Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Kawa ziarnista 100% Arabica - ranking

Czy wiecie, że kawa tak naprawdę rośnie na krzaku i zanim stanie się czarnym napojem, jej ziarenko otacza słodki owoc? Istnieją tylko dwa gatunki kawy: Arabika i Robusta, z których ta pierwsza jest bardziej wymagająca w uprawie, a druga mniej bogata w smaku. Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z dobrej jakości ziarnami specialty, to jednym z pierwszych zakupów powinna być kawa ziarnista 100% arabica. Ranking pomoże Wam wybrać kawę odpowiadającą Waszym preferencjom smakowym.

Co to oznacza, że kawa jest 100% Arabica?


Co oznacza, że kawa jest 100% Arabiką? Że w paczce nie znajdziemy domieszki Robusty, która nadaje kawie bardzo mocnego, klasycznego, wytrawnego smaku. To jaka kawa jest najlepsza pozostawiamy do rozstrzygnięcia Waszym kubkom smakowym, ale w świecie kawy specialty, gdzie liczy się każdy smakowy niuans, to Arabika święci triumfy. Zapraszamy na ranking kaw ziarnistych 100% Arabica!


Ranking kaw ziarnistych 100% Arabica



Arcaffe Roma


Na pierwszy ogień idzie klasyczna, włoska kawa ziarnista 100% Arabica — Arcaffe Roma. Ranking musi zacząć się od najbardziej cenionych pozycji, które przez lata utrzymują swój kultowy status. Mieszanka Roma od włoskiej palarni Arcaffe to prawie 100 lat tradycji i wyrafinowanego smaku espresso.

Profil smakowy: karmel, wypieki, owoce, tytoniowy finisz.
Metoda parzenia: espresso.


Heresy Illuminati Blend Espresso


Espresso prosto z Gwatemali prosto od kawowych buntowników z palarni Heresy. Bezkompromisowe podejście do jakości i luźne podejście do formy zrodziło Illuminati Blend czyli nowoczesne espresso, które jednocześnie zadowoli tradycjonalistów.

Profil smakowy: karmelowa słodycz, owoce leśne w postaci dżemu.
Metoda parzenia: espresso, kawiarka, kubek.


Johan & Nyström Strawberry Fields


Dla tych, który nie boją się owoców w kawie, klasyczna kawa z Etiopii wypalana przez szwedzką palarnię — Johan & Nyström Strawberry Fields. Nie znajdziecie nic lepszego do słodkiej bułki w środku dnia.

Profil smakowy: jagody, arbuz, śliwki.
Metoda parzenia: przelewowe.


HAYB Się Przelewa Tropik


Która kawa ma 100% Arabiki, jest pyszna, pod przelew, ale nie kosztuje fortuny? HAYB Się Przelewa Tropik to ziarna od warszawskiej palarni z serii Się Przelewa czyli przelewy na każdą kieszeń. Tropik pochodzi z Kolumbii i uderza w nas nutami owoców.

Profil smakowy: mango, ananas, pomelo.

Metoda parzenia: przelewowe.

Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter


Najlepsza kawa ziarnista 100% Arabica na start przygody z kawą specialty, aby nie przerazić się szalonymi, owocowymi nutami? Brazylia od Auduna! Jasne palenie, niekontrowersyjny smak, idealna na codzień i od święta.

Profil smakowy: niska kwasowość, dużo czekolady, wysoka słodycz.
Metoda parzenia: przelewowe.

HAYB - Się Przelewa Owoc 1kg

Producent: HAYB

Data palenia: 25.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy. Kawa palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć wysoką słodycz, która idzie ręka w rękę z przyjemną kwasowością – jak dojrzały, soczysty, letni owoc.Mieszanka składa się z kaw:- 100% RwandaOpinia roastera:TO OWOC – NIE ZAKAZANY!To nie przelewki – Się Przelewa Owoc to przelewik, taki owocowy, lekki, zbalansowany, z dużą dawką słodyczy i rześką kwaskowością. To owocowa myta Afryka – Rwanda konkretnie – w wydaniu daily. Jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB Się Przelewa Owoc FIL 250g, kawa ziarnista

Producent: HAYB

Data palenia: 29.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy. Kawa palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć wysoką słodycz, która idzie ręka w rękę z przyjemną kwasowością – jak dojrzały, soczysty, letni owoc.Mieszanka składa się z kaw:- 100% RwandaOpinia roastera:TO OWOC – NIE ZAKAZANY!To nie przelewki – Się Przelewa Owoc to przelewik, taki owocowy, lekki, zbalansowany, z dużą dawką słodyczy i rześką kwaskowością. To owocowa myta Afryka – Rwanda konkretnie – w wydaniu daily. Jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
SIMPLo Ora Etiopia Sidamo Heirloom Washed FIL 250g, kawa ziarnista

