Jaka jest najlepsza kawa o niskiej kwasowości? Ranking
— Poproszę kawę, tylko nie taką kwaśną!
Oto słowa od których włos na karku jeży się koneserom kwachów z Kenii i Etiopii, wiecznym poszukiwaczom owoców i kwiatów w kawie. Ale czy powinien? Mamy już 2024 rok i powinniśmy zaakceptować, że nie wszyscy pokochają wysoko kwasową kawę specialty. Która kawa nie jest kwaśna i jaką zaproponować wszystkim kawowym tradycjonalistom?
Jaka kawa ma najmniejszą kwasowość?
Smak kawy zależy od bardzo wielu czynników miejsca uprawy, nasłonecznienia, sąsiedztwa innych roślin, poziomu opadów, stopnia wypalenia przez roastera. Są gatunki i regiony, które słyną ze swoich owocowych nut i wysokiej kwasowości jak Arabika i kawy Afrykańskie. Robusta jest najmniej kwasowa i bogata w aromaty, ale także Arabika z Ameryki Południowej i z Azji to raczej kawa ziarnista o niskiej kwasowości. Sporo zależy także od tego, jak Roaster wypali ziarno — jasno palone kawy są bardziej kwaśne od tych palonych średnio i ciemno.
Kawa ziarnista o niskiej kwasowości - ranking
Heresy Pastor Universal Blend
Pastor Universal Blend to być może najbardziej kontrowersyjna kawa od Heresy ponieważ ziarna, z których się składa pochodzą z poprzedniego sezonu zbiorów i jest to wypowiedziane wprost, nie dorzucone do tańszej mieszanki. Pastor nie jest jednak kontrowersyjny w smaku, wręcz przeciwnie, jest wypalony ciemniej przez co ma niską kwasowość i bardzo poczciwy, tradycyjny smak.
Profil sensoryczny: czekoladowo-orzechowe nuty
Metoda parzenia: espresso, kawiarka, metody przelewowe
Hard Beans Polska Parzucha
Polska Parzucha to kwintesencja klasycznej kawy, bez wymyślania, zalanej wrzątkiem bez zbędnych ceregieli, jednak wciąż trzymająca najwyższą jakość kawy specialty. Dostępna również w wersji mielonej, z pewnością zadowoli wszystkich fanatyków klasycznej kawy i koneserów PRL-u.
Profil sensoryczny: czekolada i orzechy
Metoda parzenia: szklanka w koszyczku, espresso, kawiarka, przelewy
Coffeelab Brazylia Cemorrado Chocolate Edition
Coffeelab Brazylia Cemorrado Chocolate Edition to dobry wybór dla fanów klasycznej kawy — czarnej lub z mlekiem. Średni stopień wypału sprawia, że jest to dobry wybór do kawiarek, ekspresów ciśnieniowych, a — jeśli lubimy intensywniejszy smak kawy i eksperymenty — nawet do french pressu
Profil sensoryczny: czekolada, nugat
Metoda parzenia: espresso, kawiarka
Dopasuj kawę do swoich potrzeb
Możemy spierać się godzinami o to jaka jest najlepsza kawa. Nie kwaśna? Kwaśna? Czarna, z mlekiem? Czy będzie to tylko jałowa dyskusja? Zgadza się! Najlepsza jest taka kawa, która Wam smakuje. Naszą misją jest tylko dostarczać Wam kawy najlepszej jakości o złożonym profilu smakowym, które pokazują jak bogate może być wnętrze kawowego ziarenka.