Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaką kawę do kawiarki wybrać? Ranking

Jaka kawa do kawiarki? To pytanie spędza sen z powiek naprawdę wielu osobom. Zderzamy się z tym zagadnieniem wielokrotnie, czy to w prywatnych rozmowach, czy w mailach albo wiadomościach. A odpowiedź na pytanie, jaki rodzaj kawy do kawiarki wybrać, jest bardzo prosta… Żeby ułatwić wybór przygotowaliśmy dla ranking kawy do kawiarki.

Najlepsza kawa do kawiarki ranking

Jeśli nie chcecie samodzielnie zagłębiać się w poszczególne kawowe regiony i czujecie się zagubieni w gąszczu kaw do wyboru, skorzystajcie ze sprawdzonych rekomendacji. Oto nasz wewnętrzny ranking kaw do kawiarki.


Arcaffe


Nasz ranking najlepszej kawy do kawiarki otwiera palarnia Arcaffe. Kawy włoskiej marki są wprost stworzone do przygotowywania w kawiarce. Arcaffe Mokacrema świetnie łączy się z mlekiem tworząc słodkie i przyjemne cappuccino, a bez dodatków charakteryzuje się intensywnym aromatem czekolady i karmelu. Arcaffe Roma jest natomiast produkowana przez palarnię niezmiennie od 1926! W jej smaku wyczujecie karmel oraz leśne owoce. Ta kompleksowa i delikatna kawa również świetnie łączy się z mlekiem.


Le Piantagioni del Caffe


Na wyróżnienie w naszym rankingu kaw do kawiarki zasługuje również cała gama ziaren z włoskiej palarni Le Piantagioni del Caffe. Testując kawy z tej palarni możecie skusić się na krok w kierunku bardziej owocowych historii. Ethiopia Yrgalem zaserwuje Wam mariaż czekolady z dojrzałymi owocami, a El Salvador La Cumbre delikatne słodkie aromaty uzupełnione nutami wiśni i jabłka.


HAYB


Jedne z najlepszych kaw do kawiarki znajdziecie również wśród ziaren polskiej palarni Hayb. Nasi warszawscy przyjaciele proponują espresso blendy w trzech kolorach: czarnym – ciemniej palone, mocne, czekoladowo-orzechowe z dodatkiem robusty, żółtym – średnio palone, o aromatach migdałów i suszonych owoców oraz niebieskim – o nutach mlecznej czekolady, marcepanu i jagód, z delikatną herbacianą nutą i lżejszym body.


Bialetti


Bardzo smaczne kawy zalecane do kawiarki znajdziemy oczywiście w ofercie ikony włoskiej kawy i twórcy kawiarki – marce Bialetti. Firma proponuje zarówno kawy ziarniste i mielone, które zostały zmielone w stopniu idealnym właśnie do kawiarki. Zapewniają one odpowiednią ekstrakcję i, w związku z tym, oczekiwany smak kawy. Szeroki wybór smaków sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Jaka kawa do kawiarki? O czym warto pamiętać przy wyborze?

Wybór jest bardzo szeroki i zależny jest tylko od naszej strefy komfortu i chęci na eksperymenty. Zacząć trzeba, jak to przy każdej metodzie parzenia, od młynka do kawy. Bez niego dobra kawa, niestety, staje się bardzo odległym tematem. O tym, jak mielić kawę do kawiarki (i nie tylko), przeczytacie w naszych artykułach: “Jak mielić kawę w młynku Wilfa Svart?”, “Jak ustawić młynek Comandante?”.

Gdy ten temat mamy już ogarnięty, najlogiczniejszym rozwiązaniem i najbardziej klasycznym jest sięgnięcie po dobrej jakości kawy do kawiarki. Tak zwane blendy, to kompozycja różnych gatunków kawy, z różnych regionów świata, by przy wysokim ciśnieniu, które jest w ekspresach, uzyskać maksimum słodyczy i pełnego body. W kawiarce także ten scenariusz się sprawdza. Takie kawy bardzo dobrze skomponują się z mlekiem, a nawet i odrobiną cukru bądź jakimś dobrym syropem. Wszystko jest dla ludzi, choć dobrej jakości ziarna nie potrzebują dodatków, warto spróbować!

