Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jak zrobić kawę w kawiarce? Parzenie krok po kroku

Kawiarka. Mokka. Moka. Kafetiera… Nazw wiele, ale zawsze chodzi o to samo. Niepozorny, dwuczęściowy czajniczek, stawiany na kuchence, dzięki któremu możemy przygotować esencjonalną, pachnącą kawę w kilka minut. Jeśli wybierzecie odpowiedni model i świeżą kawę oraz będziecie się trzymać kilku podstawowych zasad, uda się Wam zaparzyć napar, który zachwyci każdego. Pomożemy Wam w tym – oto nasze porady dotyczące tego, jak zaparzyć kawę w kawiarce!

Darmowa dostawa Nowość
Bialetti zestaw kawiarka New Venus 6tz + kawa Classico 250g gratis

Producent: BIALETTI

Nowość
Bialetti - Kawiarka Moka Express 4tz Shell Cafe

Producent: BIALETTI

Darmowa dostawa Nowość
Bialetti Moka Express 6tz zestaw 27szt + display WWF

Producent: BIALETTI

Darmowa dostawa
Zestaw kawiarka Bialetti Venus 6tz + kawa Nocciola 250g + kawa Classico 250g gratis

Producent: BIALETTI

Promocja
Bialetti New Venus 4tz

Producent: BIALETTI

Kawiarka New Venus to nowa wersja jednego z najpopularniejszych modeli światowego lidera kawiarek, firmy Bialetti. Nową wersję charakteryzuje odświeżony wygląd - zmienił się kształt górnego zbiornika, przykrywki oraz uchwytu. Ścianki dolnego zbiornika są także o 20% grubsze niż w poprzedniej wersji. Model Bialetti Venus 4tz służy do jednoczesnego zaparzenia 4 filiżanek espresso (ok. 170 ml). Pojemność całkowita to 210 ml. Aby przygotować prawdziwe, włoskie espresso potrzebujesz jedynie tej kawiarki, dobrej kawy i kilku minut! • Konstrukcja: Opływowy kształt i oryginalny design sprawiają, że Bialetti Venus może być świetną ozdobą każdej kuchni. Rewelacyjny wygląd łączy się tu z funkcjonalnością. Sprzęt wykonany jest z polerowanej stali nierdzewnej oraz posiada rączkę z tworzywa sztucznego w kolorze czarnym. Stal nierdzewna wpływa na smak kawy w mniejszym stopniu niż aluminium, a ergonomiczny kształt uchwytu zapewnia wygodne nalewanie przygotowanego espresso. • Użytkowanie: Bialetti Venus może być używana na palnikach gazowych, elektrycznych oraz indukcyjnych (od rozmiaru 4tz wzwyż). Produkt należy ustawiać tak, aby rączka znajdowała się poza zasięgiem źródła ciepła. Kawiarkę należy myć ręcznie, bez użycia detergentów. Nie nadaje się do mycia w zmywarce. Wybierając rozmiar kawiarki należy pamiętać, że przy każdym zaparzaniu należy przygotować ilość kawy określoną przez producenta. • Jak działa moka? Kawiarka składa się z górnego zbiornika z uszczelką, filtra oraz dolnego zbiornika. Zmielone ziarna kawy umieszczamy w filtrze, nalewamy wody do dolnego zbiornika poniżej poziomu zaworu bezpieczeństwa i łączymy ze sobą wszystkie elementy. Stawiamy kawiarkę na kuchence i czekamy parę minut. Gorąca woda przemieści się do górnego zbiornika, przepływając przez zmielone ziarna. Pyszne i aromatyczne espresso jest gotowe!  
Najniższa cena: 146,90 zł
209,00 zł
Darmowa dostawa
Bialetti - Exclusive - Moka Induction 4tz Czerwona

