Darmowa dostawa od 199 zł Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot 365 dni na zwrot

Która świeżo palona kawa jest najlepsza? Przetestowaliśmy i nie mamy wątpliwości!

Która świeżo palona kawa jest najlepsza

Każdy kawosz wie, że dobra kawa, to świeżo palona kawa. Oprócz zwrócenia uwagi na region, sposób wypalenia i obróbki, ważna jest także data wypalenia przez roastera. Ziarna specialty są najsmaczniejsze do kilku miesięcy od daty palenia, a naszą misją jest dostarczać Wam jak najlepszą kawę. Jaka powinna być kawa świeżo palona? Ranking pomoże Wam wybrać najlepsze ziarna.

Kawa świeżo palona ranking – które z nich zasługują na uwagę?

Świeżo palone ziarna są najlepsze co najmniej kilka dni po wypaleniu aż do około 6 miesięcy po dacie palenia. Oczywiście po tym terminie dalej są zdatne do spożycia (termin ważności kawy to 2 lata po wypaleniu).
Ze względu na wysoką zawartość dwutlenku węgla w kawie zaraz po wyjściu z pieca często nie smakuje wybitnie, jest płaska i nieciekawa. Dopiero kiedy odda trochę gazów, zaczyna nabierać odpowiedniego charakteru. Przyjmuje się, że kawa jest najlepsza do pół roku po wypaleniu, a z każdym miesiącem może ukazać coraz to inne oblicze. Dobre palarnie zaznaczają na opakowaniu dokładną datę wypału co pozwala na kontrolę tego ile czasu upłynęło i jak kawa zmienia swój smak wraz z procesem odgazowywania.
To na co warto zwrócić uwagę to punktacja kawy, im wyższa jakość, tym mniejsze znaczenie będzie miała data palenia, oraz na datę zbiorów kawy. Na pewno nie warto kupować kawy zbyt świeżej — około 3 tygodni od palenia może ona smakować najlepiej. Jaka jeszcze powinna być kawa świeżo palona? Ranking przedstawia mieszanki, które znajdują się w stałej ofercie, abyście mogli wybrać swoją ulubioną codzienną kawę.

Promocja
Illy - kawa ziarnista Classico - Classic Roast 250 g

Producent: ILLY

To espresso jest równowagą siły i gładkości. Kwintesencja  wyraźnego aromatu czekolady,  karmelu i lekkiej nutki kwiatów.To blend  dziewięciu najwyższej jakości ziaren Arabiki (100%). Ponad połowa z nich pochodzi z Brazylii, co wpływa na niepowtarzalny aromat. Pozostałe rodzaje pochodzą z Afryki i Ameryki Środkowej - co nadaje kawie ton słodyczy.Kawa jest szczególnie polecana do ekspresów ciśnieniowych.  Średni/Ciemny stopień palenia100% ArabicaNiska zawartość kofeiny - ok. 1,5%Opakowanie: 250g (ziarno)
Najniższa cena: 29,99 zł
39,60 zł
Najniższa cena: 29,99 zł
DARMOWA DOSTAWA
HAYB - kawa ziarnista Się Przelewa Klasyk Filter Blend 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 10.06.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości speciality wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz minimum 85% ziaren z Brazylii i około 15% arabiki różnego pochodzenia.Kawa jest palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa oraz innych alternatywnych metod parzenia.Mieszanka składa się z kaw:- 85% Brazylia- 15% ArabicaOpinia roastera:NA POCZĄTKU BYŁ KLASYK!To nie przelewki – Się Przelewa Klasyk to nasz pierwszy taki przelewik, blend, który sprawił, że zaczęło Się Przelewać. I przelewa do dziś. Tak zdaniem wielu smakuje wzorcowy przelew – niezobowiązująca kawa, oparta o Brazylię z niewielkimi domieszkami bardziej owocowej Afryki. To propozycja, która wręcz mówi „zapraszam do świata speciality” – i tak sobie grzecznie za nią wchodzisz, a potem zostajesz na dłużej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Promocja
Pellini - kawa ziarnista Top 100% Arabica 1 kg