Producent: SIMPLO

Data palenia: 07.11.2024

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni SIMPLo. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia.Kawa kryje się pod tajemniczą nazwą Ora. Taki jest pomysł palarni SIMPLo - nie znajdziemy na opakowaniach znanych z niemal wszystkich palarni specialty szerokiego spektrum informacji. Próżno szukać na opakowaniu nazwy producenta, regionu, metody obróbki, wysokości plantacji czy innych detali. Z przodu widnieje tylko nazwa, która ma być nawiązaniem do wielkich utworów muzycznych oraz profil smakowy kawy - suszone owoce, jagody oraz landrynki. Z tyłu można wyciągnąć z opisu informację o tym, że są to ziarna z Etiopii, które po prostu pokocha się, bo obfitują w smak i są bezproblemowe.ParzymyZiarna są ładne, drobne, wypalone w stopniu średnim. Z pewnością dobrze się sprawdzą także we french pressie, ekspresie przelewowym czy nawet w kawiarce i dadzą rześki, przyjemny napój. Po zmieleniu kawa pachnie słodko, z nutami cytrusowymi, niczym klasyczna, fajna Etiopia.Dripper V60: 18g ziaren, 300ml wody o temperaturze 90 stopni. Klasyk. Do tego około 60g wody na preinfuzję. Po wlaniu jej do kawy kręcimy lekko dripperem, żeby woda równomiernie się rozprowadziła. Po 30 sekundach pierwsze zalanie do około 150ml i potem w porcjach sukcesywnie dolawamy do 300ml, co powinno nastąpić w okolicach 2:00 minuty. Pozwalamy przelać się wodzie, kończąc całe parzenie w niecałe 3:00 minuty. Efekt? Czarna herbata, delikatne,  suszone, fioletowe owoce i słodki, cytrusowy finisz. W smaku, prócz czarnej herbaty i ponownie przyjemnych, suszonych owoców pojawia się silny posmak cytrynowych landrynek. Do tego niskie body, lekkość i orzeźwienie. Chemex: Podobne efekty, ale jeszcze lżejsze, a landrynki przeszły nieco bardziej w stronę słodkiej cytryny, wyszły w chemeksie. Tutaj też, idąc za ideą prostoty, nie kombinujemy za dużo i stawiamy na klasyczne 30g kawy i 500ml wody, z 30-sekundową preinfuzją z 90g wody i czasem parzenia nieco powyżej 4:00 minut.Aeropress może tu dać duże pole do popisu, zarówno w metodzie odwróconej i klasycznej. Ta kawa jest prosta w obsłudze i przyjemna za każdym razem, stąd śmiało można sobie ją parzyć w aeropressie tak, jak lubicie najbardziej. Co proponujemy? Mielimy kawę (18g) ciut drobniej niż do v60, stawiamy aeropress na szklance i za jednym razem wlewamy silnym strumieniem 250g. Zatykamy tubę, czekamy do 1:30 i przeciskamy. Charakterystyczny, "brudny" charakter aeropressu, do tego słodycz owoców i cytrusowy finisz.Kraj pochodzenia kawy: EtiopiaRegion: SidamoPołożenie upraw: 1600 - 2000 m n.p.m.Odmiana: Heirloom (lokalne odmiany arabiki)Metoda obróbki: Washed
HAYB - Się Przelewa Owoc 500g

Producent: HAYB

Data palenia: 25.11.2024

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy. Kawa palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć wysoką słodycz, która idzie ręka w rękę z przyjemną kwasowością – jak dojrzały, soczysty, letni owoc.Mieszanka składa się z kaw:- 100% RwandaOpinia roastera:TO OWOC – NIE ZAKAZANY!To nie przelewki – Się Przelewa Owoc to przelewik, taki owocowy, lekki, zbalansowany, z dużą dawką słodyczy i rześką kwaskowością. To owocowa myta Afryka – Rwanda konkretnie – w wydaniu daily. Jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
HAYB - Się Przelewa Kwiat 1kg

Producent: HAYB

Data palenia: 20.11.2024

Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane.Pochodzenie: Etiopia GujiOpinia roastera:Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie. O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Hard Beans Polska Parzucha 500g, kawa ziarnista

Producent: HARD BEANS

Data palenia: 03.12.2024

Kawa ziarnista, klasyk gatunku, powrót do narodowych korzeni - wyrafinowana kawa dedykowana zagorzałym entuzjastom konwencjonalnych smaków.Starannie wyselekcjonowana mieszanka arabik pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się jako klasyczna parzucha, uda się ją zaparzyć w dripie, wszelkich akcesoriach przelewowych, french pressie, a także da radę w kawiarce.Połączenie niebanalnej słodyczy czekolady i orzechów włoskich oraz nadzwyczajnej cielistości, dopełnione subtelnym muśnięciem kwasowości to cechy, które wyróżniają ją na tle kawowej przeciętności. Znakomity wybór dla kawowych tradycjonalistów.null
Bracia Ziółkowscy Brazylia Szybki Przelew FIL 250g, kawa ziarnista

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 12.11.2024

Mieszanka dwóch kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Brazylii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, orzechów i karmelu.Kraj pochodzenia ziaren: BrazyliaRegion: MogianaFarma: Fazenda Maracanã / Fazenda Pinheiro (50%/50%)Odmiana: ArabikaMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 900 - 950 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 83,5 / 100 pkt

Wiesz, co pijesz!

Być może usłyszycie, że kawa to kawa i nie ma znaczenia, jaka jest, wystarczy zalać ją mlekiem i cukrem i będzie smakowała tam samo. Jednak nie z nami takie numery. Segment kawy specialty skupia się na byciu świadomym i czujnym koneserem kawy, na jej złożonym smaku, ale także na drodze jaką musi przebyć, aby trafić do naszych kubków — od farmy aż do roastera — dlatego warto wiedzieć, skąd pochodzi nasza kawa i komu ją zawdzięczamy.

Zobacz również