Producent: BIALETTI

Moka Induction 4tz Exclusive to nowa wersja jednego z najbardziej klasycznych modeli kawiarek Bialetti. Wyjątkową cechą tej kawiarki jest konstrukcj łącząca stal i alimunium - w rezultacie model działa na wszystkich typach palników, łącznie z indukcją. Kawiarka pochodzi z serii Bialetti Exclusive, będącej swego rodzaju odkryciem tradycyjnego stylu produktów tej włoskiej marki na nowo. Seria nawiązuje do klasyki, wprowadzając jednocześnie świeże, ekskluzywne formy. Moka Induction 4tz służy do jednoczesnego zaparzenia 4 filiżanek espresso (około 150ml kawy). Pojemność całkowita to 180ml. • Konstrukcja: Moka Induction to eleganckie połączenie klasycznej kawiarki z ekstrawaganckim designem. Decydując się na tę kawiarkę wybierasz świetne narzędzie do parzenia kawy o nietuzinkowych walorach estetycznych. Rączka i dodatkowy uchwyt z silikonu w kolorze czarnym zapewniają wygodę przenoszenia i serwowania gotowego trunku. Górny zbiornik kawiarki jest wykonany z aluminium, natomiast dolny ze stali (zewnętrza ścianka) ora z aluminium (wewnętrzna ścianka). • Użytkowanie: Bialetti Moka Induction może być używana na kuchenkach gazowych, elektrycznych i indukcyjnych (zależne od typu płyty grzewczej). Produkt należy ustawiać tak, aby rączka znajdowała się poza zasięgiem źródła ciepła. Kawiarkę należy myć ręcznie, bez użycia detergentów. Nie nadaje się do mycia w zmywarce. Wybierając rozmiar kawiarki należy pamiętać, że przy każdym zaparzaniu należy przygotować ilość kawy określoną przez producenta. • Jak działa moka? Kawiarka składa się z górnego zbiornika z uszczelką, filtra oraz dolnego zbiornika. Zmielone ziarna kawy umieszczamy w filtrze, nalewamy wody do dolnego zbiornika poniżej poziomu zaworu bezpieczeństwa i łączymy ze sobą wszystkie elementy. Stawiamy kawiarkę na kuchence i czekamy parę minut. Gorąca woda przemieści się do górnego zbiornika przepływając przez zmielone ziarna. Pyszne i aromatyczne espresso jest gotowe!  
Promocja
Zestaw 2x napój roślinny + kawiarka

Producent: BIALETTI

Oatly - Napój owsiany Barista Edition 1L - Napój owsiany Oatly Barista Edition to świetny dodatek do porannego musli, owsianki i koktajli owocowych. Ma on wiele zastosowań – jest doskonałym składnikiem deserów, śniadań czy napojów (np. kakao, kawy) oraz stanowi idealną bazę do zup i sosów. Dobrze sprawdzi się jako składnik ciast, naleśników oraz wszelkich innych przepisów wymagających wykorzystania mleka krowiego. Bialetti New Venus 4tz - Kawiarka New Venus to nowa wersja jednego z najpopularniejszych modeli światowego lidera kawiarek, firmy Bialetti. Nową wersję charakteryzuje odświeżony wygląd - zmienił się kształt górnego zbiornika, przykrywki oraz uchwytu. Ścianki dolnego zbiornika są także o 20% grubsze niż w poprzedniej wersji. Model Bialetti Venus 4tz służy do jednoczesnego zaparzenia 4 filiżanek espresso (ok. 170 ml). Pojemność całkowita to 210 ml.
230,80 zł
Ostatnie sztuki Darmowa dostawa
Bialetti - Exclusive - Moka Express 6tz Srebrna

