Filter 250g

Producent: AUDUN

Data palenia: 22.10.2024

Audun Coffee Kolumbia Las Perlitas Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. Kraj: Kolumbia Region: Huila Odmiana: Pink Bourbon, Caturra, Geisha Metoda obróbki: Washed
Bagdrip - Kenia - 1 saszetka

Producent: BAGDRIP

Jedna saszetka (11 g) Czym jest Bagdrip? Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.   Smak i pochodzenie W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Kenii, z okolic miasta Mukerwe-ini, położonego w okręgu Nyeri. Fabryka Nduma znajduje się około 1750 metrów n.p.m. i jest częścią Ruthaka Farmers Cooperative Society. Ziarna kawy przetwarzane są na mokro w typowym kenijskim stylu. Jeśli kochasz kawę o owocowym smaku, to Kenia jest właśnie dla Ciebie. Poczujesz smak czarnej i czerwonej porzeczki, jagód oraz agrestu. Sposób parzenia 1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka. 2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku. 3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr. 4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe! Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Nowość
Five Elephant - Brazylia Mogiana Fazenda Ambiental Fortaleza Natural Filter 250g

Producent: FIVE ELEPHANT

Data palenia: 07.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w berlińskiej palarni Five Elephant. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty mięty pieprzowej, nektarynki i orzechów brazylijskich. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Mogiana Producent: Felipe Croce Odmiana: Obata Metoda obróbki: Natural Położenie upraw: 900 - 1000 m n.p.m.

Zadbaj o przyjemny poranek z francuską kawą!

Parzenie kawy we French Pressie nie jest trudne, nawet osoby miewające ciężkie poranki powinny z łatwością przygotować w nim swój ulubiony napar. Warto dać szansę temu klasycznemu zaparzaczowi do kawy, który może jest mniej imponujący niż Aeropress lub Chemex, ale pomoże zaserwować nam naprawdę dobrą kawę.


Zobacz również