Darmowa dostawa od 199 zł
Błyskawiczna wysyłka
365 dni na zwrot

Jaka jest najlepsza kawa o niskiej kwasowości? Ranking

— Poproszę kawę, tylko nie taką kwaśną!

Oto słowa od których włos na karku jeży się koneserom kwachów z Kenii i Etiopii, wiecznym poszukiwaczom owoców i kwiatów w kawie. Ale czy powinien? Mamy już 2024 rok i powinniśmy zaakceptować, że nie wszyscy pokochają wysoko kwasową kawę specialty. Która kawa nie jest kwaśna i jaką zaproponować wszystkim kawowym tradycjonalistom?

Jaka kawa ma najmniejszą kwasowość?

Smak kawy zależy od bardzo wielu czynników miejsca uprawy, nasłonecznienia, sąsiedztwa innych roślin, poziomu opadów, stopnia wypalenia przez roastera. Są gatunki i regiony, które słyną ze swoich owocowych nut i wysokiej kwasowości jak Arabika i kawy Afrykańskie. Robusta jest najmniej kwasowa i bogata w aromaty, ale także Arabika z Ameryki Południowej i z Azji to raczej kawa ziarnista o niskiej kwasowości. Sporo zależy także od tego, jak Roaster wypali ziarno — jasno palone kawy są bardziej kwaśne od tych palonych średnio i ciemno.


Kawa ziarnista o niskiej kwasowości - ranking


Acaffe Gorgona


Kawa Gorgona od włoskiej palarni Arcaffe to propozycja dla wszystkich, którzy lubią mocną w smaku kawę, o bardzo tradycyjnym profilu. Dobrze łączy się z mlekiem dzięki domieszce 15% Robusty, ale jako klasyczne espresso również będzie smakowała wyśmienicie.

Profil sensoryczny: ciemna czekolada, niska kwasowość, lukrecjowy finisz
Metoda parzenia: espresso, kawiarka

Heresy Pastor Universal Blend


Pastor Universal Blend to być może najbardziej kontrowersyjna kawa od Heresy ponieważ ziarna, z których się składa pochodzą z poprzedniego sezonu zbiorów i jest to wypowiedziane wprost, nie dorzucone do tańszej mieszanki. Pastor nie jest jednak kontrowersyjny w smaku, wręcz przeciwnie, jest wypalony ciemniej przez co ma niską kwasowość i bardzo poczciwy, tradycyjny smak.

Profil sensoryczny: czekoladowo-orzechowe nuty
Metoda parzenia: espresso, kawiarka, metody przelewowe

Story Coffee Tradycyjna Warszawska


Tradycyjna Warszawska to Brazylia od warszawskiej palarni Story Coffee Roasters i kolejna klasyczna pozycja dla tych, którzy wolą mniej kwasowe kawy. Dobra na prezent, nawet bez okazji.

Profil sensoryczny: ciemna czekolada i orzech włoski
Metoda parzenia: espresso, kawiarka

Hard Beans Polska Parzucha


Polska Parzucha to kwintesencja klasycznej kawy, bez wymyślania, zalanej wrzątkiem bez zbędnych ceregieli, jednak wciąż trzymająca najwyższą jakość kawy specialty. Dostępna również w wersji mielonej, z pewnością zadowoli wszystkich fanatyków klasycznej kawy i koneserów PRL-u.

Profil sensoryczny: czekolada i orzechy
Metoda parzenia: szklanka w koszyczku, espresso, kawiarka, przelewy

Coffeelab Brazylia Cemorrado Chocolate Edition

Coffeelab Brazylia Cemorrado Chocolate Edition to dobry wybór dla fanów klasycznej kawy — czarnej lub z mlekiem. Średni stopień wypału sprawia, że jest to dobry wybór do kawiarek, ekspresów ciśnieniowych, a — jeśli lubimy intensywniejszy smak kawy i eksperymenty — nawet do french pressu