Producent: BIALETTI

Moka Express Exclusive to limitowana wersja najbardziej klasycznego modelu światowego lidera wśród producentów kawiarek, firmy Bialetti. To właśnie ta kawiarka w oryginalnej kolorystyce rozsławiła włoskiego producenta. Do dziś jest to najpopularniejszy model moki na świecie, o czym świadczy już ponad 200 milionów wyprodukowanych egzemplarzy. Kawiarka pochodzi z serii Bialetti Exclusive, będącej swego rodzaju odkryciem tradycyjnego stylu produktów tej włoskiej marki na nowo. Seria nawiązuje do klasyki, wprowadzając jednocześnie świeże, ekskluzywne formy. Model Bialetti Moka Express 6tz służy do jednoczesnego zaparzenia 6 filiżanek espresso (ok. 250ml). Pojemność całkowita to 300ml. • Konstrukcja: Bialetti Moka Express 6tz to nie tylko niezwykle sprawne urządzenie do zaparzania kawy. Na uwagę zasługuje również niezwykle oryginalny wygląd tego sprzętu. Klasyczny model lidera wśród producentów kawiarek jest najpopularniejszy i to on sprawił, że włoski producent Bialetti stał się popularny na całym świecie! Ta doskonale prezentująca się kawiarka spełni zatem nie tylko funkcję praktyczną, ale również estetyczną - będzie na pewno stanowiła ciekawy dodatek aranżacyjny do każdej kuchni, bez względu na styl jej urządzenia. Odlewana z aluminium zachwyca jakością wykonania. Klasyczny, niezmieniony przez dziesięciolecia kształt będzie oryginalnym elementem każdej kuchni. Rączka i dodatkowy uchwyt z tworzywa sztucznego w kolorze czarnym zapewniają wygodę przenoszenia i serwowania gotowego trunku. Produkcja ma miejsce we Włoszech. • Użytkowanie: Bialetti Moka Express może być używana na palnikach gazowych oraz elektrycznych. Produkt należy ustawiać tak, aby rączka znajdowała się poza zasięgiem źródła ciepła. Kawiarkę należy myć ręcznie, bez użycia detergentów. Nie nadaje się do mycia w zmywarce. Wybierając rozmiar kawiarki należy pamiętać, że przy każdym zaparzaniu należy przygotować ilość kawy określoną przez producenta. • Jak działa moka? Warto również podkreślić, że korzystanie z tej kawiarki jest banalnie wręcz proste! Kawiarka składa się z górnego zbiornika z uszczelką, filtra oraz dolnego zbiornika. Zmielone ziarna kawy umieszczamy w filtrze, nalewamy wody do dolnego zbiornika poniżej poziomu zaworu bezpieczeństwa i łączymy ze sobą wszystkie elementy. Stawiamy kawiarkę na kuchence i czekamy parę minut. Gorąca woda przemieści się do górnego zbiornika przepływając przez zmielone ziarna. Pyszne i aromatyczne espresso jest gotowe!
Promocja
Bialetti - New Brikka 2023 2tz

Producent: BIALETTI

New Brikka to najnowsza wersja kawiarki Bialetti Brikka. To aluminiowa kawiarka ze specjalnym systemem, dzięki któremu osiągniesz rewelacyjną konsystencję kawy. Specjalny zaworek wytwarza cremę, której nie doświadczysz w zwykłej kawiarce. Najnowsza wersja została wyposażona w nową kolumnę z silikonowa membraną, która wytwarza jeszcze więcej pianki. New Brikka 2tz służy do jednoczesnego zaparzenia 2 filiżanek espresso (po ok. 50ml). Pojemność całkowita to 100 ml. Aby przygotować prawdziwe, włoskie espresso potrzebujesz jedynie tej kawiarki, dobrej kawy i kilku minut! • Konstrukcja: Odlewana z aluminium kawiarka zachwyca jakością wykonania. Klasyczny kształt oraz czarne uchwyty z tworzywa sztucznego. • Użytkowanie: Bialetti Brikka może być używana na palnikach gazowych oraz elektrycznych. Produkt należy ustawiać tak, aby rączka znajdowała się poza zasięgiem źródła ciepła. Kawiarkę należy myć ręcznie, bez użycia detergentów. Nie nadaje się do mycia w zmywarce. Wybierając rozmiar kawiarki należy pamiętać, że przy każdym zaparzaniu należy przygotować ilość kawy określoną przez producenta. • Jak działa moka? Kawiarka składa się z górnego zbiornika z uszczelką, filtra oraz dolnego zbiornika. Zmielone ziarna kawy umieszczamy w filtrze, nalewamy wody do dolnego zbiornika poniżej poziomu zaworu bezpieczeństwa i łączymy ze sobą wszystkie elementy. Stawiamy kawiarkę na kuchence i czekamy parę minut. Gorąca woda przemieści się do górnego zbiornika przepływając przez zmielone ziarna. Pyszne i aromatyczne espresso jest gotowe!
Najniższa cena: 249,99 zł
249,99 zł
Promocja
Bialetti Rainbow 3tz Zielona

