Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Najlepsze kawy brazylijskie — które ziarna polecamy? Ranking

Bardzo dawno temu, kiedy jeszcze pracowałam w kawiarni na Bajkowym, na szybkim przelewie zazwyczaj stały Etiopia Guji i Brazylia Fortaleza, a przynajmniej tak to pamiętam. „Kwaśna” kawa i klasyczna kawa. Ilekroć do kawiarni przychodził ktoś świeży w kawie, proponowaliśmy mu przelew z Brazylii. Kawa z tego kraju uchodzi za klasyczną, niekontrowersyjną, taką która zasmakuje nieprzyzwyczajonemu do kawy specialty nowicjuszowi.

Najlepsze kawy brazylijskie w Coffeedesk! Ranking

Najlepsza kawa z Brazylii jest doceniania nie tylko przez początkujących kawoszy, również bardziej wkręceni w kawę mogą odnaleźć w klasycznej Brazylii to co najbardziej pożądane w kawie — harmonię smaków i aromatów zamkniętą w filiżance. Poniżej znajdziecie kilka coffeedeskowych klasyków, które sprawdzą się na każdą okazję.


Hard Beans Brazylia Samambaia


Hard Beans Brazylia Samambaia to jeden z klasyków, występujący w dwóch wersjach — do metod przelewowych i ciśnieniowych. W jasno palonej, idealnej do przelewu, odnajdziecie herbatniki, mleczną czekoladę i jabłka. Na dobry początek przygody ze specialty, albo po prostu na dobry początek dnia. Średnio palona — do ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki — zachwyci nutami nugatu, orzechów i czerwonych jabłek.


Heresy Antidotum


Najlepsza kawa ziarnista brazylijska dla prawdziwych, kawowych heretyków? Antidotum to wynik bezpośredniej współpracy z małą kooperatywą kawową z Brazylii, która dostarczyła Heresy najbardziej klasyczne ziarna z Brazylii jak to tylko możliwe — orzechy, czekolada, prawie nutella w płynie, kwasowość niemalże nieobecna.


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki


Audun Coffee Brazylia Fazenda Rainha Miaki to kolejny klasyk dostępny w wersjach do metod przelewowych — dripa, AeroPressu, Chemexa, french pressa i ekspresów przelewowych — i ciśnieniowych — ekspresów ciśnieniowych oraz kawiarek. Obie charakteryzują się niską kwasowością i czekoladową słodyczą, która z pewnością przypadnie do gustu.


Johan & Nyström Bold Statement


Johan & Nyström Bold Statement to kontynuacja kultowych ziaren od szwedzkiej palarni, za którymi pewnie wielu wzdycha z sentymentem. Ziarna typu: zawsze wyjdzie, wystarczy zalać gorącą wodą, a wypłyną nam słodkie migdały, czekolada i orzechy laskowe.

Gatunki kawy brazylijskiej – jakie ziarna najczęściej się pija?

Brazylijska gospodarka kawą stoi, produkując niemal 30% światowego zapotrzebowania na kawę! Najczęściej uprawiany gatunek kawy brazylijskiej to Arabika, która stanowi około 80% upraw, a pozostałe 20% to Robusta. Arabika jest znacznie bardziej złożona w smaku, ma mniej kofeiny, a jej uprawa jest dość wymagająca ponieważ ta odmiana najlepiej czuje się na wysokościach, powyżej 1000 m. n.p.m. gdzie nie grożą jej insekty i choroby. Robusta z kolei jest stonowana w smaku, bardziej kofeinowa i doskonale łączy się z mlekiem.