Producent: PELLINI

Pellini Top 100% Arabica to kawa ziarnista dedykowana prawdziwym koneserom czarnego naparu. Produkt stanowi flagową mieszankę włoskiej palarni Pellini. Składa się ze 100% ziaren Arabiki, pochodzących z górskich upraw i starannie selekcjonowanych. Proces ich palenia jest ściśle kontrolowany, aby osiągnąć łagodny i subtelny smak przy zachowaniu wyrazistego, przyjemnego aromatu.Pellini Top jest kawą dedykowaną do przygotowania esencjonalnego espresso. Sprawdzi się zarówno jako napar dodający energii do działania o poranku, jak i w formie kawy popołudniowej, która pobudza i orzeźwia. Produkt może stanowić także bazę dla wielu kaw mlecznych, takich jak cappuccino czy latte machiato. Kawa Pellini Top to ziarna o ciemnym stopniu palenia. Zmielona i zaparzona metodą tradycyjną lub z pomocą ekspresu ciśnieniowego ma średnią zawartość kofeiny. Powolny proces palenia starannie wyselekcjonowanych ziaren Arabiki gwarantuje jej zrównoważony, pełny smak. Natomiast naturalny sposób chłodzenia powietrzem dba o zachowanie intensywnego, zmysłowego aromatu kawy.Pellini Top jest mieszanką niezwykle pożądaną na polskim rynku. Zawdzięcza to wysokiej jakości ziaren poddawanych szczegółowej selekcji oraz procesowi wypalania, który podlega wielu kontrolom po to, aby do konsumentów trafiła 100% Arabica o najczystszym smaku i najlepszym aromacie. Napar z ziaren Pellini Top warto degustować bez dodatku cukru. Kawa z tej mieszanki ma bowiem swój oryginalny, subtelnie słodki, ale też wyrazisty smak, który zasłużył na uznanie. Opakowanie: 1kg.
Najniższa cena: 84,99 zł
128,99 zł
Najniższa cena: 84,99 zł
DARMOWA DOSTAWA
HAYB - kawa ziarnista Się Przelewa Owoc 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 01.07.2025

