Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Kawa idealna – jaką kawę wybrać? Każdy coś znajdzie!

Jaką kawę wybrać, skoro w ofercie jest ich kilkaset? Duże, małe, ciemne, jasne, włoskie, polskie, niemieckie, szwedzkie, przelewowe, espressowe, naturalne, umyte… Głowa boli! A ta idealna kawa tam gdzieś jest i to nawet niejedna. Odkryj sekret, jak ją znaleźć i sprawdź, jaka kawa na początek sprawdzi się najlepiej.

Jaką kawę wybrać? Ranking

Jak wybrać dobrą kawę ziarnistą? Poniżej proponujemy kilka kaw, które polecamy spróbować. 

Pod espresso i pod kawiarkę

  • Coffeelab Brazylia Cemorrado Chocolate Edition – kawa pochodząca z Brazylii, wypalana przez warszawską palarnię Coffeelab. Klasyczna, słodka kawa z Brazylii, która da czyste, czekoladowe i nugatowe doznanie. Sztosik zarówno solo, jak i z mlekiem!
  • Arcaffe Roma – choć pochodząca z Włoch, nie straszy zbyt mocnym wypaleniem, a za to zachęca głębokim, konkretnym, ale zbalansowanym smakiem. Mieszanka ziaren wysokiej jakości, która dobrze smakuje jako kawa czarna i biała.
  • HAYB Pink Espresso Blend WTF – kawa idealna dla fanów odrobiny szaleństwa w filiżance! Jest to mieszanka dwóch Etiopii, która w smaku da olbrzymią ilość czerwonych owoców, zwięczoną nutką czekolady.
  • Espresso Miesiąca – Tu zawsze warto zerknąć. Co miesiąc inna, dobra kawa jest wybierana jako Espresso Miesiąca, dzięki czemu za niewielką kwotę można zdobyć zupełnie nowe ziarna pasujące do espresso i kawiarki, odkrywając nowe, kawowe horyzonty!

3fe - Kolumbia La Serrania Omniroast Decaf - Kawa bezkofeinowa 250g

Producent: 3fe

Data palenia: 22.05.2024

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w irlandzkiej palarni 3fe (Third Floor Espresso). Palona w średnim stopniu, przeznaczona zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i do espresso. W smaku pojawiają się nuty ciemnej czekolady oraz marmolady limonkowej. Kraj: Kolumbia Region: Huila Metoda obróbki: Washed Odmiana: Caturra, Colombia, Castillo Położenie upraw: 1500 - 1750 m n.p.m.
3fe - Malarkey Blend Omniroast 250g

Producent: 3fe

Data palenia: 22.05.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Kenii, Etiopii i Salwadoru, wypalona w irlandzkiej palarni 3fe (Third Floor Espresso). Palona w średnim stopniu, przeznaczona zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i do espresso. W smaku wyczuwalne są nuty owoców. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia / Etiopia / Salwador Farma: Mandela / Sharro / Las Brumas Odmiana: SL28, SL34, Pacamara Metoda obróbki: Washed / Natural
3fe - Rwanda Dukundekawa Honey Omniroast 250g

Producent: 3fe

Data palenia: 23.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w irlandzkiej palarni 3fe (Third Floor Espresso). Palona w średnim stopniu, przeznaczona zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i do espresso. W smaku wyczuwalne są nuty czarnej porzeczki, miodu akacjowego i Earl Grey. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda Farma: Dukunde kawa Musasa Położenie upraw: 1800 - 2100 m n.p.m. Odmiana: Bourbon Metoda obróbki: Honey
3fe - Tajlandia Wiang Pa Pao Washed Omniroast 250g

Producent: 3fe

Data palenia: 23.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Tajlandii, wypalona w irlandzkiej palarni 3fe (Third Floor Espresso). Palona w średnim stopniu, przeznaczona zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i do espresso. W smaku wyczuwalne są nuty gruszki, mlecznej czekolady i wanilii. Kraj pochodzenia ziarna: Tajlandia Producent: Jane Kittirattanapaiboon Farma: Wiang Pa Pao Położenie upraw: 1250 - 1400 m n.p.m. Odmiana: Catuai, Typica, Chiang Mai Metoda obróbki: Washed
Promocja
Arcaffe - Dona Lucero Espresso 1kg