Natomiast, kiedy chcemy nieco bardziej zgłębić się w świat kawy, kawiarka także daje nam spore pole do popisu. Zostając przy kawach wypalanych do espresso, oczy warto skierować w stronę kaw jednorodnych, tzw. singli. W paczce takiej kawy znajdziecie ziarna tylko z jednego regionu świata, a nawet tylko z pojedynczej farmy, o czym dowiecie się z każdego opakowania kawy wysokiej jakości. Dzięki temu, że przygotowujecie kawę tylko ziaren jednorodnych, macie możliwość poznania charakterystyki danego regionu czy metody obróbki ziaren.

Przykładowo, kawy z Brazylii najczęściej będą słodkie, z dominującymi nutami orzechów, czekolady, czasami z delikatnym akcentem żółtych bądź czerwonych, dojrzałych owoców. Natomiast biorąc choćby kawy z Kostaryki, dominować będą słodkie, dojrzałe owoce, body będzie średnie lub pełne, ale i niewykluczone, że zdarzą się elementy toffi bądź mlecznej czekolady.

Coffeelab - Brazylia Igarape Rainforest Espresso 250g

Producent: Coffeelab

Data palenia: 22.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku wyczuwalne są nuty mlecznej czekolady, orzechów oraz brązowego cukru. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Alto Paranaiba, Minas Geiras Odmiana: Mundo Novo. Red Catuai
Ferucci - Braziliana Espresso 1kg

Producent: Ferucci

Data palenia: 14.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazyli wypalona w palarni LaCava. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso - doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady i migdałów. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia  Przyjemnie czekoladowe doświadczanie kawy Braziliana, czyli najbardziej ceniona mieszanka w naszej kolekcji, ucieleśnia esencję kaw premium. Ta szlachetna kompozycja jest ulubieńcem miłośników kawy arabica, znanej ze swojego delikatnego i wyjątkowo gładkiego profilu połączonego z niezwykłą słodyczą. To właśnie ta słodycz wyróżnia ją spośród innych mieszanek. Braziliana pokazuje swoją prawdziwą naturę w kawach na bazie mleka, gdzie wyczuwalne są nuty przypominające masło orzechowe, brązowy cukier i herbatniki – tworząc smaczną i złożoną symfonię smaku. W formie espresso kawa przekształca się w bogate, likierowe doznanie, oferując głębię czekoladowego smaku – intrygującego i niesamowicie satysfakcjonującego. Tajemnica kawy Braziliana ukrywa się w jej umiarkowanym stopniu palenia, osiągniętym poprzez obniżoną temperaturę końcową i wydłużony czas palenia. Staranny proces palenia w piecu pobudza rozwój ujmującej słodyczy i intensywnego aromatu kawy. Ta metoda odgrywa kluczową rolę w wydobyciu czekoladowych i orzechowych niuansów, które nadają każdej filiżance bogactwo i harmonię doznań sensorycznych. Braziliana to niepowtarzalne doświadczenie kawowe, które zapamiętasz na długo.
COFFEE PLANT - Acidity is Not a Crime Espresso 250g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 04.07.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty cytrusów, czerwonej porzeczki, agrestu i kwiatów. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia Region: Nyeri Metoda obróbki: Washed Odmiana: SL28, SL34, Ruiru Położenie upraw: 1600 - 1780 m n.p.m. Ocena w cuppingu: 86 / 100 pkt.
Promocja
Le Piantagioni del Caffe - 85/15 - 1kg

