Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Kawa rozpuszczalna czy sypana? Podstawowe różnice

— Zrobić Ci sypanej kawy? Taką dobrą mam, Ty kawkę lubisz, na pewno docenisz — powiedziała pewnie niejedna babcia do hipotetycznego, kawowego konesera, który nie chcąc robić przykrości babci, pił, zgrzytając zębami, rozpuszczalkę lub cedził przez zęby fusy kawy z marketu. No właśnie? Kawa rozpuszczalna czy sypana — czy to jedno i to samo?

Kawa rozpuszczalna a sypana — czym się różnią?

Wiadomo, że znaczenie słowa jest ściśle powiązane z jego użyciem. Kawa rozpuszczalna czy sypana, używane są zamiennie, dlatego na potrzeby jasności artykułu sprecyzujemy sobie, że kawa rozpuszczalna jest ziarnem liofilizowanym, a kawa sypana ziarnem uprzednio zmielonym. Czym się od siebie różnią? Przede wszystkim sposobem obróbki! Kawa sypana, czyli mielona, jest, uwaga, szok i niedowierzanie, po prostu zmielona przed zapakowaniem w paczkę i wysłaniem w świat. Kawa rozpuszczalna przechodzi cały szereg najróżniejszych obróbek termicznych, które finalnie sprawiają, że kawa rozpuszcza się w gorącej wodzie.


Która jest lepsza? Kawa sypana czy rozpuszczalna? Jeśli weźmiemy pod uwagę doznania sensoryczne i jakość ziaren, to kawa mielona wygrywa w przedbiegach z rozpuszczalną, na którą składają się zazwyczaj ziarna niższej jakości, a mamy całkiem szeroki wybór mielonej kawy specialty. Przygotowaliśmy nawet specjalny ranking kaw mielonych.

Promocja
Arcaffe Capraia - Puszka 250g

Producent: Arcaffe

Mielona mieszanka kaw z Salwadoru i Etiopii wypalana przez włoskiego producenta Arcaffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale kawiarek, ekspresów przelewowych i french pressów. Kawa jest gładka, o nutach karmelu. Nazwa tej utworzonej w 2022 roku mieszanki nawiązuje do jedej z najmniejszych Wysp Toskańskich. To 100% Arabika rewelacyjna zarówno czarna, jak i z dodatkiem mleka.
Najniższa cena: 33,99 zł
43,90 zł
Promocja
Arcaffe Capraia - Puszka 250g (outlet)

Producent: Arcaffe

Mielona mieszanka kaw z Salwadoru i Etiopii wypalana przez włoskiego producenta Arcaffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale kawiarek, ekspresów przelewowych i french pressów. Kawa jest gładka, o nutach karmelu. Nazwa tej utworzonej w 2022 roku mieszanki nawiązuje do jedej z najmniejszych Wysp Toskańskich. To 100% Arabika rewelacyjna zarówno czarna, jak i z dodatkiem mleka.
Najniższa cena: 43,90 zł
43,90 zł
Promocja
Arcaffe Kuz - Kawa bezkofeinowa mielona 250g

Producent: Arcaffe

Bezkofeinowa kawa ziarnista z Brazylii wypalana przez włoskiego producenta Arcaffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. Kawa jest delikatna, lekka, a przy tym pełna smaku, w którym dominuje słodycz.  Kawa jest wypalana przez rodzinę Meschini od 1975 roku z myślą o tych, którzy nie chcą odczuwać efektów kofeiny. Dzięki temu, że ziarno jest pozbawione kofeiny, możesz cieszyć się smakiem kawy o każdej porze dnia, bez obaw o kłopoty ze snem! Aby zniwelować ryzyko utlenienia i utraty smaku, opakowania są zabezpieczane poprzez napełnianie azotem.
34,90 zł
Promocja
Arcaffe Onda - kawa mielona 250g