Producent: Arcaffe

Kawa ziarnista z Gwatemali wypalana przez włoskiego producenta Arcaffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Kawa jest dobrze zbalansowana, o wyraźnej słodyczy i przyjemnej kwasowości cytrusów.  Projekt Doña Lucero rozpoczął się w 2020 roku w prowincji Petatán, regionie Huehuetenango na północno-zachodnim Gwatemali, gdzie uprawy kawy rozciągają się na kilometry dzięki żyznej glebie i korzystnym warunkom klimatycznym. Współpraca między firmą Amka a CSC - Certified Specialty Coffee, którego Arcaffè jest współzałożycielem, rozpoczęła się w celu rozwoju produkcji, możliwości handlowych i poprawy warunków życia 80 kobiet - producentek kawy znajdujących się w trudnej sytuacji społeczno-ekonomicznej. W Gwatemali, podobnie jak w większości krajów produkujących kawę, rolnicy nie są świadomi jakości swojego produktu i sprzedają produkt po zaniżonych cenach. Często zapłata ledwo pokrywa koszty, ale rolnicy akceptują niskie stawki, ponieważ są biedni, muszą szybko sprzedać swoje zbiory i nie mają alternatywy, zwłaszcza jeśli są kobietami. Celem Amka i CSC było promowanie rozwoju produkcji małych producentów. Zapewnili oni szkolenie obejmujące kwestie produkcji kawy, roli kobiet, dystrybucję materiałów i produktów rolnych oraz specjalistyczną pomoc w poprawie technik uprawy, aż po zbieranie kawy. Już od pierwszych sampli eksperci CSC Certified Specialty Coffee potwierdzili wysoką jakość zbiorów, które od razu otrzymały etykietę, która jest nadawana tylko wysokojakościowym kawom. Dzięki temu producenci otrzymali znaczną premię - „wzrost dochodów o prawie 50%”. „Kobiety w Gwatemali kazdego dnia walczą z dyskryminacją, która utrudnia im życie pod względem ekonomicznym, osobistym i społecznym” - mówi Fabrizio Frinolli Puzzilli, prezes Amka. „Przez pierwsze dwa lata ciężko pracowaliśmy, a kawa, która trafiła do Włoch, importowana i zakupiona przez CSC, to historia zaangażowania 80 kobiet biorących udział w projekcie. Kobiety, które mocno wierzyły w projekt i ciężko pracowały, aby udowodnić swoje ogromne zdolności jako producentki. Kawa nosi nazwę Doña Lucero, na cześć Lucero, gwatemalskiej kobiety, która pracowała z Amką przez ponad 10 lat - odważnej i prawdziwej wojowniczki. Jej duch i wszystko, czego nauczyła nas przez tyle lat pracy w terenie, są w każdej filiżance tej kawy, która pachnie wolnością i autonomią”. Na pytanie „Co o tej kawie powinna widzieć osoba, która ją pije?”, prawie jednomyślną odpowiedzią 80 kobiet zaangażowanych w projekt było: „Ilość pracy i wysiłku, jaka za nią stoi, jest znacznie większa niż można sobie wyobrazić”. Dzięki różnicy cenowej w porównaniu z rynkową średnią oraz darmowej dostawie nawozów, po raz pierwszy kobiety zaangażowane w projekt poczuły się  docenione. Ponadto ten projekt kładzie podwaliny pod pewne istotne zmiany, przede wszystkim ekonomiczną niezależność. Kwota za kawę jest bowiem wypłacana bezpośrednio kobietom, aby podkreślić, że są one wyłącznymi beneficjentkami dochodów wynikających z ich pracy.
Najniższa cena: 119,00 zł
159,00 zł
Promocja
Arcaffe Capraia - Puszka 250g

Producent: Arcaffe

Mielona mieszanka kaw z Salwadoru i Etiopii wypalana przez włoskiego producenta Arcaffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale kawiarek, ekspresów przelewowych i french pressów. Kawa jest gładka, o nutach karmelu. Nazwa tej utworzonej w 2022 roku mieszanki nawiązuje do jedej z najmniejszych Wysp Toskańskich. To 100% Arabika rewelacyjna zarówno czarna, jak i z dodatkiem mleka.
Najniższa cena: 33,99 zł
43,90 zł
Promocja
Arcaffe Capraia - Puszka 250g (outlet)

