Jaka kawiarka dla dwóch osób? Wybór idealnego modelu do małej kuchni!

Kawiarka to wyjątkowo proste urządzenie, które pozwoli Wam cieszyć się esencjonalną kawą w stylu espresso bez konieczności inwestowania w ekspres ciśnieniowy. Kawiarki powstały na początku XX wieku i na zawsze odmieniły oblicze kawowej kultury, demokratyzując dostęp do dobrej kawy we własnym domu. Istnieje kilka rodzajów i rozmiarów od naprawdę zaparzaczy na dziesięć filiżanek po miniaturowe na pojedyncze espresso. Jaka kawiarka dla 2 osób sprawdzi się najlepiej?
SPIS TREŚCI
Jaka kawiarka dla 2 osób? Pojemność ma znaczenie
Aluminium czy stal nierdzewna – który materiał lepiej sprawdzi się w kawiarce?
Czy warto kupić kawiarkę elektryczną, czy lepiej postawić na klasyczny model?
Jakiej marki kawiarki są najlepsze do domowego parzenia espresso?
Jak dbać o kawiarkę, by służyła przez lata i parzyła idealną kawę?
Zobacz również
Jaka kawiarka dla 2 osób? Pojemność ma znaczenie
Rozmiary kawiarek wyrażone są w numerach i skrócie tz od włoskiego słowa tazzina czyli filiżanka. Jednak musimy pamiętać, że oznaczają one ilość filiżanek w rozmiarze espresso czyli około 45 ml. Dlatego wszystko zależy od tego ile kawy chcecie uzyskać na dwie osoby. Kawiarka na dwie kawy dla koneserów espresso powinna mieć rozmiar minimum 2tz, będą to jednak dwie dość małe porcje. Jeśli wolicie wypić więcej kawy z rana to dobrym rozwiązaniem będzie kawiarka dla dwóch osób 4tz, który da nam dwie kawy po 90 ml lub 6tz z którym przygotujecie dwie pokaźne filiżanki po około 130 ml. Warto pamiętać, że kawa z kawiarki jest bardzo esencjonalna i pełna kofeiny więc dobrze rozważcie swoje potrzeby i preferencje bo w kawiarce nie mamy możliwości przygotowania mniejszej porcji.
Aluminium czy stal nierdzewna – który materiał lepiej sprawdzi się w kawiarce?
Kolejną ważną kwestią w przygotowaniu kawy w kafetierce będzie materiał z którego jest wykonana. Stalowa czy aluminiowa kawiarka będzie dla Was najlepsza? Aluminium jest bardziej powszechnym materiałem, który cechuje lekkość i dobre przewodzenie ciepła. Aluminium nie przypala się tak samo jak stal, ale jest trudniejsze w czyszczeniu i łatwo osadza się na nich kamień. Stal jest bardziej tradycyjnym materiałem, ale nie ma ryzyka, że uwolnią się z niej toksyczne substancje. Są proste w czyszczeniu i posłużą nam przez lata. Niezależnie od tego na którą wersję się zdecydujecie, nie warto oszczędzać na dobrych materiałach — choć kawiarki wyglądają tak samo, to im wyższej jakości metal i aluminium, tym lepszy będzie smak kawy.
Czy warto kupić kawiarkę elektryczną, czy lepiej postawić na klasyczny model?
Jaka kawiarka dla 2 osób będzie lepsza? Elektryczna czy klasyczna? Zaletą kawiarki jest jej prostota użytkowania — wystarczy nam źródło ciepła, dobra kawa i woda. Jednak nie zawsze mamy dostęp do płyty grzewczej, wówczas ciekawym rozwiązaniem będzie elektryczna kawiarka z podstawką grzejącą, która dobrze sprawdzi się na przykład na campingu czy w biurze, jednak jej cena jest znacznie wyższa niż tradycyjnego modelu na płytę grzewczą. Kawiarka na dwie kawy, niezależnie czy będzie elektryczna czy tradycyjna, przygotuje Wam taki sam napar, dlatego wybór zależy wyłącznie od Waszych możliwości i potrzeb.
Jakiej marki kawiarki są najlepsze do domowego parzenia espresso?
Kawiarka dla dwóch osób powinna posłużyć nam długo i dostarczać nam codzienną dawkę dobrej kawy i kofeiny. Aby było to możliwe powinna być wykonana z najlepszych materiałów. Wiodącą marką, która jest odpowiedzialna za powstanie kawiarki jest Bialetti i to ona pozostaje niedoścignionym ideałem, dlatego jeśli zależy Wam na zaparzaczu dobrej jakości postawcie na Bialetti.
Jak dbać o kawiarkę, by służyła przez lata i parzyła idealną kawę?
Choć kawiarka jest banalna w obsłudze to, aby uzyskać idealny napar i cieszyć się nią przez długi czas warto pamiętać o kilku zasadach. Ważne jest to jak mielić kawę do kawiarki — jeśli ziarna będą zbyt drobne, ryzykujemy zapchaniem, a nawet erupcją mokki. Oczywiście nie możemy zapominać też o dobrej jakości ziarnach. Najlepsza kawa do kawiarki powinna być jakości specialty wypalona w średnim lub ciemnym stopniu.