Producent: Le Piantagioni del Caffè

Mieszanka ziaren Arabik i Robusty (85/15%), z Gwatemali, Etiopii, Salwadoru, Brazylii oraz Indii, wypalanych przez cenioną włoską palarnię Le Piantagioni del Caffè. Kawa o delikatnym aromacie przypraw. W jej smaku pojawiają się nuty orzechów włoskich i lukrecji oraz przyjemna kwasowość. Ziarna, z których składa się mieszanka to: - Gwatemala - Finca El Hato Blue - Etiopia - Selezione Yrgalem - Salwador - Finca San Luis - Brazylia - Fazenda Lagoa do Morro - Indie - Fairland Estate - Brazylia - Fazenda Samambaia - Indie - Balehonnur Estate
Najniższa cena: 120,90 zł
130,00 zł
Promocja
New York Lattina 100% Arabica Macinato Moka

Producent: New York

Espresso przygotowane na bazie kawy New York Macinato Moka, jest obowiązkową pozycją dla każdego smakosza kawy.  Mieszanka zawiera ziarna Arabiki z Ameryki Środkowej oraz ziarna Jamaica Blue Mountain (ok. 5%), które stanowią unikatowy produkt na całym świecie . Charakteryzuje ją dobrze wyważony smak, z nutą gorzkiej czekolady i orzechowym posmakiem. Opakowanie: 250 g Opis: kawa mielona o normalnym poziomie zawartości kofeiny
Najniższa cena: 32,90 zł
37,00 zł
Promocja
HAYB - Pink Espresso Blend WTF 1kg

Producent: HAYB

Data palenia: 20.08.2024

Letnia, funkowa eksplozja owoców, kwiatów i słodyczy! To mieszanka dwóch rodzajów arabiki jakości speciality z Etiopii, wypalonych przez warszawską palarnię HAYB. Kawa palona w średnim stopniu, świetnie sprawdzi się do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku można wyczuć lekkie nuty czerwonych owoców,  jagód oraz czekoladową słodycz. Idealnie sprawdzi się w klasycznym espresso, kawach mlecznych oraz w espresso tonic i espresso affogato. Mieszanka składa się z kaw: - 50% Ethiopia Sidamo (washed) - 50% Etiopia Guji (natural) Opinia roastera: WTF? OWOCOWY BLEND POD ESPRESSO? Pink Espresso Blend to nadal dobrze znany funk i to z najlepszym groovem! Połączyliśmy ziarna z Etiopii – w obróbce mytej i naturalnej, żeby uzyskać szalone espresso, jak najbardziej owocowe, z wysoką słodyczą i rześką kwasowością. WHAT THE FUNK to eksplozja w każdym szocie! Wciąż zmieniamy kawę w FUNK – a to dalej to nasz najbardziej przebojowy blend, po którym możesz spodziewać się solidnego uderzenia wysokich owocowych tonów, podbitych głębokim czekoladowym basem. Metody parzenia: O palarni: HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Najniższa cena: 139,90 zł
165,00 zł
Promocja
Bialetti Perfetto Moka Delicato 250g

Producent: Bialetti

Bialetti Perfetto Moka Delicato to kawa mielona o średnim profilu palenia. To 100% Arabika z Brazylii o delikatnym smaku, o wyczuwalnych nutach orzecha laskowego oraz suszonych owoców. Ze względu na grubość mielenia, kawa jest polecana szczególnie do kawiarki. Odpowiedni stopień mielenia pozwala łatwiej zaparzyć kawę w poprawny sposób. Woda przepływa przez zmieloną kawę w odpowiednim tempie, co przekłada się na poprawną ekstrakcję i napar o oczekiwanym smaku. Odmiana: 100%  Arabika Stopień palenia: Średni Profil smakowy: Orzech laskowy, suszone owoce Składniki: kawa mielona.
Najniższa cena: 18,99 zł
23,90 zł
Promocja
HAYB - Kolumbia San Sebastian Espresso 1kg