Producent: Arcaffe

Mielona mieszanka kaw z Salwadoru i Etiopii wypalana przez włoskiego producenta Arcaffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale kawiarek, ekspresów przelewowych i french pressów. Kawa jest gładka, o nutach karmelu. Nazwa tej utworzonej w 2022 roku mieszanki nawiązuje do jedej z najmniejszych Wysp Toskańskich. To 100% Arabika rewelacyjna zarówno czarna, jak i z dodatkiem mleka.
Najniższa cena: 43,90 zł
43,90 zł
Arcaffe Elba 1kg

Producent: Arcaffe

Mieszanka kaw ziarnistych z Brazylii, Gwatemali i Meksyku wypalana przez włoskiego producenta Arcaffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Kawa jest dobrze zbalansowana, o wyraźnej słodyczy mlecznej czekolady.  Nazwa tej utworzonej w 2023 roku mieszanki nawiązuje do najbardziej znanej z Wysp Toskańskich. To 100% Arabika rewelacyjna zarówno jako espresso, jak i cappuccino.
Promocja
Arcaffe Elba 250g

Producent: Arcaffe

Mieszanka kaw ziarnistych z Brazylii, Gwatemali i Meksyku wypalana przez włoskiego producenta Arcaffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Kawa jest dobrze zbalansowana, o wyraźnej słodyczy mlecznej czekolady.  Nazwa tej utworzonej w 2023 roku mieszanki nawiązuje do najbardziej znanej z Wysp Toskańskich. To 100% Arabika rewelacyjna zarówno jako espresso, jak i cappuccino.
Najniższa cena: 35,90 zł
35,90 zł
Promocja
Arcaffe Gorgona 1kg

Producent: Arcaffe

Gorgona to nazwa jednej z wysp archipelagu Tuscan, który znajduje się w pobliżu Livorno. Jest to także nazwa nowej mieszanki palarni Arcaffe, która zawiera wysokiej jakości ziarna Arabiki 85% i Robusty 15%. Została stworzona dla tych, którzy preferują bardziej intensywny smak.   Kawa z tych ziaren jest bardzo dobrze zbalansowana, o pełnym body, delikatnej kwasowości i silnym aromacie. Pozostawia łagodny posmak lukrecji. Jest to mieszanka najwyższej jakości ziaren arabiki (85%) i robusty (15%): - Brazylia - washed, Fazenda Lagoa do Morro - Indie, Vellakadai estate - Brazylia - natural, Fazenda Samambaia - Indie - robusta, Manamboli estate
Najniższa cena: 98,90 zł
129,90 zł

Pod metody alternatywne

  • Hi! Coffeedesk Holy Cup – to ziarna z Etiopii, poddane obróbce mytej, a przez to czyste i lekkie w smaku. Nuty kwiatowe i herbaciane tej kawy, z pozoru delikatne i dyskretne, z pewnością Was uwiodą. Przyjemna kawa, idealna na co dzień i od święta.
  • COFFEE PLANT FLOW Very Berry – to mieszanka ziaren z Rwandy i Etiopii, które poddane zostały obróbce naturalnej. Jest to kawa bardzo słodka i intensywnie owocowa. Znajdziecie w niej wiśnie, porzeczki i śliwki – prawdziwa uczta!
  • Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki – to propozycja dla fanów klasycznych, czekoladowych kaw. Ziarna z Brazylii zostały poddane obróbce pulped natural, której efektem jest wysoka słodycz i niska kwasowość.
  • Przelew Miesiąca – Tak samo, jak Espresso Miesiąca, koniecznie zobacz co akurat jest w ramach akcji Przelew Miesiąca. Bardzo fajne ziarna do alternatyw, często zaskakujące, zawsze w lepszej cenie!