Kawa ziarnista jakości specialty wypalona w warszawskiej palarni HAYB. W opakowaniu znajdziesz ziarna o punktacji 86+ w 100% pochodzące z Rwandy. Kawa palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć wysoką słodycz, która idzie ręka w rękę z przyjemną kwasowością – jak dojrzały, soczysty, letni owoc.Mieszanka składa się z kaw:- 100% RwandaOpinia roastera:TO OWOC – NIE ZAKAZANY!To nie przelewki – Się Przelewa Owoc to przelewik, taki owocowy, lekki, zbalansowany, z dużą dawką słodyczy i rześką kwaskowością. To owocowa myta Afryka – Rwanda konkretnie – w wydaniu daily. Jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
COFFEE PLANT - kawa ziarnista FLOW Very Berry Filter 250 g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 11.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Etiopii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty truskawek, jeżyn, jagód i cytryn.Kraj pochodzenia ziarna: EtiopiaMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Heirloom, JarcSMAKOwoce jagodowe to wyjątkowo atrakcyjne deskryptory smakowe w kawie. Blend Very Berry obfituje w te nuty. Dominują w nim jagody i truskawki, a słodycz jeżyny również jest wyczuwalna. Obróbka Natural nadaje kawie konfiturowej soczystości i gęstości. Kawa jest przede wszystkim bardzo aromatyczna i przyjemna. Pachnie truskawką, ale pojawia się też aromat cytrusowy oraz smak słodkiej jeżyny. Posmak jagody i jej krzewny charakter sprawiają, że Flow Very Berry w pełni zasługuje na swoją nazwę.OBRÓBKAKawa jest naturalnie uprawiana w cieniu drzew, głównie Ensete (fałszywe drzewo bananowe). Najlepsze owoce są kupowane od lokalnych rolników. Po zebraniu ziarna są najpierw unoszone na wodzie, co pozwala na usunięcie słabych ziaren, a następnie umieszczane na łożach do suszenia na 12-15 dni. Zielone ziarna są zbierane ręcznie przez lokalną społeczność kobiet. Etiopia Gedeb, będąca składnikiem blendu Very Berry, to klasa nr 3, uzyskująca wynik 84+ w skali SCA.PARZENIEVery Berry to kawa o dość gęstej konsystencji i intensywnym owocowym wyrazie. Aromaty warto podkreślić poprzez odpowiednią ekstrakcję, co można osiągnąć, używając nieco mniejszej ilości kawy, aby stężenie nie dominowało nad smakiem. Użyj 17,5 g zmielonego ziarna na 19 klikach młynka Comandante. Przy użyciu wody o temperaturze 98°C, zalej kawę w następujący sposób:0:00 – 45 ml0:30 – 120 ml1:00 – 180 ml1:30 – 240 ml2:00 – 300 mlDelikatnie zamieszaj.PLANTACJAStacja myjąca Lalesa znajduje się w Gedeb, będąc miejscem produkcji Etiopii Gedeb, która jest częścią blendu Very Berry. Region Gedeb liczy ponad 300 000 mieszkańców. Obszar ten jest przeważająco chrześcijańsko-protestancki, z niewielką społecznością chrześcijan ortodoksyjnych, a głównym językiem jest Gedeoiniya. Społeczność obchodzi swoje coroczne święto noworoczne 18 stycznia, a ich podstawowym pożywieniem jest Ensete (fałszywy bananowiec). Rzeka Siqe wyznacza granicę między Gedeo, Guji a stanem regionalnym Południowym i Oromią.
COFFEE PLANT - kawa ziarnista Flow Brownie Filter 250 g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 24.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady deserowej, kakao i orzechów.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaMetoda obróbki: NaturalOdmiana: MixedSMAKSłodkie kawy są pożądane, niezależnie od tego, z jakiego kraju pochodzą i jakiej metody parzenia się używa. To uniwersalny parametr, który korzystnie wpływa na nasze zmysły. Flow Brownie na nim się opiera, a nazwa blendu nie jest przypadkowa. Profil smakowy, który tam dominuje, to deserowa czekolada – taka dobra, droga i z dużą zawartością kakao. Posiada więc także charakterystyczny dla takich czekolad aromat. W przelewie pojawia się nuta orzechów, w smaku przypominająca włoski orzech i jego specyficzną cierpkość. Profil kakaowy, czekolada, orzechy – klasyka dobrego, słodkiego i amerykańskiego przelewu.OBRÓBKABrazylia Rancho Grande jest częścią blendu Flow Brownie. Po zbiorze kawa jest oddzielana na podstawie gęstości, co pozwala na wyselekcjonowanie poziomu dojrzałości owoców. Owoce boia (dojrzałe) i boian (lekko przejrzałe) są następnie wybierane do umieszczenia w statycznych pudełkach do suszenia. Początkowo przez 12 godzin do pudełek dmuchane jest zimne powietrze, co spowalnia proces fermentacji. Następnie stopniowo zwiększa się temperaturę powietrza, co pozwala na suszenie przez 7–10 dni. W pudełkach znajdują się dwa termometry umieszczone na różnych głębokościach, aby zapewnić, że temperatura zawsze pozostaje poniżej 40°C. Nazywane są statycznymi, ponieważ kawa pozostaje nieruchoma w pudełkach i nie jest obracana ani mieszana podczas suszenia.PARZENIEFlow Brownie to kawa słodka, ale posiada także fakturę, którą warto podkreślić większą proporcją ziarna. Użyj 18,5 g kawy zmielonej na 17 klikach młynka Comandante. Zalej wodą o temperaturze 96°C, odpowiednio w czasie:0:00 – 50 ml0:30 – 120 ml1:00 – 180 ml1:30 – 240 ml2:00 – 300 ml.Na koniec delikatnie zamieszaj.RANCZOProdukcja kawy na farmie Rancho Grande rozpoczęła się w 1933 roku, kiedy to pan Aneite Reis odziedziczył 5 hektarów upraw, aby rozpocząć produkcję. Dziś farmę prowadzą Jos Carlos Reis oraz jego syn Flovio (Fafa) Reis, obaj są synem i wnukiem pana Aneite. W celu dywersyfikacji farmy hodowane są również krowy dla produkcji mleka i mięsa. Misją farmy jest odpowiedzialna produkcja kawy o jak najwyższej jakości, z jednoczesnym dbaniem o ochronę środowiska i dobrobyt pracowników. Wielu pracowników mieszka na farmie w domach, które mają zapewnioną subsydiowaną energię elektryczną i żywność. Na farmie są otwarci na zmiany i eksperymentowanie z nowymi technikami, inwestując w kilka statycznych pudeł do suszenia, aby poprawić jakość i profil produkowanej kawy.
Audun Coffee - kawa ziarnista Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter 250 g

