Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Najlepsze kawy brazylijskie — które ziarna polecamy? Ranking

Bardzo dawno temu, kiedy jeszcze pracowałam w kawiarni na Bajkowym, na szybkim przelewie zazwyczaj stały Etiopia Guji i Brazylia Fortaleza, a przynajmniej tak to pamiętam. „Kwaśna” kawa i klasyczna kawa. Ilekroć do kawiarni przychodził ktoś świeży w kawie, proponowaliśmy mu przelew z Brazylii. Kawa z tego kraju uchodzi za klasyczną, niekontrowersyjną, taką która zasmakuje nieprzyzwyczajonemu do kawy specialty nowicjuszowi.

Najlepsze kawy brazylijskie w Coffeedesk! Ranking

Najlepsza kawa z Brazylii jest doceniania nie tylko przez początkujących kawoszy, również bardziej wkręceni w kawę mogą odnaleźć w klasycznej Brazylii to co najbardziej pożądane w kawie — harmonię smaków i aromatów zamkniętą w filiżance. Poniżej znajdziecie kilka coffeedeskowych klasyków, które sprawdzą się na każdą okazję.


Hard Beans Brazylia Samambaia


Hard Beans Brazylia Samambaia to jeden z klasyków, występujący w dwóch wersjach — do metod przelewowych i ciśnieniowych. W jasno palonej, idealnej do przelewu, odnajdziecie herbatniki, mleczną czekoladę i jabłka. Na dobry początek przygody ze specialty, albo po prostu na dobry początek dnia. Średnio palona — do ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki — zachwyci nutami nugatu, orzechów i czerwonych jabłek.


Heresy Antidotum


Najlepsza kawa ziarnista brazylijska dla prawdziwych, kawowych heretyków? Antidotum to wynik bezpośredniej współpracy z małą kooperatywą kawową z Brazylii, która dostarczyła Heresy najbardziej klasyczne ziarna z Brazylii jak to tylko możliwe — orzechy, czekolada, prawie nutella w płynie, kwasowość niemalże nieobecna.


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki to kolejny klasyk dostępny w wersjach do metod przelewowych — dripa, AeroPressu, Chemexa, french pressa i ekspresów przelewowych — i ciśnieniowych — ekspresów ciśnieniowych oraz kawiarek. Obie charakteryzują się niską kwasowością i czekoladową słodyczą, która z pewnością przypadnie do gustu.


Johan & Nyström Bold Statement


Johan & Nyström Bold Statement to kontynuacja kultowych ziaren od szwedzkiej palarni, za którymi pewnie wielu wzdycha z sentymentem. Ziarna typu: zawsze wyjdzie, wystarczy zalać gorącą wodą, a wypłyną nam słodkie migdały, czekolada i orzechy laskowe.

Gatunki kawy brazylijskiej – jakie ziarna najczęściej się pija?

Brazylijska gospodarka kawą stoi, produkując niemal 30% światowego zapotrzebowania na kawę! Najczęściej uprawiany gatunek kawy brazylijskiej to Arabika, która stanowi około 80% upraw, a pozostałe 20% to Robusta. Arabika jest znacznie bardziej złożona w smaku, ma mniej kofeiny, a jej uprawa jest dość wymagająca ponieważ ta odmiana najlepiej czuje się na wysokościach, powyżej 1000 m. n.p.m. gdzie nie grożą jej insekty i choroby. Robusta z kolei jest stonowana w smaku, bardziej kofeinowa i doskonale łączy się z mlekiem.

Heresy Antidotum FIL 252g, kawa ziarnista

Producent: HERESY

Data palenia: 17.12.2024

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy!Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu.Kraj pochodzenia ziarna: BrazyliaProducent: 20 członków kooperatywy San CoffeeFarma: San CoffeeOdmiana: mundo novo, topazio, catuaiObróbka: naturalPołożenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m.OBRÓBKA20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób.FARMASan Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy!OPINIA ROASTERAW filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi!OPAKOWANIEKawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Instytut Kawy - Brazylia Cerrado Espresso 250g

Producent: INSTYTUT KAWY

Data palenia: 07.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii wypalona przez Instytut Kawy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do orzechów i karmelu.Kraj pochodzenia: BrazyliaRegion: CerradoOdmiana: Mundo NovoMetoda obróbki: Pulped NaturalPołożenie upraw: 800 - 1000 m n.p.m.
Giovannacci Caffe - Brazylia Natural Carbon Neutral Espresso 1kg

Producent: GIOVANNACCI CAFFE

Kawa ziarnista pochodząca z Brazylii, wypalana przez włoską palarnię Giovannacci Caffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W jej smaku można wyczuć nuty kakao i orzechów laskowych.Kraj pochodzenia: BrazyliaRegion: Cerrado
Bracia Ziółkowscy Włoskie Espresso 250g, kawa ziarnista

Producent: BRACIA ZIÓŁKOWSCY

Data palenia: 03.02.2025

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty pochodząca z Brazylii i Indii, wypalona przez palarnię Bracia Ziółkowscy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku można wyczuć ciemną czekoladę i orzechy.Kraj pochodzenia ziaren: Brazylia (70%) / Indie (30%)
Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki ESP 500g, kawa ziarnista