Profil sensoryczny: czekolada, nugat
Metoda parzenia: espresso, kawiarka

Promocja
Arcaffe Gorgona 1kg

Producent: Arcaffe

Gorgona to nazwa jednej z wysp archipelagu Tuscan, który znajduje się w pobliżu Livorno. Jest to także nazwa nowej mieszanki palarni Arcaffe, która zawiera wysokiej jakości ziarna Arabiki 85% i Robusty 15%. Została stworzona dla tych, którzy preferują bardziej intensywny smak.   Kawa z tych ziaren jest bardzo dobrze zbalansowana, o pełnym body, delikatnej kwasowości i silnym aromacie. Pozostawia łagodny posmak lukrecji. Jest to mieszanka najwyższej jakości ziaren arabiki (85%) i robusty (15%): - Brazylia - washed, Fazenda Lagoa do Morro - Indie, Vellakadai estate - Brazylia - natural, Fazenda Samambaia - Indie - robusta, Manamboli estate
Najniższa cena: 98,90 zł
129,90 zł
Coffeelab - Brazylia Cemorrado Chocolate Edition Espresso 250g

Producent: Coffeelab

Data palenia: 10.06.2024

Kawa ziarnista jakości speciality pochodząca z Brazylii, wypalona w warszawskiej palarni Coffeelab. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się do ekspresów ciśnieniowych i kawiarek. W smaku pojawiają się nuty czekolady oraz nugatu. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Cerrado, Mogiana Metoda obróbki: Natural Odmiana: Mundo Nuovo, Catuai
Hard Beans - Polska Parzucha - Kawa ziarnista 1kg

Producent: Hard Beans

Data palenia: 05.08.2024

Kawa ziarnista, klasyk gatunku, powrót do narodowych korzeni - wyrafinowana kawa dedykowana zagorzałym entuzjastom konwencjonalnych smaków. Starannie wyselekcjonowana mieszanka arabik pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się jako klasyczna parzucha, uda się ją zaparzyć w dripie, wszelkich akcesoriach przelewowych, french pressie, a także da radę w kawiarce. Połączenie niebanalnej słodyczy czekolady i orzechów włoskich oraz nadzwyczajnej cielistości, dopełnione subtelnym muśnięciem kwasowości to cechy, które wyróżniają ją na tle kawowej przeciętności. Znakomity wybór dla kawowych tradycjonalistów.
Hard Beans - Polska Parzucha - Kawa ziarnista 250g

Producent: Hard Beans

Data palenia: 05.08.2024

Kawa ziarnista, klasyk gatunku, powrót do narodowych korzeni - wyrafinowana kawa dedykowana zagorzałym entuzjastom konwencjonalnych smaków. Starannie wyselekcjonowana mieszanka arabik pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się jako klasyczna parzucha, uda się ją zaparzyć w dripie, wszelkich akcesoriach przelewowych, french pressie, a także da radę w kawiarce. Połączenie niebanalnej słodyczy czekolady i orzechów włoskich oraz nadzwyczajnej cielistości, dopełnione subtelnym muśnięciem kwasowości to cechy, które wyróżniają ją na tle kawowej przeciętności. Znakomity wybór dla kawowych tradycjonalistów.
Hard Beans - Polska Parzucha - Kawa ziarnista 500g

Producent: Hard Beans

Data palenia: 27.08.2024

Kawa ziarnista, klasyk gatunku, powrót do narodowych korzeni - wyrafinowana kawa dedykowana zagorzałym entuzjastom konwencjonalnych smaków. Starannie wyselekcjonowana mieszanka arabik pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Palona w średnim stopniu, sprawdzi się jako klasyczna parzucha, uda się ją zaparzyć w dripie, wszelkich akcesoriach przelewowych, french pressie, a także da radę w kawiarce. Połączenie niebanalnej słodyczy czekolady i orzechów włoskich oraz nadzwyczajnej cielistości, dopełnione subtelnym muśnięciem kwasowości to cechy, które wyróżniają ją na tle kawowej przeciętności. Znakomity wybór dla kawowych tradycjonalistów.
Heresy - Pastor Universal Blend 1001g

