Mocna, wyrazista, bez kompromisów – ranking najlepszych kaw robusta
Dla niektórych robusta kojarzy się wyłącznie ze spaloną na węgiel, słabej jakości kawą we włoskim stylu. Dla innych robusta to synonim dobrej kawy, która smakuje, tak jak powinna, bez owocowych wariacji, wyraźnie i wytrwanie. Jaka jest najlepsza kawa robusta i jak ją parzyć?
Czym charakteryzuje się kawa robusta? Poznaj jej unikalne cechy!
Robusta jest jednym z dwóch gatunków kawy obok arabiki. Choć ta druga cieszy się większą popularnością, to robusta ma swoje niezaprzeczalne zalety.
- Robusta jest prostsza w hodowli — może rosnąć niżej położonych plantacjach niż arabika dzięki wysokiej odporności na choroby, pasożyty i zmiany pogody.
- Dzięki mniejszym wymaganiom hodowlanym robusta jest też dużo tańsza niż arabika — często nawet o połowę.
- Choć robusta nie posiada tak złożonego profilu smakowego jak arabika, to zawiera w sobie dwa razy więcej kofeiny! Wyższa zawartość kofeiny odpowiada za charakterystyczną goryczkę w robuście.
- Smak robusty — ciężki, goryczkowy, orzechowo-czekoladowy, doskonale łączy się z mlekiem.
Robusta vs. arabika – jakie są kluczowe różnice między tymi kawami?
Choć wiele dzieli te dwa gatunki kawy, to umiejętne ich połączenie daje naprawdę ciekawe rezultaty, zwłaszcza w kawach przeznaczonych do espresso. Dla największych fanów kofeiny i wytrwanego smaku dobrze sprawdzi się 100% robusta. Popularne są także mieszanki arabiki z robustą w różnych proporcjach — 50/50, 70/30, 80/20, 85/15, 90/10, która pozwalają na zachowanie odpowiedniego balansu pomiędzy dwoma światami — owocowej, kwasowej arabiki i nieco mroczniejszej i wytrawnej robusty. Tam gdzie występuje przewaga robusty, kawy będą miały bardziej goryczkowy, cięższy profil, ale doskonale połączą się z mlekiem.
- Arabika jest bardziej dziką rośliną, wymagającą upraw na wysokości 700-2100 metrów nad poziomem morza i specyficznego klimatu, podczas gdy skromna robusta radzi sobie doskonale niżej i poddaje się hodowli bardziej niż arabika.
- Choć przyjmuje się, że to arabika jest lepszą, bardziej złożoną w smaku kawą, to najlepsza kawa robusta może być smaczniejsza niż słabej jakości arabika.
- Arabika zazwyczaj posiada owocowo-kwiatowe nuty smakowe, a robusta zawiera sporo wytrawnej goryczy i czekoladowo-orzechowych wątków smakowych.
Jak parzyć kawę robusta, aby wydobyć jej moc i aromat?
Najlepsza kawa robusta sprawdzi się w metodach ciśnieniowych takich jak ekspres lub kawiarka. Parzenie jej nie powinno sprawić nam większego kłopotu jeśli będziemy stosować się do kilku prostych zasad.
Parzenie kawy w kawiarce:
- Aby przygotować kawę w kawiarce zaczynamy od drobnego zmielenia kawy, którą wsypujemy do sitka.
- Dolną część kawiarki napełniamy filtrowaną wodą.
- Wkładamy sitko z kawą, zakręcamy kawiarkę i stawiamy na płycie grzewczej.
Ważne, aby przygotowywać zawsze pełną kawiarkę — wlanie zbyt małej ilości wody i kawy, spowoduje, że proces ekstrakcji nie będzie przebiegał poprawnie.
Parzenie kawy w ekspresie kolbowym:
- Aby przygotować espresso w ekspresie kolbowym warto pamiętać o podstawowej zasadzie, że uzysk naszego naparu powinien być dwa razy większy niż doza kawy.
- Zatem 20 gramów kawy powinno dać około 40 mililitrów espresso.
- Kawę mielimy tak drobno, aby czas parzenia przebiegał w granicach 25-40 sekund.
Najlepsza kawa robusta – które ziarna zapewnią intensywny smak?
Bialetti - Esperto Grani Intenso
to najlepsza kawa robusta dla fanów wyrwanego smaku i tych, którzy potrzebują sporej dawki kofeiny. Ta stuprocentowa robusta z pewnością postawi Was na nogi.
CoffeeLab Forza Blend
to blend z przewagą arabiki, jakości specialty. Dodatek robusty sprawia, że kawa traci na kwasowości, a za to zyskuje na kofeinie i nutach gorzkiej czekolady.