Producent: AUDUN COFFEE

Data palenia: 19.05.2025

Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki Filter jest to kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Palarnia Audun Coffee znajduje się w Bydgoszczy i produkuje kawy, które spotkać można w najlepszych kawiarniach w Polsce.Kawa Fazenda Rainha Miaki wypalana jest w jasnym stopniu i poddawana jest obróbce pulped natural. Metoda daje kawy o wysokiej słodyczy i niskiej kwasowości.Audun Fazenda Miaki sprawdzi się zatem idealnie w przelewowych metodach parzenia kawy, czyli w ekspresach przelewowych, pod dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa. Jednak skłonni do eksperymentów kawosze mogą śmiało wypróbować ją w kawiarkach i ekspresach ciśnieniowych.Dzięki stopniowi palenia i metodzie obróbki, kawa Audun Brazylia Fazenda Rainha Miaki charakteryzuje się intensywną czekoladową słodyczą oraz niską kwasowością. Jest zatem idealna dla fanów klasycznych i czekoladowych kaw. Dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi może być również dobrym pomysłem na prezent.Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance.Kraj: BrazyliaRegion: Minas GeraisWysokość: 1050 - 1250 m n.p.m.Odmiana: Yellow BourbonMetoda obróbki: Pulped natural
Figa Coffee - kawa ziarnista Brazylia Cerrado Monte Carmelo Filter 250 g

Producent: FIGA COFFEE

Data palenia: 10.06.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, orzechów oraz karmelu.Kraj pochodzenia kawy: BrazyliaRegion: Cerrado, Monte Carmelo, Chapadao de FerroProducent: Acacio Jose Dianin, Cesara Jordao, Helio TutidaMetoda obróbki: NaturalOdmiana: Paraiso MG, Mundo NovoPołożenie upraw: 800 - 1300 m n.p.m.
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Brazylia Szybki Przelew Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 21.06.2025

Mieszanka dwóch kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Brazylii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do czekolady, orzechów i karmelu.Kraj pochodzenia ziaren: BrazyliaRegion: MogianaFarma: Fazenda Maracanã / Fazenda Pinheiro (50%/50%)Odmiana: ArabikaMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 900 - 950 m n.p.m.Ocena w cuppingu: 83,5 / 100 pkt
DARMOWA DOSTAWA
HAYB - kawa ziarnista Się Przelewa Tropik Filter 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 24.06.2025

Kawa ziarnista jakości speciality z Kolumbii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć nuty dojrzałych owoców, karmelu oraz rumu.Mieszanka składa się z kaw:- 100% KolumbiaOpinia roastera:ŻAR TROPIKÓW!To nie przelewki – Się Przelewa Tropik to czwarty (i najnowszy) przelewik z serii, taki owocowy, ale inaczej niż Owoc. Tej kawy potrzebowaliśmy wszyscy – i w końcu ją mamy. Domknęliśmy kwartet tropikalnie owocową Kolumbią w wydaniu daily – a jej atrakcyjna cena zachęca do wypicia jeszcze jednej kawki i kolejnej!Seria SIĘ PRZELEWA to w ogóle proste sytuacje. Kawka nie wymaga od Ciebie skrupulatnego liczenia klików, będzie dobra, możesz wsypać ją do ekspresu przelewowego bez wyrzutów sumienia – po prostu Effortless Speciality.O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Bracia Ziółkowscy - kawa ziarnista Rwanda Kivu Szybki Przelew Filter 250 g