Producent: Arcaffe

Onda to mieszanka kawy mielonej 100% arabiki, stworzona w 2014 roku, mająca na celu zadowolenie wszystkich tych, którzy chcą cieszyć się filiżanką miłej, słodkiej kawy. Już przy pierwszym łyku łatwo wyczuć nuty orzecha laskowego i słodu.   Pasja Arcaffè trwa od wieków i reprezentuje jej siłę. Ich misją jest niesienie światu autentycznego smaku włoskiego espresso. Włoskie espresso stworzone z myślą o odzwierciedleniu cech zielonych ziaren kawy i zapewnieniu, że każdy, kto je wypije, będzie mógł doświadczyć tych samych emocji, przez które przechodzą oni tworząc mieszanki.
Najniższa cena: 26,99 zł
32,90 zł
Bagdrip - Brazylia - 1 saszetka

Producent: Bagdrip

Jedna saszetka (11 g) Czym jest Bagdrip? Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.   Smak i pochodzenie W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Brazylii, a dokładnie z Vale da Grama, wulkanicznej doliny pomiędzy stanami São Paulo i Minas Gerais. To właśnie tam znajduje się plantacja Fazenda Rainha, gdzie uprawiana jest kawa odmiany Yellow Bourbon. Idealna, jeśli masz ochotę na coś słodkiego. W kubku możesz poczuć aromat czekolady mlecznej, orzeszków ziemnych i marcepanu. Sposób parzenia 1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka. 2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku. 3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr. 4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe! Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Bagdrip - Brazylia Box - 8 saszetek

Producent: Bagdrip

Opakowanie 8 saszetek (8 x 11 g) Czym jest Bagdrip? Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.   Smak i pochodzenie W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Brazylii, a dokładnie z Vale da Grama, wulkanicznej doliny pomiędzy stanami São Paulo i Minas Gerais. To właśnie tam znajduje się plantacja Fazenda Rainha, gdzie uprawiana jest kawa odmiany Yellow Bourbon. Idealna, jeśli masz ochotę na coś słodkiego. W kubku możesz poczuć aromat czekolady mlecznej, orzeszków ziemnych i marcepanu. Sposób parzenia 1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka. 2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku. 3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr. 4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe! Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Bagdrip - Etiopia - 1 saszetka

Producent: Bagdrip

Jedna saszetka (11 g) Czym jest Bagdrip? Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.   Smak i pochodzenie W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Etiopii, z regionu Yirgacheffe położonego wysoko w górach. Ta myta kawa da Ci bardzo złożone wrażenia – poczujesz herbaciany aromat Earl Grey, limonkę, cytrynę, wanilię oraz kwiaty. Sposób parzenia 1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka. 2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku. 3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr. 4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe! Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Bagdrip - Etiopia Box - 8 saszetek

Producent: Bagdrip

Opakowanie 8 saszetek (8 x 11 g) Czym jest Bagdrip? Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.   Smak i pochodzenie W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Etiopii, z regionu Yirgacheffe położonego wysoko w górach. Ta myta kawa da Ci bardzo złożone wrażenia – poczujesz herbaciany aromat Earl Grey, limonkę, cytrynę, wanilię oraz kwiaty. Sposób parzenia 1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka. 2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku. 3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr. 4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe! Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Bagdrip - Honduras - 1 saszetka

Producent: Bagdrip

Jedna saszetka (11 g) Czym jest Bagdrip? Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.   Smak i pochodzenie W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Hondurasu, z gór Santa Barbara na granicy z Gwatemalą. Góry oraz pobliskie jezioro Yojoa tworzą niepowtarzalny mikroklimat do produkcji kawy. Region ten nigdy nie doznał suszy, a łagodny klimat utrzymuje się przez cały rok i pozwala na bezstresową uprawę kawy. To wspaniała mieszanka kwasowości i słodyczy, a w kubku wyczujesz smak czerwonego jabłka, orzecha włoskiego i czekolady. Sposób parzenia 1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka. 2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku. 3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr. 4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe! Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.
Bagdrip - Honduras Box - 8 saszetek