3fe - Kolumbia La Serrania Omniroast Decaf - Kawa bezkofeinowa 250g

Producent: 3fe

Data palenia: 22.05.2024

Bezkofeinowa kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kolumbii, wypalona w irlandzkiej palarni 3fe (Third Floor Espresso). Palona w średnim stopniu, przeznaczona zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i do espresso. W smaku pojawiają się nuty ciemnej czekolady oraz marmolady limonkowej. Kraj: Kolumbia Region: Huila Metoda obróbki: Washed Odmiana: Caturra, Colombia, Castillo Położenie upraw: 1500 - 1750 m n.p.m.
3fe - Malarkey Blend Omniroast 250g

Producent: 3fe

Data palenia: 22.05.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Kenii, Etiopii i Salwadoru, wypalona w irlandzkiej palarni 3fe (Third Floor Espresso). Palona w średnim stopniu, przeznaczona zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i do espresso. W smaku wyczuwalne są nuty owoców. Kraj pochodzenia ziarna: Kenia / Etiopia / Salwador Farma: Mandela / Sharro / Las Brumas Odmiana: SL28, SL34, Pacamara Metoda obróbki: Washed / Natural
3fe - Rwanda Dukundekawa Honey Omniroast 250g

Producent: 3fe

Data palenia: 23.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Rwandy, wypalona w irlandzkiej palarni 3fe (Third Floor Espresso). Palona w średnim stopniu, przeznaczona zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i do espresso. W smaku wyczuwalne są nuty czarnej porzeczki, miodu akacjowego i Earl Grey. Kraj pochodzenia ziarna: Rwanda Farma: Dukunde kawa Musasa Położenie upraw: 1800 - 2100 m n.p.m. Odmiana: Bourbon Metoda obróbki: Honey
3fe - Tajlandia Wiang Pa Pao Washed Omniroast 250g

Producent: 3fe

Data palenia: 23.05.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Tajlandii, wypalona w irlandzkiej palarni 3fe (Third Floor Espresso). Palona w średnim stopniu, przeznaczona zarówno do przelewowych metod parzenia, jak i do espresso. W smaku wyczuwalne są nuty gruszki, mlecznej czekolady i wanilii. Kraj pochodzenia ziarna: Tajlandia Producent: Jane Kittirattanapaiboon Farma: Wiang Pa Pao Położenie upraw: 1250 - 1400 m n.p.m. Odmiana: Catuai, Typica, Chiang Mai Metoda obróbki: Washed
Promocja
Arcaffe Capraia - Puszka 250g

Producent: Arcaffe

Mielona mieszanka kaw z Salwadoru i Etiopii wypalana przez włoskiego producenta Arcaffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale kawiarek, ekspresów przelewowych i french pressów. Kawa jest gładka, o nutach karmelu. Nazwa tej utworzonej w 2022 roku mieszanki nawiązuje do jedej z najmniejszych Wysp Toskańskich. To 100% Arabika rewelacyjna zarówno czarna, jak i z dodatkiem mleka.
Najniższa cena: 33,99 zł
43,90 zł
Audun Coffee - Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter 250g

Producent: Audun Coffee

Data palenia: 03.09.2024

Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. Kawa Fazenda Rainha Miaki wypalana jest w jasnym stopniu i poddawana jest obróbce pulped natural. Metoda daje kawy o wysokiej słodyczy i niskiej kwasowości. Audun Fazenda Miaki sprawdzi się zatem idealnie w przelewowych metodach parzenia kawy, czyli w ekspresach przelewowych, pod dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa. Jednak skłonni do eksperymentów kawosze mogą śmiało wypróbować ją w kawiarkach i ekspresach ciśnieniowych. Dzięki stopniowi palenia i metodzie obróbki, kawa Audun Brazylia Fazenda Rainha Miaki charakteryzuje się intensywną czekoladową słodyczą oraz niską kwasowością. Jest zatem idealna dla fanów klasycznych i czekoladowych kaw. Dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi może być również dobrym pomysłem na prezent. Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance. Kraj: Brazylia Region: Minas Gerais Wysokość: 1050 - 1250 m n.p.m. Odmiana: Yellow Bourbon Metoda obróbki: Pulped natural
Audun Coffee - Drip No. 1 Rwanda Muhondo Washed Filter 1kg