Producent: BIALETTI

Rainbow to kolorowa seria światowego lidera wśród producentów kawiarek, firmy Bialetti. Wybierz odpowiednią dla siebie barwę i spraw, ze przygotowywanie ulubionej kawy będzie jeszcze przyjemniejsze!  Model Bialetti Rainbow 3tz służy do jednoczesnego zaparzenia 3 filiżanek espresso (po ok. 50ml). Pojemność całkowita to 150ml. Aby zaparzyć prawdziwe, włoskie espresso potrzebujesz jedynie tej kawiarki, dobrej kawy i kilku minut! • Konstrukcja: Rainbow to eleganckie połączenie klasycznej kawiarki z ekstrawaganckim designem. Decydując się na tę kawiarkę wybierasz świetne narzędzie do parzenia kawy o nietuzinkowych walorach estetycznych. Rainbow dostępna jest w kilku wersjach kolorystycznych. Rączka i dodatkowy uchwyt z tworzywa sztucznego w kolorze czarnym zapewniają wygodę przenoszenia i serwowania gotowego trunku. • Użytkowanie: Bialetti Rainbow może być używana na palnikach gazowych oraz elektrycznych. Produkt należy ustawiać tak, aby rączka znajdowała się poza zasięgiem źródła ciepła. Kawiarkę należy myć ręcznie, bez użycia detergentów. Nie nadaje się do mycia w zmywarce. Wybierając rozmiar kawiarki należy pamiętać, że przy każdym zaparzaniu należy przygotować ilość kawy określoną przez producenta. • Jak działa moka? Kawiarka składa się z górnego zbiornika z uszczelką, filtra oraz dolnego zbiornika. Zmielone ziarna kawy umieszczamy w filtrze, nalewamy wody do dolnego zbiornika poniżej poziomu zaworu bezpieczeństwa i łączymy ze sobą wszystkie elementy. Stawiamy kawiarkę na kuchence i czekamy parę minut. Gorąca woda przemieści się do górnego zbiornika przepływając przez zmielone ziarna. Pyszne i aromatyczne espresso jest gotowe!  
Najniższa cena: 102,90 zł
132,90 zł

Parzenie kawy w kawiarce – co będzie potrzebne?

Zatem jak parzyć kawę w kawiarce? Potrzebne będą kawa, woda i rzecz jasna kawiarka. Kawa do kawiarki powinna być zmielona drobno, ale nie aż tak drobno jak do ekspresu ciśnieniowego. Organoleptycznie, między palcami, trochę podobnie jak drobna sól kuchenna. Mielenie ma być tak dostosowane, by kawa podczas parzenia delikatnie się sączyła do górnej części, a nie gwałtownie się wylewała. Jednocześnie nie może być zbyt drobno, by sitko nie zatkało się i nie zablokowało ekstrakcji. Polecamy używać kawy świeżo mielonej, najlepiej chwilę przed parzeniem.


Ile kawy do kawiarki? Wszystko zależy od rozmiaru. Bardzo prostym i fajnym sposobem jest wsypanie ziaren do sitka i jego szczelne wypełnienie. Po zmieleniu takiej ilości, kawa powinna być równo z rantem sitka. Jaka woda do kawiarki? Najlepiej filtrowana. Niektórzy używają już ciepłej wody, żeby skrócić czas parzenia na kuchence, co może się przełożyć na mniejszą gorycz finalnego naparu. O tym jak wybrać kawiarkę przeczytacie w dalszej części artykułu.


Jak zaparzyć kawę w kawiarce

Jak używać kawiarki krok po kroku:

1. Wodę wlewamy do dolnej części kawiarki, ale nie do pełna! Niektóre urządzenia mają zaznaczoną wyraźną linię, ile wody powinniśmy użyć. Gdyby takiej granicy nie było, należy wlać nieco poniżej zaworu bezpieczeństwa.