Producent: Bagdrip

Opakowanie 8 saszetek (8 x 11 g) Czym jest Bagdrip? Bagdrip to kawa i specjalny filtr, który możesz zawiesić na swój kubek. W środku najwyższej jakości, świeżo palone, zmielone ziarna z różnych zakątków świata. Pozwala to przygotować pojedynczą porcję około 185 ml naparu - wystarczy gorąca woda i kubek. Pyszna kawa w każdych warunkach, w podróży i w domu - szybko, łatwo i bez specjalnego sprzętu.   Smak i pochodzenie W tym opakowaniu znajdziesz kawę z Hondurasu, z gór Santa Barbara na granicy z Gwatemalą. Góry oraz pobliskie jezioro Yojoa tworzą niepowtarzalny mikroklimat do produkcji kawy. Region ten nigdy nie doznał suszy, a łagodny klimat utrzymuje się przez cały rok i pozwala na bezstresową uprawę kawy. To wspaniała mieszanka kwasowości i słodyczy, a w kubku wyczujesz smak czerwonego jabłka, orzecha włoskiego i czekolady. Sposób parzenia 1. Otwórz opakowanie zewnętrze i wyciągnij filtr ze środka. 2. Rozerwij filtr wzdłuż zaznaczenia. Rozłóż kartonowe skrzydełka i zawieś filtr na kubku. 3. Zalej filtr do połowy wysokości. Odczekaj 30 sekund. To była preinfuzja. Następnie trzykrotnie zalej filtr do pełna. Po każdym zalaniu poczekaj aż woda przesączy się przez filtr. 4. Wyciągnij Bagdripa z kubka. Gotowe! Każda z kaw Bagdrip jest dostępna w opakowaniach po 8 sztuk oraz w pojedynczych saszetkach. Wszystkie znajdziesz TUTAJ.

Kawa sypana czy rozpuszczalna — która jest mocniejsza?

Kawa sypana czy rozpuszczalna, która mocniejsza? Samo pojęcie mocy kawy, jest nieco zwodnicze i nie do końca wiadomo co może oznaczać, smak, ilość kofeiny, stopień wypalenia? Przyjmując założenie, że chodzi o zawartość kofeiny możemy powiedzieć, że w kawie rozpuszczalnej znajduje się mniej kofeiny niż w mielonej. Jeśli chodzi o intensywność naparu, to wszystko zależy od proporcji jakie zastosujemy w przygotowaniu naparu.

Kawa sypana a rozpuszczalna — podsumowanie

Kawa mielona jest wygodna w użyciu, choć wiadomo, że nigdy nie będzie miała tyle walorów smakowych co świeżo palona i świeżo zmielona. Warto po nią sięgać na początku przygody z kawą, na wyjazdach, kiedy goni nas czas i kiedy nie mamy w zasięgu ręki młynka. Kawa rozpuszczalna jest uboższa w smaku, pochodzi z ziaren niższej jakości i poza dostarczeniem kofeiny do organizmu i wygodnej formy przygotowania nie ma nic ciekawego do zaoferowania.


A wracając do hipotetycznej sytuacji z początku artykułu, starsze pokolenia można uszczęśliwić najprostszym zestawem do parzenia dripa lub klasycznym french pressem, dorzucić mega klasyczną mieloną kawę, na przykład Polską Parzuchę i wszyscy będą zadowoleni. Zanim powiecie, że babcia nie zaparzy dripa to zapytajcie swojej, czy lubi te swoje fusy w filiżance, a może się okazać, że się zdziwcie, tak jak ja się zdziwiłam i teraz patrzę jak moja własna babcia trzaska sobie dripy z Lavazzy, a fusy z filtra zbiera do nawożenia borówek.


Zobacz również