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 20.06.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodzących z Rwandy, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do truskawki, marcepanu i jaśminu.Kraj pochodzenia ziaren: RwandaRegion: Kivu LakeOdmiana: BourbonMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 1600 - 1900 m n.p.m.
COFFEE PLANT - kawa ziarnista FLOW Juicy Fruit Filter 250 g

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 16.05.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Kenii i Etiopii, wypalana w polskiej palarni COFFEE PLANT. Jasno palona, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty miodu, cytrusów, jaśminu, moreli i śliwki.Kraj pochodzenia ziarna: Kenia, EtiopiaMetoda obróbki: Washed Odmiana: MixSMAKSoczystość kawy to parametr, którego oczekuje się po kawach owocowych. Juicy Fruit wspaniale podkreśla tę cechę, jak i bogactwo aromatów. W smaku dominuje miód. Jego lepkość i gęstość dobrze odczuwa się w każdym łyku przelewu. Owoce to głównie cytrusy, choć poczuć można też morelę i kwiat jaśminu. Aromaty przeplatają się z dobrym smakiem. . Blend jest złożony z ziaren bardzo  soczystych w posmaku i takie też wrażenie ma się po wypicu tego kwiatowo-cytrynowo-miodowego przelewu.OBRÓBKAWiśnie kawowe przechodzą 72-godzinny proces fermentacji w wodzie, który uwydatnia smaki i poprawia ogólną jakość ziaren. Po fermentacji owoce są rozkładane na łożach i suszone przez około 14 dni. Ta metoda pozwala kawie rozwinąć charakterystyczny profil smakowy, który jest ceniony w regionie.Producent kładzie duży nacisk na zrównoważony rozwój. Ich unikalny mechanizm cenowy nagradza rolników za wysiłek w produkcji kawy, której jakość i pochodzenie są ściśle monitorowane. Uwzględnia także aspekty środowiskowe, społeczne i finansowe. Dzięki szczegółowemu procesowi oceny, który bierze pod uwagę te trzy kryteria zrównoważonego rozwoju, praktyki produkcyjne przyczyniają się do poprawy jakości życia lokalnej społeczności oraz rozwoju przemysłu kawowego.PARZENIESłodycz Juicy Fruit zasługuje na uwagę, dlatego warto ją podkreślić większą ilością ziarna. Owocowość istotnie wpływa na smak, więc nieco grubsze mielenie idealnie to zbalansuje. Użyj 19 g kawy, zmielonej na 21 klikach młynka Comandante. Zalej ją wodą o temperaturze 98°C, stosując następujące czasy parzenia: 0:00 - 55 ml; 0:30 - 120 ml; 1:00 - 180 ml; 1:30 - 250 ml; 2:00 - 315 ml. Delikatnie zamieszaj.
Promocja
Arcaffe - kawa ziarnista Mokacrema 1 kg