2. Wkładamy sitko do dolnego pojemnika i wsypujemy zmieloną kawę. Sypiemy do pełna i delikatnie, przykładowo palcem, równamy powierzchnię zmielonej kawy. Nie ubijamy kawy, ani jej nie przyciskamy, chcemy tylko uzyskać równomierną powierzchnię i pozostawiamy czyste ranty (bez kawowych drobinek)


3. Zakręcamy górną część i stawiamy kawiarkę na źródle ciepła, na małej mocy palnika.

4. Wieczko warto pozostawić otwarte. Pozwoli to kontrolować proces parzenia. Gdy kawa zacznie wypływać po minucie–dwóch, zobaczymy na własne oczy, jak działa kawiarka. Ma to być powolny, spokojny strumień, spływający po wylewce. Należy unikać sytuacji, gdzie kawa gwałtownie pryska na boki. Oznacza to, że ekstrakcja jest zbyt gwałtowna, co może być spowodowane przez:

  • zbyt dużą moc palnika,
  • zbyt małą ilość kawy w sitku
  • zbyt grube zmielenie kawy.

5. Kiedy tylko strumień kawy zacznie zmieniać kolor na jasny słomkowy, będzie słychać charakterystyczne bulgotanie, należy natychmiast ściągnąć kawiarkę z kuchenki i od razu kawę przelać do filiżanek lub ostudzić dolny pojemnik kawiarki pod strumieniem zimnej wody. Jest to bardzo ważny punkt. Końcówka parzonej kawy w tej metodzie jest już mało przyjemna w smaku. Poza tym, dłuższe trzymanie kawiarki na źródle ciepła spowoduje, że kawa nabierze nieprzyjemnego, przypalonego smaku.

Teraz nie pozostaje nic innego, jak zrobić kawę w kawiarce!

Włoska klasyka otwarta na nowe doznania

Kawiarka to urządzenie zaprojektowane w latach 30. XX wieku dla Antonio Bialettiego, we Włoszech. Pomimo upływu już wielu lat, konstrukcja urządzenia nie zmieniła się, a parzenie kawy w kawiarce jest codziennością w wielu, nie tylko włoskich, domach. Jeśli zastanowisz się jak robić kawę w kawiarce, to mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Trafiłeś idealnie!
Oczywiście, Włosi jak to Włosi, nadal uważają, że mają najlepszą kawę na świecie, że klasyczne, włoskie mieszanki do espresso, ciemne i niezbyt przyjemnie pachnące to szczyt smaku. I takie kawy preferują w swoich kawiarkach. My jednak wiemy, że na włoskich kawach świat się nie kończy (choć, na przykład, kawy od Gardelliego przełamują stereotyp włoskich palarni), a kawiarka może służyć doskonale w połączeniu z innymi, świeżymi kawami.

Jak wybrać kawiarkę

Spoglądając na to, w ilu odsłonach kawiarka może występować, w głowie się kręci. Spokojnie, bez paniki. Ogarniemy to.
Od czego trzeba zacząć? Od dobrej inwestycji. To nie poradnik młodego przedsiębiorcy, ale tego tematu nie można pominąć, pisząc o kawiarce. Wchodząc do dowolnego marketu, czy przeglądając różne serwisy aukcyjne, na pewno zauważyliście, że kawiarka jest dostępna na wyciągnięcie ręki. Koszt 20 – 40 złotych to żaden wydatek i w ogóle szkoda zawracać sobie głowę (co najwyżej popukać się w czoło) modelami, które mogą kosztować powyżej 100 złotych. Niestety, takie założenie, to duży błąd.
Kawiarka, to urządzenie na którym nie warto oszczędzać. Oczywiście, trzeba podejść do tego racjonalnie, jednak inwestycja kilkudziesięciu złotych więcej nie tylko przełoży się na lepszy smak przygotowanej kawy, ale i może uchronić nasze zdrowie oraz kuchnię!
Podstawowym materiałem, z jakiego wykonana jest kawiarka to aluminium bądź stal. Te elementy poddawane są zmianom temperatury, mają kontakt z kawą i wodą. Zatem, wybierając kawiarkę, w której użyto złej jakości tanich stopów, ryzykujemy nie tylko tym, że kawa nabierze nieprzyjemnego metalicznego posmaku. To także ryzyko dla naszego zdrowia, bo do kawy będą uwalniały się związki, które potem wprowadzimy do swojego organizmu.