Producent: Heresy

Data palenia: 27.08.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona ciemniej, przeznaczona do parzenia w ekspresie, kawiarce, french pressie lub w przelewowych metodach parzenia czy zalania w kubku. Profil o niskiej kwasowości, wysokiej słodyczy oraz wyraźniejszej goryczy. To najbardziej budżetowa kawa w ofercie Heresy i być może najbardziej heretyczna! Pastor jest blendem kaw z poprzedniego sezonu, który udowadnia, że nie ma nic złego w transparentnym mówieniu o dacie zbiorów! Palimy tę kawę ciemniej, choć     w taki sposób, aby nadawała się do różnych metod parzenia. Sprawdzi się szczególnie dobrze w ekspresie lub kawiarce, a dla fanów niższej kwasowości, większej goryczy          i ciemniejszych, czekoladowo-karmelowych nut, także w metodach przelewowych. Dlatego nazywamy go blendem uniwersalnym. Pastor nie oferuje kawom życia wiecznego, ale daje drugie tym, które na to zasłużyły! CO TO ZA HEREZJA W niemal każdej palarni zostaje trochę kawy z poprzednich zbiorów, kiedy wjeżdżają już nowe, świeższe, z ostatniego cropu. Te ziarna często wciąż są dobre, szczególnie jeśli ich jakość była wysoka od samego początku, choć zazwyczaj zdarza się, że tracą trochę na intensywności a czasem pojawiają się w nich nuty, kojarzące się z drewnem. Są różne pomysły na ich zagospodarowanie. Sporo palarni sprzedaje je w cenie regularnej, bez ujawniania informacji o dacie zbiorów, niektóre dorzucają do tańszych blendów, inne próbują ukryć smak ciemniejszym paleniem lub aromatyzacją. Aby podkreślić w naszej ofercie nacisk na świeże, aktualne cropy, zawsze w opisie kaw podajemy ich daty. Marzy nam się, by był to branżowy standard! By konsument mógł bardziej świadomie oceniać jakość i świeżość w stosunku do ceny. Tymczasem w samych “past cropach” nie ma nic złego, jeśli powiemy o tym wprost i odpowiednio niżej je wycenimy. Być może to jedno z niewielu takich podejść na rynku, ale czas wnieść trochę więcej transparentności w temacie kaw z poprzednich zbiorów! OPIS KAWY Odmiana: blend Obróbka: blend Producent: blend Farma: blend Origin: blend Położenie upraw: różnie Zbiór: zbiory z poprzedniego sezonu! Wynik w cuppingu: kawy ocenione na minimum 86 / 100 punktów podczas cuppingów na świeżym ziarnie OPINIA ROASTERA Jeśli jesteś coffee geekiem, który szuka w kawie kwiatków i owocków, znajdziesz ich całą gamę w naszej sezonowej ofercie! Jeśli za to wolisz ciemniejsze, klasyczne kawy lub szukasz prezentu dla wujka, babci czy kogoś, kto jeszcze nie poznał świata kawy specialty - mamy to! To intensywna kawa o wysokiej słodyczy, niskiej kwasowości i wyraźnej, choć przyjemnej goryczce (coś jak czekolada 85%), a dzięki wykorzystaniu ziaren z poprzednich zbiorów, ma też dużo niższą cenę, bo sprzedajemy ją “po kosztach”! To też nasz sposób na less waste, bo trochę świetnego ziarna zostało w naszym magazynie.. I tak powstał Pastor. Zdrówko! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Heresy - Pastor Universal Blend 252g