Producent: Audun Coffee

Data palenia: 27.08.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. W opakowaniu znajdziesz minimum 75% ziaren z Rwandy i około 25% arabiki różnego pochodzenia. Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku można wyczuć nuty jeżyn, czekolady, miodu, pomarańczy, mandarynki i karmelu. Kraj: >75% Rwanda / ok. 25% mieszanka arabiki Metoda obróbki: Washed Odmiana: Arabica, Bourbon Punkty w cuppingu: 86 / 100 punktów
Promocja
Audun Coffee - Drip No. 2 Brazylia Fazenda Monte Belo Filter 1kg

Producent: Audun Coffee

Data palenia: 03.09.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. W opakowaniu znajdziesz minimum 75% ziaren z Brazylii i około 25% arabiki różnego pochodzenia. Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia. Kraj: >75% Brazylia /  ok. 25% mieszanka arabiki Region: Gmina Patrocí nio Cerrado Położenie upraw: 900 - 1260 m n.p.n. Metoda obróbki: Natural / Mix
Najniższa cena: 139,99 zł
149,00 zł
Nowość
Audun Coffee - Etiopia Banko Chelchele Natural Filter 250g

Producent: Audun Coffee

Data palenia: 23.07.2024

Audun Coffee Etiopia Banko Chelchele Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. W jej smaku można wyczuć nuty dżemu brzoskwiniowego, kwiatu pomarańczy, malin, liczi i kandyzowanej cytryny. Kraj: Etiopia Region: Gedeo Farma: Banko Chelchele washing station Producent: Banko Chelchele Położenie upraw: 1900 - 2300 m n.p.m. Odmiana: local heirloom Metoda obróbki: Natural Kawa pochodzi z wioski Banko Chelchele, położonej w strefie Gedeo. Region ten słynie z idealnego klimatu i wysokości.
Nowość
Audun Coffee - Etiopia Bifdu Gudina Washed Filter 250g

Producent: Audun Coffee

Data palenia: 13.08.2024

Audun Coffee Etiopia Bifdu Gudina Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce. W jej smaku można wyczuć nuty moreli, czarnej herbaty, cukierków jagodowych i orzechów laskowych. Kraj: Etiopia Region: Agaro Farma: Bifdu Gudina Cooperative Producent: Bifdu Gudina Położenie upraw: 1910 - 1930 m n.p.m. Odmiana: local heirloom Metoda obróbki: Washed

Jaką kawę wybrać – wstępna selekcja

Kwestię jak wybrać kawę najlepiej rozłożyć na kilka prostych czynników i metodę od ogółu do szczegółu. Tak trochę na Sherlocka. Pierwszą sprawą, którą musicie rozważyć, jest określenie, w jakich urządzeniach będziecie tę kawę parzyć. Jeśli macie ekspres ciśnieniowykawiarkę czy – w niektórych przypadkach – french pressa, skierujcie swój internetowy wzrok w stronę kaw dedykowanych pod espresso.

Jakie kawy do metod ciśnieniowych?

Co charakteryzuje kawy do metod ciśnieniowych? Najczęściej są one wypalone odrobinę ciemniej, w kolorze głębokiego brązu (ale nie czarne i błyszczące!), niż do metod alternatywnych, o których za moment. Dzięki temu, kawa staje się bardziej słodka w momencie zetknięcia się z wysokim ciśnieniem ekspresu bądź nieco niższym w kawiarce.

Kawy pod espresso są tak tworzone by dać dużą esencjonalność. Dlatego nie jest niczym dziwnym, kiedy kawy te są mieszankami (blendami), czyli miksem ziaren z różnych regionów, o różnym profilu smakowym. Wszystko po to, by uzyskać jak najlepszy balans smaku, wysoką słodycz, dobre body oraz ewentualną kompozycję z mlekiem w cappuccino. Oczywiście dostępne są kawy jednorodne, tak zwane single, gdzie w paczce znajdują się ziarna tylko z jednego regionu, a czasami nawet tylko z jednej plantacji. Dzięki temu można świetnie nauczyć się charakterystyk kaw z danej części świata, poznać niuanse i to, jak smakuje ta konkretna. Najczęściej takie kawy odznaczają się słodyczą przypominającą różne owoce.