Producent: AUDUN

Data palenia: 03.03.2025

Ziarno jakości speciality pochodzące z Brazylii, wypalane przez Mistrza Świata Roasterów 2015, Auduna Sorbottena. Kawa palona w średnim stopniu, przeznaczona do espresso i kawiarek. Charakteryzuje się intensywną czekoladowo-orzechową słodyczą oraz niską kwasowością.Rodzina Miaki zajmuje się uprawą kawy już od ponad 40 lat. Pokolenie, które obecnie zajmuje się uprawami, czerpało wiedzę od swoich rodziców oraz posiłkowało się studiami w kierunku upraw. Plantacje są prowadzone z dbałością o środowisko naturalne, dzięki czemu część farm zdobyła certyfikację UTZ oraz Rainforest Alliance.Kraj: BrazyliaRegion: Minas GeraisWysokość: 1050 - 1250 m n.p.m.Odmiana: Yellow BourbonProces: Pulped natural
Instytut Kawy - Brazylia Pulped Natural Espresso 1kg

Producent: INSTYTUT KAWY

Data palenia: 03.03.2025

Kawa ziarnista jakości specialty z Brazylii wypalona przez Instytut Kawy. Palona w średnim stopniu, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W jej smaku pojawiają się nuty zbliżone do orzechów i karmelu.Kraj pochodzenia: BrazyliaRegion: CerradoOdmiana: Mundo NovoMetoda obróbki: Pulped NaturalPołożenie upraw: 800 - 1000 m n.p.m.
COFFEE PLANT - Brazylia Lua Roxa Espresso 1kg

Producent: COFFEE PLANT

Data palenia: 21.01.2025

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w polskiej palarni COFFEE PLANT. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty wanilii, orzechów i białej czekolady.Kraj pochodzenia kawy: BrazyliaRegion: Minas Gerais, CerradoOdmiana: Bourbon, Mudo NuovoMetoda obróbki: NaturalPołożenie upraw: 800 - 1300 m n.p.m.SMAKLua Roxa to idealna kawa brazylijska do espresso. Satysfakcjonuje swoją słodyczą, która przypomina czekoladę deserową. Choć aromat jest delikatny, przywołuje na myśl coś w rodzaju mlecznego napoju orzechowego. Pojawia się również aromat wanilii, a także delikatny, owocowy niuans. Suszone owoce stanowią świetne uzupełnienie klasycznej Brazylii. Z mlekiem nabiera bogatszego posmaku migdałowego. Im więcej kawa, tym bogatszy smak. Mimo szerokiego profilu, Lua Roxa pozostaje kawą dla każdego, kto kocha klasyczny smak espresso.OBRÓBKATradycyjna obróbka dla regionu. Klasyk w przypadku kaw brazylijskich. Można powiedzieć, że to nic nowego. Do czasu… aż się jej spróbuje. Cały owoc kawowca jest czyszczony i umieszczany na słońcu do wysuszenia. Plantacje kawowe w Brazylii są bardzo wymagające pod względem ilości miejsca przeznaczonego do produkcji oraz liczby pracowników. Gdy zrozumie się, że obróbka Natural nie jest taką oczywistością, jaką mogłaby się wydawać, zaczyna się dostrzegać powody, dla których Lua Roxa jest tak słodkim, lekkim ziarnem. Pochodzenie i jakość produkcji to kluczowe elementy tej kawy.PLANTACJANazwa tej kawy jest niezwykle urokliwa. Dosłownie oznacza „fioletowy księżyc”. Na jej logo widnieje również ten motyw, oświetlający drzewko kawowe. Ziarno pochodzi z regionu Cerrado Mineiro i zostało wyprodukowane przez wiele plantacji. Dominują tam odpowiednio określone pory roku, takie jak gorące, wilgotne lato oraz dość przyjemna, sucha zima. To odpowiedni klimat dla kawy, dlatego nic dziwnego, że pochodzi stamtąd tak wiele kaw o dobrej jakości.PARZENIELua Roxa nie posiada dużej kwasowości. Nie jest trudna do zaparzenia, ale warto zwrócić uwagę na uzysk (ostateczną objętość kawy). Kawa bardzo przyjemnie smakuje przy użyciu 18 g i parzeniu do uzyskania 38-40 g. Większy stosunek wody do kawy powoduje, że pogłębia się jej lekkość i słodycz smaku, nie tracąc jednocześnie poczucia gęstości. Czas parzenia wynosi 30 sekund.

Czym wyróżnia się kawa z Brazylii?

Najlepsza kawa brazylijska, czyli taka z plantacji specialty, gdzie ziarna są starannie selekcjonowane, poddawane starannej obróbce, a na koniec trafiają do naszych palarni, wyróżnia się przede wszystkim dość łagodnym profilem, który zazwyczaj orbituje wokół smaków słodkich, czekoladowych, orzechowych. Dzięki temu kawa z Brazylii sprawdzi się idealnie jako kawa na początek przygody z ziarnami specialty.

Podsumowanie

Wybierając najlepszą kawę brazylijską pamiętajcie o tym jaką metodą parzycie kawę. Jeśli używacie ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki, polecamy sięgnąć po kawę paloną w stopniu średnim lub ciemnym. Użytkownikom dripa, AeroPressu, Chemexa, french pressu oraz ekspresu przelewowego radzimy jednak wybrać kawy wypalane jasno. Kawy z Brazylii kojarzą się ze smakami czekolady, orzechów, suszonych owoców, dzięki czemu są polecane jako klasyczne kawy, które posmakują większości. Zdarzają się oczywiście wyjątki i szalone Brazylie, do których poszukiwań i odkrywania również zachęcamy.


Zobacz również