Producent: Heresy

Data palenia: 27.08.2024

Mieszanka kaw ziarnistych jakości specialty, wypalona w palarni Heresy przez Wicemistrza Polski Roasting 2020. Palona ciemniej, przeznaczona do parzenia w ekspresie, kawiarce, french pressie lub w przelewowych metodach parzenia czy zalania w kubku. Profil o niskiej kwasowości, wysokiej słodyczy oraz wyraźniejszej goryczy. To najbardziej budżetowa kawa w ofercie Heresy i być może najbardziej heretyczna! Pastor jest blendem kaw z poprzedniego sezonu, który udowadnia, że nie ma nic złego w transparentnym mówieniu o dacie zbiorów! Palimy tę kawę ciemniej, choć     w taki sposób, aby nadawała się do różnych metod parzenia. Sprawdzi się szczególnie dobrze w ekspresie lub kawiarce, a dla fanów niższej kwasowości, większej goryczy          i ciemniejszych, czekoladowo-karmelowych nut, także w metodach przelewowych. Dlatego nazywamy go blendem uniwersalnym. Pastor nie oferuje kawom życia wiecznego, ale daje drugie tym, które na to zasłużyły! CO TO ZA HEREZJA W niemal każdej palarni zostaje trochę kawy z poprzednich zbiorów, kiedy wjeżdżają już nowe, świeższe, z ostatniego cropu. Te ziarna często wciąż są dobre, szczególnie jeśli ich jakość była wysoka od samego początku, choć zazwyczaj zdarza się, że tracą trochę na intensywności a czasem pojawiają się w nich nuty, kojarzące się z drewnem. Są różne pomysły na ich zagospodarowanie. Sporo palarni sprzedaje je w cenie regularnej, bez ujawniania informacji o dacie zbiorów, niektóre dorzucają do tańszych blendów, inne próbują ukryć smak ciemniejszym paleniem lub aromatyzacją. Aby podkreślić w naszej ofercie nacisk na świeże, aktualne cropy, zawsze w opisie kaw podajemy ich daty. Marzy nam się, by był to branżowy standard! By konsument mógł bardziej świadomie oceniać jakość i świeżość w stosunku do ceny. Tymczasem w samych “past cropach” nie ma nic złego, jeśli powiemy o tym wprost i odpowiednio niżej je wycenimy. Być może to jedno z niewielu takich podejść na rynku, ale czas wnieść trochę więcej transparentności w temacie kaw z poprzednich zbiorów! OPIS KAWY Odmiana: blend Obróbka: blend Producent: blend Farma: blend Origin: blend Położenie upraw: różnie Zbiór: zbiory z poprzedniego sezonu! Wynik w cuppingu: kawy ocenione na minimum 86 / 100 punktów podczas cuppingów na świeżym ziarnie OPINIA ROASTERA Jeśli jesteś coffee geekiem, który szuka w kawie kwiatków i owocków, znajdziesz ich całą gamę w naszej sezonowej ofercie! Jeśli za to wolisz ciemniejsze, klasyczne kawy lub szukasz prezentu dla wujka, babci czy kogoś, kto jeszcze nie poznał świata kawy specialty - mamy to! To intensywna kawa o wysokiej słodyczy, niskiej kwasowości i wyraźnej, choć przyjemnej goryczce (coś jak czekolada 85%), a dzięki wykorzystaniu ziaren z poprzednich zbiorów, ma też dużo niższą cenę, bo sprzedajemy ją “po kosztach”! To też nasz sposób na less waste, bo trochę świetnego ziarna zostało w naszym magazynie.. I tak powstał Pastor. Zdrówko! OPAKOWANIE Kawa spakowana jest w brązowy słoik wykonany z PET, w 100% nadający się do recyklingu lub ponownego wykorzystania. I jeśli teraz myślisz „o nie, plastik!”, to pamiętaj, że standardowe opakowania na kawę są także z plastiku (i kilku innych materiałów, przez co często są trudniejsze do przetworzenia). Myśleliśmy też o szkle, ale jest cięższe, droższe, tłucze się i, uwaga, ma taki sam lub większy (sic!) wpływ na środowisko! Plastikowy słoik okazuje się być całkiem eco-friendly, pamiętaj tylko o wrzuceniu go do odpowiedniego pojemnika, albo znajdź kreatywny sposób, by wykorzystać go w domu.
Story Coffee - Tradycyjna Warszawska Espresso 1kg

Producent: Story Coffee Roasters

Data palenia: 08.08.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w warszawskiej palarni Story Coffee Roasters. Palona w średnim stopniu, doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty ciemnej czekolady i orzecha włoskiego. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Cerrado Metoda obróbki: Natural Odmiana: Mundo Novo, Topazio Położenie upraw: 900 - 1100 m n.p.m.
Story Coffee - Tradycyjna Warszawska Espresso 250g

Producent: Story Coffee Roasters

Data palenia: 08.08.2024

Kawa ziarnista jakości specialty pochodząca z Brazylii, wypalona w warszawskiej palarni Story Coffee Roasters. Palona w średnim stopniu, doskonale sprawdzi się w ekspresach ciśnieniowych i kawiarkach. W smaku wyczuwalne są nuty ciemnej czekolady i orzecha włoskiego. Kraj pochodzenia kawy: Brazylia Region: Cerrado Metoda obróbki: Natural Odmiana: Mundo Novo, Topazio Położenie upraw: 900 - 1100 m n.p.m.

Dopasuj kawę do swoich potrzeb

Możemy spierać się godzinami o to jaka jest najlepsza kawa. Nie kwaśna? Kwaśna? Czarna, z mlekiem? Czy będzie to tylko jałowa dyskusja? Zgadza się! Najlepsza jest taka kawa, która Wam smakuje. Naszą misją jest tylko dostarczać Wam kawy najlepszej jakości o złożonym profilu smakowym, które pokazują jak bogate może być wnętrze kawowego ziarenka.


Zobacz również