Producent: HAYB

Data palenia: 20.08.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w palarni HAYB. Palona w średnim stopniu, przeznaczona do parzenia w ekspresie ciśnieniowym i kawiarce. W jej smaku wyczujesz owocowe nuty soczystej pomarańczy oraz słodycz dżemu morelowego i mlecznej czekolady. ZIARNO Kraj pochodzenia ziarna: Kolumbia Region: Cauca Metoda obróbki: Washed To Kolumbia z regionu Cauca, odmiany Cattura oraz Castillo, rosnąca dość wysoko, bo 1700-2000m. Sam projekt jest zbiorem rolników mikroplantacji, którzy produkują kawę w tym regionie. PARZENIE 70 mikronów (18g), w wersji z Comandante 6. klik (18,5g) Uzysk: 34g/25 sec Bardzo, bardzo, BARDZO zbalansowane espresso (HAYBpresso), w którym czuć słodycz oraz kwasowość na zbliżonym poziomie. Superfajne jedwabne body, dużo pomarańczy, karmelu i czekolady. Wraz ze spadkiem temperatury, na pierwszy plan wybijają się deserowe nuty, a w tle pojawia się brzoskwinia. Finisz natomiast jest bardzo słodki, długi, wyjątkowo przyjemny. Ta Kolumbia dobrze współgra z mlekiem. W takim połączeniu znika kwasowość, a zjawia się więcej nut mlecznej czekolady i łagodnego kakao. Gorąco polecamy wszystkim, którzy lubią tak zbalansowane kawy.
Najniższa cena: 35,48 zł
149,00 zł
Promocja
COFFEE PLANT - Espresso Blend No 2 Tutto Bene 1kg (outlet)

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 20.05.2024

Mieszanka kaw ziarnistych pochodzących z Brazylii i Indii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. To 70% arabiki specialty z Brazylii i 30% robusty z Indii. Palona w ciemnym stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty kakao, prażonych orzechów i mlecznej czekolady. Kawa o gęstej cremie, wyraźnej słodyczy i średniej goryczy. 
109,00 zł
Corsini - Crema Espresso 1kg

Producent: Corsini

Mieszanka kaw ziarnistych wypalana przez Corsini. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Mieszanka chętnie podawana jako kawa śniadaniowa. W jej smaku można wyczuć nuty kakao.

A może odważniej?

Rozważając kwestię, jaka kawa do kawiarki najbardziej pasuje, zdziwić może propozycja, by spróbować kaw przeznaczonych do metod alternatywnych. Są one jaśniej palone, w przeważającej części są to single i charakteryzują się tym, że są bardziej rześkie. Wrzucając je do kawiarki, można spodziewać się bardziej wyraźnych, owocowych nut. Choć może nie najlepszym pomysłem jest parzenie jasno palonej Kenii do alternatyw w kawiarce, bo wówczas kwaskowatość jest zbyt dominująca i może brakować balansu, tak choćby kawy z Hondurasu, Kostaryki, Kolumbii czy Etiopii, mogą być już lepszym wyborem. Zwłaszcza, gdy są poddane obróbce na sucho. Kawy są wtedy pełne, bardzo słodkie, intensywne w smaku, dominują dojrzałe owoce, dżemy i konfitury oraz nuty kwiatowe. Polecamy sprawdzić samemu!

Podsumowanie

Przedstawiliśmy kilka marek, w ofercie których znajdziecie ciekawe propozycje kaw do kawiarek. Poszukując najlepszej kawy do moki, pamiętajcie przede wszystkim o swoich preferencjach smakowych. Jeśli lubicie klasyczny smak kawy lub napoje mleczne, wybierzcie kawy palone w stopniu średnim lub ciemnym, o nutach smakowych czekoladowych, orzechowych i słodkich. Natomiast jeśli macie ochotę na odrobinę szaleństwa – szukajcie kaw z nutami owocowymi lub przetestujcie kawy palone w stopniu jasnym.


Zobacz również