Darmowa dostawa
Hard Beans x Coffeedesk Brazylia Campo das Vertentes ESP 3kg, kawa ziarnista

Producent: Hard Beans

Data palenia: 04.06.2024

Produkt dla kawiarni.
Promocja
Figa Coffee - Brazylia Monte Carmelo Espresso 250g

Producent: Figa Coffee

Data palenia: 26.09.2024

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona we wrocławskiej palarni Figa Coffee. Średnio palona, idealna do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, orzechów oraz karmelu. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Cerrado, Monte Carmelo, Chapadao de Ferro Producent: Acacio Jose Dianin, Cesara Jordao, Helio Tutida Metoda obróbki: Natural Odmiana: Paraiso MG, Mundo Novo Położenie upraw: 800 - 1300 m n.p.m.
Najniższa cena: 30,90 zł
37,00 zł
Heresy - Antidotum Filter 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 16.07.2024

Jakieś 75% całej kawy produkowanej na świecie pochodzi z Brazylii, zdecydowana większość to komercyjne wielkie blendy z całego regionu. W świecie kawy speciality też mamy z nimi do czynienia. Dlatego stworzyliśmy Antidotum, kawę która jest odtrutką na zalew santosów, cerradów, i innych kaw, dalekich od transparentności i ukazywania roli producenta w całym procesie. Dla fanów klasyki, którzy nie odpuszczają sobie jakości. Dla tych, co cenią prawdziwy fair trade. Pierwsza klasyczna Brazylka w ofercie Heresy! Kawa ziarnista jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona jasno, przeznaczona do przelewowych metod parzenia lub zalania w kubku. Profil o klasycznym brazylijskim smaku, z nutami orzechowo-czekoladowymi, w najbardziej jakościowym wydaniu. Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Producent: 20 członków kooperatywy San Coffee Farma: San Coffee Odmiana: mundo novo, topazio, catuai Obróbka: natural Położenie upraw: 900 - 1200 m n.p.m. OBRÓBKA 20 producentów, ta sama, skalibrowana między nimi, naturalna technika obróbki. Dzięki ścisłej współpracy i sztywniutkim standardom każdy z lotów jest przeprocesowany i wysuszony  w niemalże identyczny sposób. FARMA San Coffee to ewenement w Brazylii. Większość kooperatyw w tym kraju zrzesza setki lub tysiące producentów, których rola nierzadko ogranicza się jedynie do dostarczenia kawy, rach-ciach i cześć. San Coffee to tylko 20 producentów, którzy są w tym samym czasie właścicielami firmy, z równo rozłożonymi udziałami po 5%. Pracujemy z nimi od samego początku Heresy, prezentując owocowe mikroloty jak Taquaral, Campo Alegre czy Samambaia. Tym razem czas na klasyczny owoc ich pracy! OPINIA ROASTERA W filiżance najbardziej klasycznie, jak się da. Kwasowość praktycznie niewidoczna, w roli szarej eminencji. Czekolada i orzechy w płynie. No wiesz o co chodzi! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Promocja
Figa Coffee - Brazylia Monte Carmelo Filter 250g

Producent: Figa Coffee

Data palenia: 26.09.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w wrocławskiej palarni Figa Coffee. Palona jasno, idealna do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W smaku wyczuwalne są nuty czekolady, orzechów oraz karmelu. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Cerrado, Monte Carmelo, Chapadao de Ferro Producent: Acacio Jose Dianin, Cesara Jordao, Helio Tutida Metoda obróbki: Natural Odmiana: Paraiso MG, Mundo Novo Położenie upraw: 800 - 1300 m n.p.m.
Najniższa cena: 30,90 zł
37,00 zł
Coffeelab - Brazylia Cemorrado Chocolate Edition Espresso 250g

Producent: Coffeelab

Data palenia: 02.09.2024

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku pojawiają się nuty czekolady oraz nugatu. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Cerrado, Mogiana Metoda obróbki: Natural Odmiana: Mundo Nuovo, Catuai
Hard Beans - Brazylia Samambaia Natural in a Pile Filter 250g