Producent: ARCAFFE

Mokacrema to blend kaw ziarnistych jakości speciality: Gwatemali, Salwadoru, Etiopii i Brazylii. Jest to kawa certyfikowana przez "CSC ® - Certified Speciality Coffee Association of Italy" - wszystkie opakowania są opatrzone etykietą z numerem i hologramem świadczącym o wysokiej jakości.Aromat suchyDominuje gorzka czekolada i mocno karmelizowane orzechy. Na dodatek wyraźny zapach prażonego słodu, takiego do piwa, oraz historie torfowe, nieco ziemiste. Aromat intensywny, głęboki, z charakterem.Aromat mokryNowa rzecz, która pojawa się w zaparzonym już espresso to wyraźny marcepan. Zostają orzechy i palona wytrawność. Natomiast gorzka czekolada przeobraża się w czekoladowy budyń. Ten mleczny element dodaje filiżance sznytu. Czy są owoce? Na pewno nie intensywne. Trochę w tle, gdzieś się zapodziewa wolny cytrusowy elektron.SmakBudyń czekoladowy to hasło dnia. Bez dosładzania białym cukrem, i tak jest przyjemnie słodkie. Wychodzi też wanilia i karmel. Goryczka na wyższym poziomie niż w przypadku znacznie jaśniej palonych arabik z modnych palarni speciality, jednk nie dominuje. Towarzyszy słodyczy. Kwasowość bardzo niska, ale istnieje. Parę kropel cytrusu. Jest to włoskie espresso w naprawdę zacnym wydaniu.MlekoCappuccino! Nadal jest budyń. Dochodzi coś korzennego, przypominającego piernik. Co warte uwagi – gorycz znika niemal całkowicie.Receptura Cel: wysokie body, zaznaczona kwasowość, wyraźna słodycz i ograniczona goryczka. Finalna receptura wyglądała tak:doza: 18 gramówuzysk: 32 gramyczas: 30 sekund
Najniższa cena: 98,99 zł
164,99 zł
Najniższa cena: 98,99 zł
DARMOWA DOSTAWA
HAYB - kawa ziarnista Się Przelewa Kwiat 250 g

Producent: HAYB

Data palenia: 10.06.2025

Kawa ziarnista jakości speciality z Etiopii, wypalona w warszawskiej palarni HAYB. Palona jasno, polecana szczególnie do kawiarni  jako ziarno do gastronomicznych ekspresów przelewowych. Sprawdzi się również do dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W filiżance można odnaleźć kwiatowy aromat oraz nuty owocowo-herbaciane.Pochodzenie: Etiopia GujiOpinia roastera:Jej supermoce (poza przystępnością i niską ceną) to łagodny smak i niska kwasowość, możesz stosować ją we wszystkich metodach przelewowych: wrzuć ją do swojego ekspresu – nieważne czy to Melitta, czy Moccamasster – strzel sobie Chemex, Aeropress, V60, french press czy co tam sobie zażyczysz. Będzie pysznie. O palarni:HAYB to warszawska palarnia kawy speciality, która robi swoją robotę porządnie i z uśmiechem - lubią kawę, coś o niej wiedzą, robią ją - wyobrażacie sobie lepszy układ? Chodzi o to, żeby smakowało bez czarów, dlatego ich motto to Effortless Speciality. Wśród kaw HAYB znajdziesz jedynie ziarno jakości speciality, zarówno pod przelewowe metody parzenia, jak i pod espresso, single oraz blendy.
Promocja
Arcaffe - kawa ziarnista Roma 250 g

Producent: ARCAFFE

Roma to najbardziej klasyczna mieszanka z Arcaffe. Produkowana niezmiennie od 1926 (wyłączając czas wojny). Jej nazwa to hołd dla baru Roma, który był pierwszym espresso barem w Livorno skąd pochodzi palarnia.Roma to kawa o kompleksowym, i jednocześnie delikatnym profilu smakowym z wyraźnym tytoniowym finiszem, który zawdzięcza kawie z Indii wchodzącej w jej skład. Aromat to karmel, delikatne wypieki oraz leśne owoce - te ostatnie to zasługa ziaren z Etiopii. Delikatne body, średnia kwasowość oraz wyraźna słodycz obecne są dzięki kawom z Ameryki Pd. - głównie Brazylii.Kawa ta świetnie sprawdzi się jako espresso - bez żadnych dodatków najlepiej pokazuje swoje oblicze i pozwala docenić obecność poszczególnych arabik wchodzących w jej skład. Każde ziarno ma tutaj swoje '5 minut', a efekt końcowy jest dowodem na kunszt twórców te mieszanki. Warto również wspomnieć, że wszystkie składniki są wypalane osobno i mieszane dopiero po zakończeniu tego procesu. Pozwala to na indywidualne dopasowanie profilów palenia dla poszczególnych ziaren i wydobycie ich charakteru w najwyższym stopniu.Roma połączona z mlekiem da nam niezwykle delikatne, kremowe i słodkie cappuccino - orzechy brazylijskie, mleczna czekolada, owsianka - idealna kombinacja na rozpoczęcie nowego dnia.Receptura:Doza: 16 gUzysk: 32-36gCzas ekstrakcji: 27-32 sek.Temp: 94 CZiarna, które znajdują się w mieszance to:- Gwatemala, Finca El Hato Blue- Etiopia, Sidamo special selection- Salwador, Finca San Luis- Brazylia - washed, Fazenda Lagoa do Morro- Indie, Vellakadai estate- Brazylia - natural, Fazenda SamambaiaWięcej o tej kawie przeczytasz na naszym Blogu: https://www.coffeedesk.pl/blog/espresso-miesiaca-luty-arcaffe-roma/
Najniższa cena: 36,99 zł
45,99 zł
Najniższa cena: 36,99 zł