Ryzyko numer dwa, to zawór bezpieczeństwa. W dolnej części kawiarki, tam, gdzie wlewa się wodę, zamontowany jest specjalny wentyl. Nie jest on ozdobą. Pełni bardzo ważną funkcję – gdyby z jakiś powodów woda nie mogłaby się przedostać przez sitko i kawę do górnej części urządzenia, ciśnienie w dolnym zbiorniku zacznie gwałtownie rosnąć. Może się to zdarzyć, na przykład kiedy kawa będzie zbyt drobno zmielona, a moc palnika zbyt duża. Zawór ten powinien się otworzyć przy zbyt dużym ciśnieniu, dzięki czemu para będzie miała którędy uciec, bez szkód dla otoczenia.
Kawiarki nieznanego pochodzenia i przeciętnej jakości, mogą mieć ten wentyl tylko dla ozdoby. Słyszałem historie przynajmniej kilku osób, którym kawiarkę rozerwało na strzępy, oblewając wrzątkiem i kawą wszystko w promieniu kilku metrów. Szczęście, że akurat nikt nie stał w pobliżu, bo mogłoby się to skończyć gorzej. Tanie kawiarki to także śmierdzące, gumowe uszczelki.
Dlatego warto wybrać model z wyższej półki, od sprawdzonych producentów, takich jak Bialetti. Ich ceny zaczynają się od niecałych stu złotych, ale są warte każdej wydanej złotówki.

Jaki rozmiar kawiarki?

Rozmiar się liczy i nieprawdą jest, że im większy, tym lepszy… Nie, trzeba znaleźć ten optymalny, pod swoje potrzeby i możliwości. Kawiarka, to takie urządzenie, które za każdym razem musi być przygotowywane w pełnej, dedykowanej objętości. Czyli jeśli zdecydujecie się na kawiarkę rozmiaru 10 tz (najczęściej oznaczenie 1 tz przekłada się na 25-35 ml, czyli jedna filiżanka do espresso), bo raz na miesiąc wpadają znajomi, na kawę, a codziennie rano pijecie ją sami… Cóż, może być to za dużo dobrego. Zwłaszcza, że kawa z kawiarki cechuje się sporą intensywnością smaku oraz efektem pobudzenia.
Dlatego dobrze trzeba sobie przekalkulować rozmiar na własne potrzeby. Najczęstszym wyborem są te z oznaczeniem 3 tz. Na rynku można znaleźć specjalne sitka redukujące, są to jednak rozwiązania zastępcze. W skrócie chodzi o to, by nastąpiła poprawna ekstrakcja, kawa nie powinna w sitku pływać, tylko stawiać lekki opór wodzie. Jest to możliwe tylko przy sitku w pełni wypełnionym kawą.

Jak używać kawiarki w różnych kuchniach?

Aby kawiarka zaczęła działać, trzeba postawić ją na źródle ciepła, czyli kuchence gazowej czy indukcyjnej. Ci z Was, którzy mają klasyczny palnik gazowy mają najmniejszy problem. Kawiarki, które mogą być stawiane na gazie to zdecydowana większość w ofertach głównych graczy na rynku. Mając w kuchni indukcję, trzeba znaleźć model, który ma wyraźnie zaznaczoną możliwość używania na kuchence indukcyjnej. Przykładowo, może to być seria kawiarek Bialetti New Venus, ale są też inne, w różnych wzorach i rozmiarach. Nie macie ani kuchenki gazowej, ani indukcyjnej? Dostępne są także modele wpinane do gniazdka elektrycznego, jak na przykład Bialetti Moka Timer.

Kawa z kawiarki – przepisy

Skoro wyjaśniliśmy już sobie, jak działa kawiarka i jak zrobić kawę w kawiarce to teraz przyszedł czas na coś ekstra! Mamy dla Was kilka naszych ulubionych przepisów, gdzie wykorzystujemy kawę z kawiarki.

