Kawa ziarnista 100% Arabica - ranking
Czy wiecie, że kawa tak naprawdę rośnie na krzaku i zanim stanie się czarnym napojem, jej ziarenko otacza słodki owoc? Istnieją tylko dwa gatunki kawy: Arabika i Robusta, z których ta pierwsza jest bardziej wymagająca w uprawie, a druga mniej bogata w smaku. Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z dobrej jakości ziarnami specialty, to jednym z pierwszych zakupów powinna być kawa ziarnista 100% arabica. Ranking pomoże Wam wybrać kawę odpowiadającą Waszym preferencjom smakowym.
Co to oznacza, że kawa jest 100% Arabica?
Co oznacza, że kawa jest 100% Arabiką? Że w paczce nie znajdziemy domieszki Robusty, która nadaje kawie bardzo mocnego, klasycznego, wytrawnego smaku. To jaka kawa jest najlepsza pozostawiamy do rozstrzygnięcia Waszym kubkom smakowym, ale w świecie kawy specialty, gdzie liczy się każdy smakowy niuans, to Arabika święci triumfy. Zapraszamy na ranking kaw ziarnistych 100% Arabica!
Ranking kaw ziarnistych 100% Arabica
Heresy Illuminati Blend Espresso
Espresso prosto z Gwatemali prosto od kawowych buntowników z palarni Heresy. Bezkompromisowe podejście do jakości i luźne podejście do formy zrodziło Illuminati Blend czyli nowoczesne espresso, które jednocześnie zadowoli tradycjonalistów.
Profil smakowy: karmelowa słodycz, owoce leśne w postaci dżemu.
Metoda parzenia: espresso, kawiarka, kubek.
HAYB Się Przelewa Tropik
Która kawa ma 100% Arabiki, jest pyszna, pod przelew, ale nie kosztuje fortuny? HAYB Się Przelewa Tropik to ziarna od warszawskiej palarni z serii Się Przelewa czyli przelewy na każdą kieszeń. Tropik pochodzi z Kolumbii i uderza w nas nutami owoców.
Profil smakowy: mango, ananas, pomelo.
Metoda parzenia: przelewowe.
Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter
Najlepsza kawa ziarnista 100% Arabica na start przygody z kawą specialty, aby nie przerazić się szalonymi, owocowymi nutami? Brazylia od Auduna! Jasne palenie, niekontrowersyjny smak, idealna na codzień i od święta.
Profil smakowy: niska kwasowość, dużo czekolady, wysoka słodycz.
Metoda parzenia: przelewowe.
Wiesz, co pijesz!
Być może usłyszycie, że kawa to kawa i nie ma znaczenia, jaka jest, wystarczy zalać ją mlekiem i cukrem i będzie smakowała tam samo. Jednak nie z nami takie numery. Segment kawy specialty skupia się na byciu świadomym i czujnym koneserem kawy, na jej złożonym smaku, ale także na drodze jaką musi przebyć, aby trafić do naszych kubków — od farmy aż do roastera — dlatego warto wiedzieć, skąd pochodzi nasza kawa i komu ją zawdzięczamy.