Jaką kawę wybrać do metod przelewowych?

Używacie innych urządzeń niż ekspres ciśnieniowy czy kawiarka? Lubicie alternatywy i metody takie jak chemex, drip, french press, AeroPress czy ekspres przelewowy? Zerknijcie na kawy dedykowane pod te metody.

Te palone są w sposób nieco jaśniejszy. Ziarna są matowe, w różnych odcieniach jasnego i średniego brązu. Dlaczego? W metodach przelewowych kawa jest lżejsza w smaku, zdecydowanie łatwiej znaleźć różnego rodzaju niuanse smakowe i nuty. Jaśniejsze wypalenie bardziej podkreśla charakter konkretnej kawy – warto o tym pamiętać, zastanawiając się, jakie ziarna kawy wybrać.

Punkty za pochodzenie?

Przynajmniej w prywatnym rankingu można sobie takie przyznawać. Każdy ma jakieś preferencje. Ktoś bardziej preferuje nuty czekoladowo – orzechowe, a ktoś inny rześkie, czerwone porzeczki i rabarbar. Albo i jedno i drugie, w zależności od nastroju i pory roku.

Jeśli zastanawiamy się, jaką kawę kupić, dobrze jest mniej więcej orientować się, co dana kawa może Wam zaoferować pod względem smaku, niezależnie jaką metodą ją parzycie. Oczywiście, należy mieć na uwadze, że sam region, z którego kawa pochodzi, nie może zagwarantować tylko i wyłącznie jednego, takiego samego profilu smakowego, bo na to ma wpływ nie tylko umiejscowienie na mapie świata, ale także szereg innych czynników, tzw. terroir. Jest to na przykład wysokość upraw nad poziomem morza, gleba, nasłonecznienie, opady, obróbka ziarna, ale i wypalenie. Kawa to produkt rolniczy, więc tak jak smak jabłek bądź winogron może różnić się między sezonami, tak samo dzieje się z kawą.

Można pokusić się jednak o pewne ogólne wskazówki. Szukacie czegoś o pełnym smaku, słodkiego, o niekoniecznie dużej kwaskowatości, raczej z dominującą czekoladą i orzechami w smaku? Brazylia będzie dobrym tropem. Nadal czekolada ma grać pierwsze skrzypce, ale jest też chęć na nieco więcej owoców, zwłaszcza takich słodkich, dojrzałych? Rozejrzyjcie się z kawą z Gwatemali, Nikaragui czy Kostaryki. Natomiast lekkie body, piękne, cytrusowe i brzoskwiniowe nuty i herbaciany finisz to klasyczne kawy z Etiopii. Dla fanów mocnych, owocowych, rześkich, słodkich doznań, rozważających, jaka kawa na początek, zdecydowanie dobrym wyborem będą kawy z Kenii.

Jeśli interesuje Was temat pochodzenia ziaren, ich charakterystyki oraz historii, gorąco polecamy świetną książkę The World Atlas of Coffee autorstwa Jamesa Hoffmanna. Przystępny język i hektolitry kawowych informacji oraz ciekawostek.

Przy wielu kawach wysokiej jakości można znaleźć jeszcze informację na temat metody obróbki ziaren. Kawa, gdy jest zebrana z krzewu, jest owocem. Aby wydobyć z niej ziarno, które potem trafia do palarni i naszego młynka, musi zostać specjalnie obrobiona. Podstawowe metody obróbki to natural (sucha), washed (mokra) oraz honey (pomiędzy jedną a drugą). Zerknijcie na tekst Maćka Duszaka o metodach obróbki!

No to w końcu skąd pochodzi?

Mniej więcej wiemy, czego chcemy i pod jaką metodę. Teraz o tym, jak wybrać kawę po tym, skąd jest. Bo to, że może pochodzić z Brazylii, Etiopii czy Burundi, już wiadomo. To jednak wyznacznik tego, skąd jest samo ziarno, ale wypalana może być już w dowolnym miejscu na świecie. A właśnie proces palenia kawy zwieńcza ten długi proces produkcji i nadaje ostateczny, jadalny (pijalny) efekt.