Tonic Espresso

Do jego przygotowania używamy mniejszej ilości wody, na przykład 20g kawy, a do dolnej części kawiarki wlać 35/40g wody (tak, by zmniejszyć celowo uzysk i wyciągnąć z kawy wszystkie ciekawe intensywne nuty). Dobór ziaren pozostawiam wam. Sugeruję celować w rześkość tak, by tonic espresso było jak najlżejsze, kwiatowo-herbaciane. Najlepiej sprawdzają się kawy z Etiopii, Kolumbii czy Kostaryki, które genialnie komponują się z tonikiem. Do szklanki typu long wrzucamy 2-3 kostki lodu, wypełniamy do 80% tonikiem i zaczynamy powoli lać kawiarkowe espresso. Ważne, by wylewać kawę po kostkach, aby oddzielić tonic od espresso, wtedy powstanie piękne, dwuwarstwowe odcięcie. Lej i mieszaj powoli! Tonic espresso lubi się wzburzyć.


Mexican Dream

Kolejne dwa przepisy lecą prosto od Basi Ciupińskiej. Dobrej jakości kakao, kawa specialty i mleko migdałowe – to brzmi jak dobry plan na gorący dzień. Na początek trzeba zaparzyć kawę w kawiarce (ciemniejszy roast pod espresso, dobrze siądą ziarna z Brazylii, Gwatemali lub Hondurasu). Mielimy 15 g kawy (10 klików na Comandante), do dolnej części kawiarki wlewamy 150 ml wody, parzymy! Następnie bierzemy się za przyrządzenie sosu czekoladowego. Bez obaw, to nie rocket sience: wystarczy połączyć ze sobą 2 łyżeczki kakao i 4 łyżeczki syropu z agawy oraz mini szczyptę cynamonu i soli. Całość trzeba wymieszać, aż konsystencja będzie gładka i jednolita. Trzy minuty roboty i gotowe! Do szklanki, o pojemności 300 ml wlewamy 90 ml zaparzonej w kawiarce kawy, dodajemy 10 g sosu czekoladowego i mieszamy. Następnie wrzucamy 4-5 kostek lodu i wlewamy 90 ml mleka migdałowego.


Orange Bomb

W kawiarce parzymy mocny, esencjonalny napar, używamy do tego kawy z Etiopii obrabianej na mokro. Uzysk wlewamy do shakera na dużą ilość kostek lodu i trzęsiemy ile wlezie przez maksymalnie 10 sekund, odcedzamy.  Do szklanki o pojemności 250-300 ml wrzućcie jedną dużą lub dwie małe kostki lodu, wlejcie 180 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, a następnie schłodzone espresso (po kostkach/kości!). Co poczujecie? Jakby tuzin szczeniaczków się do Was przytuliło. A tak serio, to z tego połączenia wychodzi mnóstwo tropików – mango, brzoskwinia, pełno słodyczy i przyjemna kwasowość.

A ciepłe mleczko?

Tak. Mleczko też wchodzi w grę. Kawiarka to jedna z niewielu metod poza ekspresem ciśnieniowym, gdzie można pokusić się o użycie mleka, korzystając z ziaren pod espresso. Oczywiście kawiarki nie mają wbudowanej dyszy do spieniania mleka. Pozostaje zatem albo zakupienie dodatkowego spieniacza, takiego jak Bialetti Milk FrotherMontalatte czy Whipper Pro. Dzięki kawiarce i spieniaczowi do mleka jesteśmy w stanie przygotować wszystkie klasyczne propozycje takie jak: flat white, latte czy cappuccino.

Podsumowanie

Jak widzicie, parzenie kawy w kawiarce to metoda, która za stosunkowo niewielką kwotę może dać nam w kuchni pyszną namiastkę espresso. Wystarczy kilka prostych kroków, a efekty będą zachwycające! Wybierając kawiarkę pamiętajcie o doborze urządzenia do kuchenki, jaką posiadacie i o odpowiednim rozmiarze. Mamy nadzieję, że teraz już wiecie jak parzyć kawę w kawiarce.


Zobacz również