Jak parzyć świeżo paloną kawę, aby wydobyć jej pełnię smaku?

Parzenie kawy to prawdziwa sztuka, a na smak kawy wpływa wiele czynników. Przede wszystkim jest to region, sposób wypalenia, zmielenia, metoda parzenia, czas ekstrakcji i skład wody. Dużo zmiennych, prawda? Choć na pierwszy rzut oka parzenie kawy specialty może być nieco onieśmielające, to trzymanie się kilku zasad pozwoli Wam wydobyć z ziaren pełnię smaku. Jak powinna być parzona kawa świeżo palona? Ranking przedstawia same „bezproblemowe” kawy, które zawsze wychodzą dobrze, ale warto pamiętać o podstawach.

  • Zawsze używaj do parzenia kawy wody filtrowanej — woda z kranu nie ma optymalnego profilu mineralnego do wydobycia z kawy jej potencjału. Proste filtrowanie w dzbanku powinno poprawić jej skład, co pozwoli kawie bardzie się rozwinąć.
  • Wyjściowa doza kawy do parzenia alternatyw to 6 gramów na 100 ml wody, a w przypadku espresso doza to dwukrotność uzysku (np. 10 gramów kawy na 20 ml espresso).
  • Dla uzyskania najlepszych rezultatów kawa powinna być przede wszystkim świeżo mielona w młynku żarnowym.

Kawa świeżo palona ranking – które z nich zasługują na uwagę?

Na naszej stronie znajdziecie świeżo palone kawy, które niedawno wyszły z pieca. Wśród nich królują stałe pozycje, a poniższe kawy są najchętniej wybierane przez naszych klientów.



HAYB Się Przelewa Klasyk

kawa przelewowa bez problemu? Taka jest seria Się Przelewa, czyli Specialty bez wysiłku. Klasyk to kawa z Brazylii, o stonowanym profilu smakowym pełnym orzechów i czekolady.



Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki

tradycyjna, smaczna i zawsze dobra Brazylia? Taka jest właśnie Fazenda od Mistrza Świata w parzeniu kawy Auduna.



Plant Flow Very Berry

a może coś bardziej owocowego? Bardzo jagodowa, bardzo owocowa kawa z Etiopii to dobry wybór dla wszystkich, którzy nie boją się nowych smaków.



Figa Coffee Brazylia Monte Carmelo

słodka kawa, o orzechowym profilu prosto z Brazylii, dobra jako codzienna kawa pod przelew.



Bracia Ziółkowscy Rwanda Kivu Szybki Przelew

kwiatowa, słodka i owocowa Rwanda do alternatywnych metod parzenia kawy to świetna propozycja dla fanów codziennej, prostej w obsłudze, smacznej kawy.

Zgarnij wiosennego e-booka i 20 zł rabatu!

Zapisz się do newslettera Coffeedesk i odbierz darmowego e-booka w wiosennej edycji – pełnego inspirujących przepisów na kawę i herbatę. Dodatkowo otrzymasz kod rabatowy o wartości 20 zł na Twoje zakupy! Bądź również za bieżąco z naszymi nowościami, promkami i akcjami specjalnymi.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Rabat przy zakupach za minimum 199 zł, zniżka jest jednorazowa i nie łączy się z innymi promocjami.