Wybierając kawy wysokiej jakości, z cenionych palarni, tak naprawdę nie ma większego znaczenia, na którą się pokusimy. Naprawdę. Oczywiście, żeby nie było nieporozumień – dając ten sam surowiec dwóm różnym roasterom (osoba wypalająca kawę), efekt w filiżance będzie różny. To jest właśnie ta magia kawowa. Oczywiście, bazowo smak będzie bardzo podobny, ale w niuansach już zagrają inne nuty.




Stąd też najlepszym, co można zrobić, to… próbować, próbować i jeszcze raz próbować.


Nie jest prawdą, że najlepsza kawa to włoska kawa. Owszem, są tam palarnie specialty, jak choćby Gardelli Specialty Coffees, jednak królują tam póki co nadal, palarnie przemysłowe, produkujące tony kawy dziennie.


Warto dać szansę polskim palarniom, których jest już całkiem sporo i nie ustępują zagranicznym, ot, choćby Audun Coffee. Audun Sorbotten jest Norwegiem, który kilka lat temu przeprowadził się do Polski i założył palarnię kawy, bazując na swoim wieloletnim doświadczeniu w norweskiej palarni Solberg & Hansen. W 2014 roku, prowadząc już palarnię w Polsce, wygrał Mistrzostwa Świata Roasterów, czyli właśnie w wypalaniu kawy. Co prawda reprezentując Norwegię, ale Polsce i tak splendoru dodaje!




Jest także silna reprezentacja stolicy, czyli HAYBCOFFEE PLANTStory  czy CoffeeLab. Wrocław też ma coś do zaoferowania w postaci Figa Coffee i Etno Cafe. W Opolu swoją siedzibę ma Hard Beans. To oczywiście nie wszystkie polskie palarnie. Nasza krajowa scena kaw dobrej jakości jest niezwykle szeroka i warta poznawania.


Bardzo mocno trend w kawach, nacisk na jakość i rzemieślniczość, widać na przykładzie Niemiec, zwłaszcza Berlina. Tam palarni specialty, które bardzo mocno utrwaliły się w świadomości fanów dobrej kawy, jest naprawdę dużo. Bonanza czy Five Elephant to bardzo dobre przykłady tego zjawiska.


Pisząc o tym jak wybrać kawę, o jej różnicach, smakach i palarniach oraz wysokiej jakości, absolutnie nie można zapomnieć o Skandynawii, która ma potężny wkład w propagowanie jasnego palenia kawy i wyraźnych, lekkich, owocowych smaków. Właśnie w tej części Europy znajdują się takie palarnie jak wspomniany Solberg & Hansen, szwedzki Johan & Nystrom no i człowiek – instytucja – legenda, Tim Wendelboe, utytułowany barista, roaster, a nawet plantator.

A zatem jak wybrać dobrą kawę ziarnistą?

No właśnie, więc jaką kawę wybieracie? Mam nadzieję, że po tym wpisie przynajmniej odrobinę rozjaśniła Wam się kwestia jak wybrać kawę. Dla przypomnienia, o czym należy pamiętać wybierając najlepszą kawę ziarnistą?

  • O metodzie parzenia. Jeśli przygotowujecie kawę w ekspresie ciśnieniowym lub w kawiarce, sięgnijcie po kawy średnio i ciemno palone, do espresso. Parzycie w metodach przelewowych – dripie, AeroPressie, Chemexie, french pressie lub ekspresie przelewowym? Sięgnijcie po kawy wypalane w stopniu jasnym lub średnim, dedykowane tym metodom.
  • O preferencjach smakowych i pochodzeniu ziaren. Jeżeli lubicie kawy klasyczne, czekoladowe, orzechowe – sięgnijcie po ziarna z Brazylii, Kostaryki lub Gwatemali. Fani owoców i kwiatów w kawie, powinni być zadowoleni z ziaren z Etiopii, Kenii lub Rwandy.
  • Dodatkowo możecie również zerknąć na metodę obróbki. Kawy myte (obróbka washed) najczęściej są bardziej czyste, lekkie i czasem nawet rześkie w smaku, o większej kwasowości. Obróbka na sucho (natural) zazwyczaj wydobywa z kawy słodycz i smaki przypominające konfitury.

Zobacz również