Producent: Hard Beans

Data palenia: 06.08.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalana przez polską palarnię Hard Beans. Palona jasno, sprawdzi się do ekspresu przelewowego, dripa, Chemexa, AeroPressa, French Pressa, oraz innych alternatywnych metod parzenia. W jej smaku można wyczuć nuty pieczonej brzoskwini, karmelu i czereśni.   Kraj pochodzenia ziarna: Brazylia Region: Campo das Vertentes Farma: Fazenda Samambaia Producent: Cambraia Metoda obróbki: Natural in a pile Odmiana: Yellow Catucai Położenie upraw: 1200 m n.p.m. O FARMIE Fazenda Samambaia od ponad stu lat należy do rodziny Cambraia. Jej początki sięgają wczesnych etapów uprawy kawy w regionie Campo das Vertentes w stanie Minas Gerais. Oprócz nietuzinkowych kaw, Samambaia stawia na zrównoważony rozwój oraz odpowiedzialność społeczną i środowiskową. Nieustannie inwestuje w szkolenia dla zespołu oraz innowacje w rolnictwie. Plantacja jest inspiracją dla innych producentów kawy w regionie. Odmiana Catucai jest krzyżówką Catuai i Icatu. Catucai może być zarówno żółta, jak i czerwona i jest dobrze znana ze swojej wysokiej produktywności i plonów. Proces ten jest bardzo prosty i polega na ułożeniu wiśni kawowca w stosy (wysokość 30-40 cm) na podwyższonych stołach. Stos spowalnia proces suszenia, ponieważ ziarna mają mniejszy kontakt ze światłem słonecznym, to z kolei  zwiększa prędkość fermentacji. Cały proces może zająć od 24 do 48 godzin, aż do momentu, gdy temperatura wiśni osiąga około 38oC. Po zakończeniu fermentacji, wiśnie ponownie równomiernie rozprowadza się cienkimi warstwami, aby dokończyć suszenie. PRZEPIS 65 g kawy na 1 litr wody Temperatura: 93 °C Mielenie: średnio-grube Czas parzenia: 3:45 minut Metoda: Ekspres przelewowy: - przepłucz filtr wodą przed wsypaniem kawy - zamieszaj kawę w dzbanku przed przelaniem do filiżanki Ekspres ciśnieniowy: - ustaw młynek na drobne mielenie - czas ekstrakcji powinien wynosić 20-30 sekund  
Giovannacci Caffe - Brazylia Natural Carbon Neutral Espresso 1kg

Producent: Giovannacci Caffe

Kawa ziarnista pochodząca z Brazylii, wypalana przez włoską palarnię Giovannacci Caffe. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się doskonale do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W jej smaku można wyczuć nuty kakao i orzechów laskowych. Kraj pochodzenia: Brazylia Region: Cerrado

Czym wyróżnia się kawa z Brazylii?

Najlepsza kawa brazylijska, czyli taka z plantacji specialty, gdzie ziarna są starannie selekcjonowane, poddawane starannej obróbce, a na koniec trafiają do naszych palarni, wyróżnia się przede wszystkim dość łagodnym profilem, który zazwyczaj orbituje wokół smaków słodkich, czekoladowych, orzechowych. Dzięki temu kawa z Brazylii sprawdzi się idealnie jako kawa na początek przygody z ziarnami specialty.

Podsumowanie

Wybierając najlepszą kawę brazylijską pamiętajcie o tym jaką metodą parzycie kawę. Jeśli używacie ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki, polecamy sięgnąć po kawę paloną w stopniu średnim lub ciemnym. Użytkownikom dripa, AeroPressu, Chemexa, french pressu oraz ekspresu przelewowego radzimy jednak wybrać kawy wypalane jasno. Kawy z Brazylii kojarzą się ze smakami czekolady, orzechów, suszonych owoców, dzięki czemu są polecane jako klasyczne kawy, które posmakują większości. Zdarzają się oczywiście wyjątki i szalone Brazylie, do których poszukiwań i odkrywania również zachęcamy.


Zobacz również